26.2 C
Vaslui
04-iul.-2022

Adio heliport în Vaslui. Dumitru Buzatu: “nu-l mai putem construi încadrat în acest proiect, dar nu renunțăm la el”

INVESTIȚII… Proiectul care prevede extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU) și construcția unui heliport întâmpină probleme. Potrivit directorului executiv al Consiliului Județean (CJ) Vaslui, s-a renunțat la construcția heliportului în curtea spitalului, așa cum fusese gândit inițial, pentru că nu au fost obținute toate avizele. “Din păcate, instituția care trebuia să ne dea avizul nu a fost de acord pentru că spațiul aferent nu permitea realizarea heliportului. Din acest motiv s-a renunțat prin act adițional la finanțator, astfel că a rămas doar investiția pentru extinderea UPU. Denumirea, în schimb, a rămas aceeași pentru că așa a fost aprobată la finanțare și nu poate fi schimbată pe parcurs. Între timp, s-a încheiat contractul de execuție, iar lucrările au început de o lună de zile”, a declarat, în cadrul ședinței de Consiliu Județean de ieri, Emilian Agafiței, directorul executiv al CJ. Dumitru Buzatu, președintele CJ, dă însă asigurări că nu se va renunța de tot la obiectiv, ci se va căuta alte soluții de amplasare.

Heliportul este un spațiu special destinat aterizării elicopterelor SMURD. Proiectul privind construcția acestuia a fost inițiat în urmă cu mai mulți ani, însă s-a lovit de o serie de obstacole. Heliportul fusese gândit la sol, însă Centrul de Imagistică, construit ulterior, a dat peste cap toate socotelile. Experții de la Autoritatea Aeronautică Română, chemați pentru a acorda avizele necesare, au constatat că tocmai această clădire, în ciuda faptului că are un singur palier, ar putea împiedica aterizarea în bune condiții a elicopterelor SMURD. S-a căutat, apoi, o altă soluție: construcția heliportului pe o structură metalică, deasupra acestei clădiri, însă costurile ar fi fost mult prea mari. În prezent, elicopterele SMURD, care transportă de urgență pacienții, decolează și aterizează pe șes, în locul în care se ține bâlciul anual.

Liviu Iacob: “să înțeleg că s-a renunțat de tot la acest heliport. Am sau n-am dreptate domnul președinte?”

Liviu Iacob

Subiectul helicopterului a revenit ieri în atenție, în cadrul unei ședinte de Consiliu Județean, în care s-a dezbătut un proiect privind “realocarea (n.r. dintr-un împrumut pe care CJ l-a făcut anul trecut) în cel mai scurt timp a sumei de 6.500.000 lei și distribuirea ei între cele două obiective de investiții, astfel: suplimentarea cu suma de 1.000.000 lei pentru finanțarea Proiectului Cresterea eficienței energetice a imobilului „CSEI Elisabeta Polihroniade” Vaslui, (noua valoare finanțată din împrumut – 4.000.000 lei) și suplimentarea cu suma de 5.500.000 lei pentru finanțarea Proiectului „Extindere Unitate de Primiri Urgențe si realizare heliport”  (noua valoare finanțată din împrumut – 15.500.000 lei). Consilierul Liviu Iacob a amintit că, la nivel de discuții, a existat la un moment dat și varianta construirii unui heliport chiar pe terenul folosit pentru bâlciul anual: “eu îmi aduc aminte că, într-o ședință de Consiliu Județean, am întrebat de ce ați renunțat, la momentul respectiv, la realizarea heiportului. Mi-ați spus că este nevoie de a se construi alt obiectiv mai important și din cauza aceasta, a avizelor, s-a renunțat la heliport. Tototdată, în cadrul aceleiași discuții, ați spus că acest heliport va fi construit pe șes, în altă parte. Acum să înțeleg că s-a renunțat de tot la acest heliport. Am sau n-am dreptate domnul președinte?”, a întrebat consilierul Iacob.

Dumitru Buzatu: “Evoluțiile de pe piață au fost de așa natură încât contribuția noastră a ajuns la 70%”

Dumitru Buzatu, președintele CJ, a răspuns că nu se va renunța de tot la obiectiv, însă în proiectul de față nu poate fi construit în mod cert. “N-aș vrea să spun ceva în legătură cu memoria dumneavoastră… Aș putea să emit însă câteva considerații în legătură cu ce ați înțeles. Noi nu am spus niciodată că vom renunța la construcția heliportului, nici acum nu spunem. Vom construi heliportul. Nu-l mai putem construi însă încadrat în proiectul acesta, din banii pe care i-am obținut din fonduri europene, plus contribuția noastră, pentru că nu am reușit să ajungem la un acord celelalte instituții, rămând să identificăm undeva spațiul necesar, pentru că trebuie să-l construim în ideea de a face parte din ansamblul acesta pentru o bună prestare a serviciului respectiv. Căutăm soluții de amplasare a acestui heliport. Noi am început cu o sumă, spun eu, rezonabilă, evoluțiile de pe piață au fost de așa natură încât contribuția noastră a ajuns la 70% (n.r. din valoarea totală a proiectului), dar nu avem ce face, trebuie să modernizăm Unitatea de Primiri Urgențe. Spațiile, în raport cu cerințele activității, erau absolut insuficiente. Aveți încredere în noi că vom aduce în fața dumneavoastră și construcția heliportului, dar în momentul în care vom avea toate datele”, a explicat președintele CJ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Păi s-a renunțat, evident! Pentru un aviz, nu se puteau muta cu proiectul mai încolo, în fața spitalului, pe șeșul ăla mare! Nu-i mai ușor să stea degeaba?
    Mai bine nimic-Zero decât să-și folosească creierul toți pentru ceva bun, modernizat!
    Exemplu și Casa de Cultură un monument de paragină, nesimțire, indolență ,care zace în conservare de 50 de ani, de când a fost construită!

  2. Nu sunt bani de heliport, dar Buzatu donează bani în Republica Moldova! Dar nu sunt bani! E cancerul județului Vaslui! Nimeni nu l a ales,nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here