spot_imgspot_img
27 C
Vaslui
16-apr.-2024

ADIO, PRIETENE CRISTIAN MARCU!

- Advertisement -

REGRETE În urmã cu douã zile, dupã o suferintã care i-a pus mult timp trupul si sufletul la grea încercare, graficianul Cristian Marcu s-a stins din viatã! Pe obrajii celor care l-au cunoscut atât ca artist, dar mai ales ca om, au curs lacrimi de tristete la aflarea vestii. Celebritatea incontestabilã, recunoscutã prin zeci de premii nationale si internationale, nu a putut sã îl schimbe vreodatã, Cristian rãmânând pentru toti husenii cu care a copilãrit acelasi… drag si sincer PRIETEN!

De Husi l-au legat toate amintirile despre copilãria sa, pãrintii, pe care i-a venerat, dar si „Damigenius”, creatia sa închinatã, cu dragoste, „urbei dintre vii”! Împreunã cu alti oameni de culturã ai orasului, Cristi Marcu a initiat în decembrie 1989 fenomenul „Damigenius”. De dragul husenilor si al acestor locuri, a gândit salonul de graficã satiricã, unde, în zilele toamnelor ruginii, artisti de prestigiu ai graficii moderne, sã vinã cu plãcere, ca sã-si expunã creatiile. A considerat întotdeauna cã Husul meritã un plus de valoare, un plus de renume, iar „Damigenius” putea sã facã asta! Pentru sârguinta cu care a insistat ca, în ciuda sãrãciei acelei perioade de început, salonul sã îsi deschidã portile an de an, husenii l-au numit „un Sisif modern”. „Cristian Marcu, un husean inimos si un caricaturist de renume, a luat-o de fiecare datã de la capãt, adunând în jurul sãu oameni generosi, cu dorinta de a face ceva pentru urbe si pentru starea caricaturii române. Colegii sãi din <<Punct Group>> l-au sprijinit. Mari nume ale caricaturii românesti, Ciosu, Botezatu, Pavel, Chiril, Boaca, Turculet, Axinte, Porumbita sau caricaturisti recunoscuti cum ar fi Patrascan, Topan, Alexandrescu, membri ai Federatiei Organizatiilor Europene a Caricaturistilor (FECO), au venit sã expunã la Casa de Culturã <<Alexandru Giugaru>> din Husi. Sprijinit logistic de Casa de Culturã Husi si de un grup de sponsori (sponsori care cred cã Husul poate atinge din nou nivelul cultural interbelic), Salonul de Graficã Satiricã si Umoristicã <<Damigenius>> a rãmas o traditie anualã în cadrul Toamnei Culturale Husene”, se mentioneazã pe site-ul oficial al municipiului Husi.

„Niciodatã, nimeni din Husi, nu îl va uita pe Cristian Marcu”

O multime de oameni de culturã din „orasul dintre vii”, dar si prietenii sãi apropiati precum Sergiu Gãinã, Ioan Valeriu Ciupilan, familia Rotariu, Corneliu si Nicoleta, primarul Ioan Ciupilan, etc, cu totii au fost coplesiti la aflarea vestii. „Este un moment foarte trist, acesta al mortii lui Cristi Marcu. O pierdere atât de grea, cã nici nu poate fi redatã în cuvinte. Cristi a fost un artist imens, cu care Husul se mândrea si pe care îl astepta întotdeauna ACASÃ! Nu mi-a venit sã cred cã la doar 53 de ani, când atât de multe lucruri mai ai de spus si de fãcut pe pãmânt, esti nevoit sã pleci…pur si simplu! A avut multi prieteni în Husi, pentru cã stia sã atragã oamenii în jurul sãu. Era bun si blând, sincer si devotat artei sale. Îmi pare nespus de rãu! Niciodatã, nimeni din Husi, nu îl va uita pe Cristian Marcu”, a spus Ioan Valeriu Ciupilan, unul din cei mai buni prieteni ai lui Cristian Marcu. Trupul neînsufletit al artistului va fi adus la Husi, urmând sã fie înmormântat în cimitirul „Sfântul Toma”.

Repere ale vietii lui Cristian Marcu

Cristian Marcu s-a nãscut la 29 ianuarie 1959, în Galati, dar întreaga sa copilãrie si-a petrecut-o în Husi. A absolvit Liceul „Cuza Vodã” din Husi în 1978, dupã care a luat lectii de desen si culoare în atelierul graficianului Nicolae Alexi. A debutat în revista liceului – „Zorile”. A fost membru al Uniunii Artistilor Plastici, al Uniunii Cineastilor din România si membru fondator al Asociatiei Culturale „Punct”. A initiat si a condus Salonul de graficã umoristicã „Damigenius” de la Husi. A avut numeroase expozitii personale, a colaborat cu cele mai importante publicatii din tarã si din strãinãtate, cucerind multe distinctii. A participat cu graficã satiricã la Saloane Nationale, dar si la manifestãrile de gen din Olanda, Turcia, Japonia, Indonezia, Italia si lista poate continua. A ilustrat cãrti pentru copii si adulti. A regizat filme de animatie. De mentionat Marele Premiu (Amstelveen, Olanda, 1993), Premiul I (Istanbul, Turcia, 1995), Premiul de Excelentã (Tokyo, Japonia, 1987), Premiul Special (Semarang, Indonezia). Fãrã îndoialã, creatia sa de suflet va rãmâne Salonul de graficã satiricã de la Husi, unic prin specificul sãu, via si vinul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.