spot_img
25.2 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

AFACEREA PANDA: Măturătorul numărul 1 al județului! (DOCUMENTE, FOTO)

- Advertisement -
SERVICIU ȘI RĂSPLATĂ… După ani de serviciu în slujba PSD Vaslui, Eduard Bârsă a primit ceea ce merita!

GENIU… Deși principalul domeniu de activitate al celor patru firme administrate de Eduard Bârsă ține de prevenirea și stingerea incendiilor, acesta s-a orientat elegant și pe o altă specialitate: servicii de curățenie. De câțiva ani, trei din cele mai importante instituții din județ i-au încredințat direct acest serviciu “domnului Panda”. Astfel, Consiliul Județean Vaslui, Prefectura Vaslui și Casa Județeană de Pensii sunt măturate și lustruite de firmele lui Eduard Bârsă. Valoarea contractelor depășește, în total, suma de 300.000 lei pe an! Despre cum i-a fost încredințat acest serviciu am încercat să aflăm prin adrese oficiale trimise instituțiilor amintite. Așa cum era de așteptat răspunsurile primite nu oferă nimic concludent. În afara Prefecturii Vaslui, celelalte două instituții s-au prefăcut că nu înțeleg întrebările adresate în baza legii.

Am dezvoltat în numărul de ieri, traseul profesional incredibil al fostului bătăuș pesedist Eduard Bârsă, zis Panda. De la bătăile de stradă de acum zece ani, acesta a ajuns acum un respectabil om de afaceri. Ceea ce nu e rău pentru că oricine are dreptul de a se reabilita și de a se integra armonios în societate. Problema este că Eduard Bârsă s-a integrat incredibil de armonios în foarte multe contracte oferite de instituțiile din județ prin încredințare directă. Și, culmea coincidenței, mulți din prietenii pesediști din tinerețe au ajuns astăzi, pe baza studiilor și profesionalismului indubitabil, în diferite funcții de conducere. Cum este și cazul nașului și cumătrului (2 in 1) Dragoș Cazacu, actualul director DGASPC Vaslui. Dar nu este singurul pentru că din rândul Organizației de Tineret PSD Vaslui, condusă atunci de Tudor Buzatu, s-au ridicat nume mari precum deputatul Eduard Popica, vicepreședintele CJ Vaslui Ciprian Trifan sau consilierul local, autopropus la candidatura pentru Primăria Vaslui, Alexandru Barbu. În plus, directorul economic al Consiliului Județean Vaslui este domnul Mircea Țuțuianu, absolul întâmplător, fost contabil la firma Edualiv SRL, una din firmele administrate de Eduard Bârsă. Doar un detaliu, nu spunem că toate aceste mari nume ale județului au avut vreo influență în ascensiunea fulminantă a omului de afaceri cu statul, Eduard Bârsă. E doar o complicată coincidență!

Panda, omul de serviciu!

Cert este faptul că, pe lângă sumedeniile de contracte mai mici sau mai mari, firmele lui Eduard Bârsă au primit onoarea să presteze servicii de curățenie în birourile Prefecturii, Consiliului Județean și ale Casei de Pensii Vaslui. În aceste condiții am încercat să elucidăm următorul mister: cum de an de an, la toate aceste instituții cineva cu funcție de răspundere a cugetat și a decis că cea mai bună și mai ieftină curățenie o poate face doar Panda, prin firmele sale profesioniste. O altă întrebare mai mult retorică, de ce este mai ieftin să contractezi un serviciu printr-o firmă și să nu angajezi o femeie sau bărbat (nu vrem să fim misogini) care să se ocupe, prin fișa postului, de curățenie? Nu suntem experți în administrație și management, dar logica spune că dacă angajezi pe cineva, plătești doar salariul acelui angajat plus taxele la stat. Atunci când contractezi un serviciu, plătești indirect salariul angajatului, taxele la stat plus un procent de cel puțin 10% pentru fericitul patron! Iar în cazul nostru, fericitul patron este, întâmplător, domnul Panda!

Singurul răspuns, Prefectura Vaslui

Pe data de 10 august am transmis o solicitare potrivit Legii 544/2001 celor trei instituții menționate.

