spot_img
25.2 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Afacere imobiliara de aproape 1 milion de euro cu terenul Primariei

- Advertisement -

Consilierii dorohoieni au votat intr-o sedinta extraordinara de vineri scoaterea din domeniul public si trecerea in domeniul privat al municipalitatii a suprafetei de 2,5 hectare din fostul pamant al unitati militare de pe Bulevardul Victoriei si aprobarea in principiu a vanzarii acesteia prin licitatie publica. Asta dupa ce anul trecut, luni in sir, aceasta solicitare a Executivului Primariei nu a trecut de votul a doua treimi din consilieri, din cauza opozitiei alesilor PDL.

Teren pregatit pentru o firma cu radacini in Cehia

Vineri insa, proiectul de hotarare a avut parte de abtinerea de la vot a doar trei consilieri PDL, Sergiu Lungu, Georgel Anichitoaie si Teodor Strachinescu, medicii Maria Alexandroaie si Catalin Apetrei, ambii PDL, votand in favoarea proiectului, iar ceilalti doi consilieri PDL, absentand de la sedinta. Executivul a revenit dupa aproximativ un an cu acesta initiativa dupa ce a primit o solicitare de cumparare a terenului respectiv de la societatea Reinvest Corporation SRL din Bucuresti care are sediul central in orasul Brno, al doilea oras ca marime din Republica Ceha. Potrivit solicitarii adresate Primariei, Reinvest Corporation are ca activitate principala dezvoltarea imobiliara, achizitionarea de terenuri si constructia de supermarket-uri, in principal cu suprafete intre 4000-6000 metri patrati si hipermarket-uri cu suprafete cuprinse intre 15.000 si 30.000 de metri patrati.

„Terenul care ne intereseaza spre achizitionare se afla la intrarea in oras dinspre municipiul Botosani, in zona fostei baze militare. In urma vizionarii mai multor locatii de catre actionarii firmei noastre si a departamentului de vanzari, s-a luat hotararea ca aceasta locatie este cea mai potrivita pentru a dezvolta un magazin”, se arata in solicitarea firmei Reinvest Corporation

Ar dori sa atraga investitori

In expunerea de motive a executivului ce a stat la baza promovarii proiectului, se arata ca vanzarea terenului fostei unitati militare se inscrie in dorinta autoritatilor locale de a atrage investitori in Dorohoi. Se mentioneaza ca mai multe solicitari in acest sens au fost si in 2009, nefinalizate insa ca urmare a opozitiei manifestate in Consiliul Local si se reliefeaza beneficiile pentru locuitorii municipiului, precum cateva sute de locuri de munca, avantaje financiare pentru dorohoieni ce ar decurge prin crearea unei concurente reale pe piata, atragerea in municipiu a altor investitori si nu in ultimul rand, prin vanzarea terenului s-ar obtine venituri consistente la bugetul local prin plata de catre viitorii proprietari a terenului a impozitelor pe teren si cladiri, in afara banilor proveniti din vanzarea propriu zisa. In sprijinul proiectului, executivul a mai aratat ca „vanzarea acestor terenuri o consider cea mai indicata in aceasta perioada de criza economica”, precizandu-se ca pentru vanzarea in viitor a 2,5 hectare din totalul de 5,3, cat ocupa fosta unitate militara, se va face prin licitatie publica, pretul de plecare la licitatie urmand sa fie stabilit printr-un raport de evaluare facut de un evaluator autorizat, dar numai in conditiile in care acesta nu va fi mai mic de contravaloarea in lei a 35 de euro pe metru patrat.

Troc politic pentru a trece proiectul

In sedinta de vineri, consilierul Sergiu Lungu a motivat abtinerea lui si a colegilor de partid prin faptul ca, atunci cand Guvernul a fost de acord sa cedeze terenurile fostelor unitati militare, a facut-o conditionat ca destinatia sa fie constructia de locuinte sociale, pe Bulevardul Victoriei si a unui asezamant social pentru batrani, la fost unitate militara de la Brazi. Consilierul a fost contrazis de Ciprian Dohotaru, juristul Consiliului Local, care a precizat ca hotararea de guvern de la acea data nu conditiona transferul terenurilor catre administratia locala dorohoiana. Surse neoficiale, dar foarte credibile din organizatiile Dorohoi ale PDL si PSD au afirmat in urma cu cateva zile ca votarea acestui proiect, cu concursul catorva consilieri PDL, face parte dintr-o intelegere intre conducerile judetene a celor doua partide, PSD-ul local din Dorohoi urmand printre altele sa nu se opuna, mai mult sa dea tot sprijinul realegerii actualului manager a Spitalului Municipal Dorohoi, Valerian Andries. Aceasta varianta pare sa fie reala, dupa ce Sergiu Lungu, liderul consilierilor PDL si presedintele organizatiei Dorohoi a partidului, a spus la finalul sedintei de ieri, „unii cu munca, cu lipitul afiselor in campanie si altii cu beneficiile si intelegerile”. (Dan Mazurasu)

Afacere de minim 875.000 de euro

Indiferent de partea cui este dreptatea, cert este ca la mijloc este vorba de bani destui de multi. In conditiile in care pretul minim pentru un metru patrat care va fi acceptat de Primarie este de 35 de euro, iar suprafata dorita de SC Reinvest Corporation SRL este de 2,5 hectare, adica 25.000 de metri patrati, inseamna ca tranzactia va fi de cel putin 875.000 de euro, adica 3,72 de milioane de lei.

evenimentuldebotosani.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.