spot_img
25.3 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Adolescenta de 16 ani, intoxicata cu etnobotanice!

- Advertisement -

Cu banii de”buzunar” si-a cumpãrat ierburi!

VISE BOLNÃVICIOASE… Nicoleta M., din comuna Stefan cel Mare, institutionalizatã la Centrul Familial “Elena Farago” din Bârlad, a fost adusã marti seara cu ambulanta la Spitalul de Copii “Sf. Nicolae” din Bârlad, dupã ce i-a venit rãu de la consumul de plante etnobotanice. Fata a fost transportatã la Spitalul “Sf. Maria” din Iasi, în aceeasi searã, deoarece numai acolo existã o sectie specialã, în care minorii care consumã susbstante halucinogene pot fi tratati si recuperati. Eleodor Gheorghian, seful centrului “Elena Farago” a precizat cã fata a luat aceste plante pentru prima datã, fiind plecatã în oras, dupã ce a primit banii de “buzunar” alocati copiilor institutionalizati.

Produsele etnobotanice, asa-zisele droguri legale, au fãcut încã o victimã printre minori. Este cazul unei fete de 16 ani, Nicoleta M., care a ajuns marti searã la Spitalul de Copii “Sf. Nicolae” din Bârlad, dupã ce a consumat etnobotanice. Nu au dus-o în lumea viselor, asa cum si-ar fi imaginat, ci pe un pat de spital. Ea a fost adusã la spital de ambulanta chematã de cadrele din Centrul Familial « Elena Farago » , unde fata este institutionalizatã. Copila a mãrturisit medicilor si politistilor cã a cumpãrat plantele etnobotanice de la o femeie din zona Interex. Eleodor Gheorghian, directorul Centrului Familial “Elena Farago” ne-a precizat cã fata a primit marti banii de buzunar si a plecat în oras sã îsi cumpere câte ceva. “Cadrele noastre au observat când s-a întors cã are o stare ciudatã, era inertã, cu ochii ficsi, avea o stare de rãu general si nu rãspundea la stimuli. A fost chematã ambulanta, care a dus-o imediat la Spitalul de Pediatrie bârlãdean, iar de aici a fost în aceeasi searã dusã la Iasi, la Spitalul de Copii “Sf. Maria”. Din câte am înteles noi, fata a consumat prima datã asemenea plante etnobotanice. Noi vom monitoriza de acum toti tinerii institutionalizati si am programat deja câteva întâlniri cu specialistii în combaterea consumului de droguri, întâlniri care vor avea loc imediat dupã sãrbãtori”, a spus Eleodor Gheorghian. Nicoleta a fost institutionalizatã la Bârlad în cadrul centrului familial, care apartine de DGASPC Vaslui, iar de putin timp, pãrintii ei au obtinut o hotãrâre judecãtoreascã prin care fata va fi reintegratã în familie, fiind asteptatã emiterea acestei decizii a instantei. Ea este acum în afara oricãrui pericol si urmeazã un tratament de dezintoxicare la spitalul iesean sub supraveghere medicalã specializatã. Politistii bârlãdeni au deschis o anchetã în acest caz.

Semnal de alarmã pentru pãrinti !

Pe usa magazinului care comercializa plante etnobotanice în Bârlad este afisat un numãr de telefon, la care dacã suni, la orice orã din zi si din noapte poti sã cumperi substantele care te fac “fericit”! Am sunat si noi si am avut surpriza sã aflãm cã putem intra în posesia plantelor etnobotanice dacã mergem acasã la vânzãtoare! Cu sigurantã exact asa s-a întâmplat si cu Nicoleta, care a sunat si s-a întâlnit cu femeia de la telefon ce i-a vândut plante etnobotanice. Noi am semnalat acest aspect si acum câteva zile, într-un articol, în care si comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad a precizat cã trebuie neaparat sporitã atentia în familie pentru a evita intoxicarea copiilor cu substante etnobotanice .”Legislatia în vigoare este una care permite comercializarea anumitor substante ce intrã în categoria etnobotanicelor, dar majoritatea sunt interzise de lege. Vom face verificãri în cazul fetei de la Centrul “Elena Farago” pentru a vedea despre ce este vorba, dar în principiu discutãm de douã chestiuni: prima, cazul în care substantele sunt legale, dar sunt comercializate în altã parte decât spatiile autorizate, ce constituie contraventie si se confiscã marfa plus amenda de rigoare; în al doilea caz, dacã substantele sunt interzise, se întocmeste dosar penal si se confiscã marfa. Eu consider cã atât politia cât si autoritãtile locale, prin închiderea magazinelor asa-zise “de vise” si-au fãcut datoria din plin. De acum, atentia trebuie sporitã în familie, sã li se explice copiilor pericolul consumului de plante etnobotanice si riscurile la care se expun”, a spus comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei municipiului Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.