Către domnul prefect al județului Vaslui,

“Prin prezenta formulez o cerere conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Doresc să-mi furnizați informații privitoare la externalizarea serviciilor de curățenie din instituția Prefectului Vaslui. Punctual, aș dori răspunsuri la următoarele întrebări:

 1. Când și cu ce motiv a fost luată decizia de externalizare a serviciilor de curățenie din clădirea Prefecturii Vaslui?
 1. Având în vedere faptul că, în ultimii 3 ani, 2021, 2022, 2023, acest serviciu a fost încredințat direct firmei Moldsting SRL, vă rog să-mi precizați dacă au fost alte firme care au depus oferte pentru acest serviciu, care este numele acestor firme și cu ce ofertă au venit?
 1. De asemenea, am dori să aflăm și firmele ofertante pentru serviciul de dezinsecție contractat direct de Prefectura Vaslui în anul 2021.”

În urma acestei cereri, am primit, suprinzător de rapid, un răspuns complet și lămuritor:

Panică și nedumerire la Consiliul Județean Vaslui

Aproximativ aceeași cerere am trimis-o, în baza Legii 544/2001 și Consiliului Județean Vaslui. Doar răspunsul a fost total diferit sau mai bine zis, a lipsit cu desăvârșire. Dintr-un motiv explicabil, oamenii însărcinați cu această atribuție s-au arătat total depășiți de această sarcină herculiană. Pentru că nu dorim să tragem concluzii pripite vă punem una după alta cererea noastră și răspunsul primit:

Ghinion cu femeile de serviciu și ghinion cu purtătorul de cuvinte Cristi Lapa

Potrivit răspunsului oficial primit de la Consiliul Județean Vaslui, decizia de contractare a serviciilor de curățenie a apărut ca o nevoie groaznică în urma pensionării simultane a doamnelor care făceau curat la Consiliul Județean Vaslui. Se întâmplă des ca femeile de serviciu să se pensioneze în același timp , astfel că e absolut normal ca autoritatea contractantă să contracteze în mod rapid și direct pe primul patron pe care îl găsește, adică domnul Eduard Bârsă. Doar că, în aceste condiții vitrege, autoritatea contractantă, adică onor Consiliul Județean Vaslui, trebuia să aibă în vedere și alte oferte, prețuri, etc. Iar întrebarea noastră clară a fost tocmai despre acest subiect. Doar că, mare ghinion, purtătorul de cuvânt de la Consiliul Județean Vaslui, Cristian Lapa, nu a înțeles bine solicitarea. Știm asta deaorece chiar domnia sa ne-a sunat la redacție, foarte nedumerit de faptul că i-am trimis o a doua cerere cu aceleași întrebări. Într-un sfârșit, domnul Lapa s-a declarat lămurit și a spus că abia acum înțelege. Au trecut trei zile de la această conversație aparent lămuritoare dar răspunsul tot nu l-am primit!

Misterul de la Casa de Pensii Vaslui!

Contractele obținute de Eduard Bârsă la Casa Județeană de Pensii Vaslui sunt misterioase deoarece aici, există de mulți ani un director proptit de liberali, Bogdan Isabel. Ori, regula de aur în afaceri a lui Panda este totul prin PSD. Mai există o excepție la Prefectura Vaslui, acolo unde prefect este tot un liberal. Dar cel puțin, de la această instituție am primit un răspuns sincer și corect, și, se pare, moștenirea grea și nemiloasă poate veni de la foștii prefecți pesediști, precum Eduard Popică, partenerul de cafteli electorale ale lui Panda. În schimb, la Casa de Pensii a fost evitată fix întrebarea cea mai importantă. Ce firme și-au mai prezentat oferta și cu ce prețuri au venit aceste firme! Un alt mister îl reprezintă firma utilizată de Eduard Bârsă pentru că la Consiliul Județean Vaslui și Prefectura Vaslui firma care face curat este Moldosting SRL. Doar la Casa de Pensii Vaslui este folosită firma Bef Design SRL ! Doar firmele diferă pentru că administratorul este același, big boss Panda! În plus, din acest an, Eduard Bârsă a schimbat firma tradițională cu una înființată anul trecut, Pro Electric Anaid SRL. Este clar acum, că joaca de-a firmele multiple are un sens pentru Eduard Bârsă pentru că distrage atenția eventualilor curioși, dar în ciuda acestui joc, evidența e clară. În spetele tuturor se ascunde același nume, Eduard Florin Bârsă, cu același număr de contact la care nu dorește să ne răspundă!

