spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Activitate intensã în week-end la „Academia Bârlãdeanã”

- Advertisement -

ADUNARE CU LANSARE „Academia Bârlãdeanã” a avut sedinta lunarã sâmbãtã, 26 aprilie, când a organizat lansarea a douã volume de poezii si a unui nou numãr al revistei „Academia Bârlãdeanã”, tipãrit la editura Sfera sub coordonarea cunoscutului rebusist bârlãdean Serghei Colosenco. Ieri, Societatea literarã „Academia Bârlãdeanã” a fost coorganizator într-o altã activitate literarã de înaltã tinutã, ce a fost gãzduitã de Teatrul „V. I. Popa”.

Poetii bârlãdeni Simion Bogdãnescu si Petrus Andrei, cunoscuti iubitorilor de poezie pentru multele lor cãrti de versuri lansate de-a lungul anilor, au avut sâmbãtã, 25 aprilie, încã o activitate de gen, care a strâns laolaltã întreaga floare a culturii din oras si nu numai. Evenimentul a avut loc la „Academia Bârlãdeanã”, de pe strada Republicii nr. 235, fiind vorba despre o dublã lansare: cartea „Ritual de memorie”, de Simion Bãgdãnescu si „Într-un crâng de neuitãri”, de Petrus Andrei. Poetii si-au prezentat unul altuia volumele, apoi fiecare dintre ei a recitat câteva din propriile versuri. Moderatorul evenimentului a fost prof. dr. Elena Monu, presedinta „Academiei Bârlãdene” si Elena Popoiu, vicepresedinta Academiei, care a fãcut o prezentare foarte interesantã celor douã volume. De asemenea, în cadrul acestei întâlniri a fost lansat nr. 1 (54)/2014 al revistei „Academia Bârlãdeanã” în paginile cãreia se regãsesc creatii literare, prozã si poezie, ale scriitorilor bârlãdeni si nu numai.

Eveniment inedit, organizat la Bârlad

Ieri dimineatã, Academia Bârlãdeanã a fost implicatã în calitate de coorganizator într-o altã activitate literarã de înaltã tinutã ce a fost gãzduitã de Teatrul „V. I. Popa”. Evenimentul, organizat de Centrul International de Artã si Culturã „George Apostu” Bacãu, a constat în prezentarea si lecturarea unor fragmente din creatia scriitorului Cãtãlin Dorian Florescu, un bãnãtean care a emigrat în Elvetia în urmã cu trei decenii. Cãtãlin Dorian Florescu, nãscut la Timisoara în 1967, a pãrãsit România în 1982 si s-a stabilit la Zürich, unde a studiat psihologia. A lucrat sase ani ca psihoterapeut în domeniul reabilitãrii persoanelor toxicodependente. A publicat romanele: „Wunderzeit” (2001, distins cu premiile Cartea de Limbã Germanã a anului din partea Fundatiei Elvetiene Schiller, în româneste tradus „Un an plãtit de viatã” din partea orasului Zürich si Premiul Chamisso al Academiei din Bayern pe anul 2002; „Vremea minunilor”, (Polirom, 2005), „Der kurze Weg nach Hause” (2002), Premiul Anna Seghers pe 2003; „Drumul scurt spre casã” (Polirom, 2006), Der blinde Masseur (2006; trad.rom. Maseurul Orb, Polirom, 2007) si Zaira (2008; trad.rom. „Zaira”, Polirom, 2010, 2012). Cãtãlin Dorian Florescu semneazã, de asemenea, eseuri, povestiri si articole în diferite publicatii elvetiene si austriece. Romanele sale au fost sau urmeazã sã fie traduse în francezã, spaniolã, italianã, olandezã, slovenã, lituanianã, cehã, suedezã si macedoneanã. În spatiul de limbã germanã, „Jacob beschließt zu lieben” (trad.rom. „Jacob se hotãrãste sã iubeascã”, Polirom, 2012) s-a vândut în peste 50.000 de exemplare, primind Premiul Cartea Anului 2011 în Elvetia. Romanul urmeazã sã fie publicat în Franta, la Editions du Seuil. Cãtãlin Dorian Florescu se aflã în România la invitatia Centrului de Culturã „George Apostu” Bacãu, în perioada 23 – 28 aprilie 2014.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.