Mircea Țuțuianu, director economic la CJ Vaslui: îl știu dar nu l-am ajutat!

Așa cum se poate vedea din această fotografie de arhivă, Eduard Bârsă, patronul superpotent și Mircea Țuțuianu, directorul economic de la CJ Vaslui sunt prieteni vechi. De altfel, economistul șef al județului a fost contabil la cel puțin una din firmele lui Panda, Edualiv SRL. Prin prisma acestei coincidențe (încă una) nefericite, ne-am simțit datori să îi cerem o reacție la presupusele acuzații de favorizare a prietenului. Iată, răspunsul acestuia:

Reporter: Bună seara, domnule Țuțuianu. V-am sunat pentru a vă întreba dacă îl cunoașteți pe Eduard Bârsă?

Mircea Țuțuianu: Bună seara! Da, îl cunosc!

Reporter: Ați fost contabil la una dintre firmele lui, în trecut?

Mircea Țuțuianu: Da.

Reporter: Prin prisma relației pe care o aveți cu Eduard Bârsă, aveți cunoștință de zecile de contracte care au fost atribuite de către Consiliul Județean Vaslui și instituțiile aflate în subordine, firmelor domnului Bârsă?

Mircea Țuțuianu: Eu nu mă ocup de partea de achiziții nici la Consiliul Județean Vaslui nici la unitățile subordonate. Atâta timp cât nu mă ocup de achiziții, nu cred că se poate spune că l-am ajutat în vreun fel pe Eduard Bârsă.

Contractele atribuite direct firmelor administrate de Eduard Bârsă de către Casa Județeană de Pensii, Prefectura și Consiliul Județean Vaslui:

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

36 COMENTARII

 1. Se vede cât respect pentru cei ce muncesc are vițelul care a scris porcăria asta de articol. Probabil, boule, nu ai dat în viața ta cu mătura.

 2. Ne merităm soarta, votăm psd de peste 30 de ani , câștigăm 3 000 de lei brut pe luna și muncim ca sclavii 12 ore pe zi inclusiv sâmbătă fără concediu vauchere de vacanta libere legale ore suplimentare plătite, codul muncii aici nu exista

 3. Ce aveți cu Dragos Cazacu? Omul ăsta nu a făcut rău la nimeni, și-a văzut totdeauna de treaba lui, e un băiat muncitor care conduce fără nicio problemă o direcție cu mii de angajați. Ce vină are el că o firmă din județ a câștigat legal o procedură de atribuire pentru un contract și acela de valoare mică ? Ce vină/implicare au Eduard Popica sau Tudor Buzatu în toată această chestiune? Pe bune, vă legați de faptul că Tudor era președinte la TSD acum 10 ani când Bârsă era simplu membru (așa cum erau alte sute de membri) și ulterior o firmă de-a lui a câștigat legat câteva contracte cu valori mici cu instituții publice. Vasluiul e un oraș mic, sunt puține firme de profil, iar contractele astea de curățenie trebuiau adjudecate de cineva. A luat cineva șpagă? Există vreo dovadă că s-a încălcat legea în cadrul procedurii de achiziții derulate pe SEAP? Probabil că singurul motiv pentru care acești oameni sunt denigrați este faptul că sunt membri PSD. Scuzați-ma, dar in sistemul capitalist, funcționează parteneriatul dintre sistemul public si cel privat, anumite servicii nu pot fi prestate intern de instituțiile publice (de exemplu din lipsă de personal). Școlile, spitalele, dumurile etc se construiesc cu firme private și acolo e vorba de contracte cu valoare mare. Aceasta firmă a câștigat legal câteva contracte mici de curățenie. Unde e încălcarea legii? În faptul că patronul participa acum 10 ani la câteva ședințe ale TSD și de aici ați dedus voi că PSD intervenit în acordarea acelor contracte? E chiar hilar de afirmați…

  • Ce frumos vorbesti tu…da ne iei de prosti?! Du-te ba d-aci cu tampeniile tale. Tocmai de asta e asa de slab dezvoltat judetul, ca-n functii importante si destul de importante, sunt pusi marionete de astea…maimutoi care fac ce li se spune ca sa ciupeasca si ei ceva. Si apropo de contracte mari, daca o s-analizezi un pic, o sa vezi ca Popica are contracte de astfaltare (in trecut, nu neaparat el, ci criminalul de socru-su…dar sigur a contribuit si functia lui la castigarea acelor contracte). Drumul strategic e facut de firma lui Popica…ghici ce? E varza. Lasa-ne ba, nu ne mai lua cu lugu-lugu elefantu, ca nu suntem toti si chiori, si prosti. Toti analfabetii functionali, desi daca ma opream doar la analfabeti nu eram departe, au functii sau contracte cu statul…va-n aripa de ceacanai.

 4. Tot conform.legii 544/2001 să ne spună public directorul timofticiuc de la vremea nouă câți bani încasează lunar de la antibiotice iași.. Cine la pus acolo..Orban sau Tătaru?? Ce studii are în domeniul farmaceotic, ce inventii are în acest domeniu..Să facă o pastilă pt.ura minciună, și să ia un flacon pt.vindecare..CĂ are 160 kg și rupe asfaltul când merge?..porcii mănîncă ca porcii..!! Să spună cum îl folosea pe TANASUC și câți bani primea omul de la fituica lui de căcat??

  • Timofticiuc are legătură cu Antibiotice tot atâtea cât a avut Barbu cu Transurb! Dacă nu știi ce înseamnă un Consiliu de Administrație, mai bine nu mai scrie. Uita-te pe CA-ul de la Antibiotice și vezi câți de acolo știu „sa facă pastile”, asa cum ai înțeles tu ca înseamnă să fii membru acolo!

 5. Întrebarea e alta , cine e Patronul de construiește Spitalul județean , și cine e patronul de a construit sura aia de s-a dărâmat la prima furtuna 🫣 p.s eu zic doar atât aveți grijă să nu cadă și spitalul la un vânt mai tare (patronul e același ) 🤭

 6. Întradevăr marile somități ale județului(Trifoi – un tigan de la gura bustii, tutuiel – un păduche care ajunge după o lună de contabilitate in privat mare șef contabil la Cj)…nu mai au loc cei școliți din cauza partidului…Buzilă ia pus pe toți lipitorii de afișe în funcții cheie iar apoi ii manevrează ca pe niște marionete…mi-e greata de acești indivizi 🤮🤮🤮

  • Chiar sa se ocupe nici n-au ce sa le facă cu achizițiile directe, legislația este făcute așa, si cine a făcut așa ? pnl , psd si udmr care încă au mărit pragul ca sa poată face șmenuri si mai mari

 7. Așadar, la Prefectuă, domnul Panda câștigă, în anul 2021, contractul pe prestări servicii oferind cu 300 de lei mai puțin decât ultima cea mai mică ofertă, în anul 2022, cu 10 lei mai puțin, iar în anul 2023, cu 9. 87 lei mai puțin? Ce frumos și convenabil, în același timp! O singură intrebare se poate naște din toata aceasta situație: cine e turnătorul din instituție care l-a ținut la curent cu ofertele primite? Întrebarea asta poate fi pusă, cu ușurință, și în mod oficial, de către un procuror anticorupție. Numai că în județul Vaslui nu sunt astfel de procurori

 8. Gelule, cam cand ai beneficiat de ultima emu(i)latie de la Mirela?! Filosofule… nascut talenr, mort speranta… Timofticiuc, hai cu postacii de partid!

 9. . „O altă întrebare mai mult retorică, de ce…” … Mult mai retorica??? .. Nu exista o asememea constructie gramaticala, idiotule! Invata’n plua mea sa scrii corect in limba romana si dupa aceea, em(u)ite judecati de val(u)oare!

  • „Mai mult retorică”, nu mult mai retorică. „O altă intrebare, mai mult retorică” există in constructia gramaticala a limbii române de când ea s-a nascut. Dar pentru a ști asta, ar trebui să stii carte, să citesti cât mai mult. În schimb, ai scris și tu două rânduri cu iz de comentariu și chiar și așa, ai dat-o cu mucii în fasole. Vai de steaua ta….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.