spot_img
32.2 C
Vaslui
19-iun.-2024
spot_img

Afaceristii vasluieni, asteptati la Topul Firmelor, editia a XIX-a

- Advertisement -

Criza atacã dur mediul privat

MOMENT… S-au fãcut calcule, s-au analizat cifrele oficiale din bilantul anului trecut si s-a tras linie. Oamenii de afaceri din judetul Vaslui se pregãtesc pentru a 19-a editie a Topului Firmelor, o manifestare care rezistã chiar si în aceste momente de crizã severã, care afecteazã mii de firme din judet. Peste 700 de patroni din Vaslui se pot mândri cã sunt în acest top, singurul recunoscut de autoritãtile nationale, desi sunt multe asociatii patronale care încearcã sã însele firmele cu tot felul de topuri-fantomã. Camerele de Comert si Industrie, conform legii, sunt singurele autorizate sã facã acest clasament, în care sunt angrenati specialisti de la Ministerul de Finante, din diverse institutii deconcentrate, Registrul Comertului. În judet, ca si în alte pãrti, din pãcate, afaceristii sunt pãcãliti în continuare cu tot felul de faxuri de la Bucuresti, prin care li se cer sume exorbitante pentru tot felul de topuri, care nu au nicio relevantã oficialã. Cu toate greutãtile inerente perioadei, sã organizezi un astfel de top rãmâne o provocare, cãreia conducerea CCIA promite sã-i facã fatã cu brio.

Este în traditia Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui ca, la fiecare început de noiembrie, cele mai performante firme sã fie premiate în cadrul Topului Firmelor, editie care în 2012 a ajuns la numãrul 19. Este o editie în care cei mai buni dintre cei buni din judet sunt premiati, ca o recompensã pentru eforturile depuse în 2011, un an foarte greu, continuat cu un an 2012 catastrofal pentru agricultori. La departajarea celor mai bune firme din judet a lucrat o comisie formatã din specialisti: Ionel Constantin, presedinte CCIA Vaslui, Ovidiu Copacinschi, presedintele APIMM, vicepresedintele Camerei de Comert, Elena Damian, director general CCIA, Nicoleta Rotariu, membru în Colegiul de conducere a Camerei, administrator la SC Tehnoutilaj Husi, Vasile Langa, seful Gãrzii Financiare Vaslui, Aurel Sãlaru, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ, Vasile Popa, seful Camerei de Conturi, Ion Pavãl, directorul AFP Vaslui, Mihãitã Pantâru, directorul executiv al DGFP, si Ioan Zaharia, fost prefect al judetului, directorul ORC; nume cunoscute în judet care au analizat datele din bilanturile tuturor firmelor care activeazã în judet si au putut, astfel, sã facã o departajare corectã.

195 de firme din judet, pe prima pozitie a Topului

„Este cea de-a XIX-a editie pe care suntem onorati sã o organizãm, deoarece încã de la reluarea activitãtii în anul 1991, ne-am propus sã evidentiem pe cei mai buni dintre cei buni. Recunoastem faptul cã toti oamenii de afaceri din judet au avut vointa de a depãsi toate obstacolele, construind o realitate numitã „mediu de afaceri”, în care cel mai bun îsi doreste recunoasterea oficialã. Trãim într-o lume a competitiei, iar competitia selecteazã valorile, iar eu am convingerea cã fiecare om de afaceri se numãrã printre cei mai buni oameni ai cetãtii.”, spune Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. În urma aplicãrii criteriilor de departajare, unitare la nivel national, a rezultat Topul Firmelor din judetul Vaslui pe anul 2011, top validat de Comisia de validare si aprobat de Colegiul de Conducere a C.C.I.A. Vaslui. Astfel, sunt prezente în catalogul Topului un numãr de 703 firme, din care 195 s-au clasat pe locul întâi, 110 au ocupat pozitia a doua în top, iar al treilea loc este ocupat de un numãr de 82 de firme. „Nu putem omite faptul cã performanta celor care au intrat în top s-a realizat într-un climat economic neprietenos sau mai degrabã ostil. Trecând peste crizele de tot felul care au fost si sunt în România, care pe multi i-a împins la dezastru, cei mai performanti ne-au demonstrat puterea adevãratilor întreprinzãtori.”, explicã Ionel Constantin.

Maria Damian, director general CCIA: „Agricultorii au traversat un an foarte greu”

Dincolo de aceste date statistice, trebuie spus cã firmele implicate în agriculturã au trecut de la extaz la agonie, în ultimul an. „Firmele din judetul Vaslui suferã de un blocaj produs de nedecontarea la termen a facturilor pe relatia cu institutiile publice, blocaj care se vede si în bilantul de afaceri. Sunt alte firme care au în derulare proiecte europene si care s-au trezit cã nu mai primesc finantare, pentru cã s-au blocat o serie de finantãri. Necazul mare a venit, în acest timp, si pe agricultori. În 2011, au avut un an agricol de exceptie, iar 2012 a fost cel mai greu din ultimii 10-15 ani, cu o secetã care a dus multe firme din agricultura judetului la limita de jos a supravietuirii. Este o situatie foarte grea.”, explicã Maria Damian, directorul general al CCIA. Directorul general adjunct al institutiei, Bogdan Turcanu, felicitã firmele care sunt în top. „Avem multe surprize, care vor fi fãcute publice în seara premierii. Vom da premii de excelentã firmelor care au fãcut performantã la nivel national, firme cu care ne mândrim si care sustin economia judetului.”, spune Turcanu. La eveniment au fost invitati atât Consulul României la Cahul, doamna Gentiana Serbu, dar si reprezentanti ai Guvernului României.

„Fiecare firmã a înregistrat restrângeri de personal”

„Este o perioadã în care economia a înregistrat o contractie, s-a micsorat produsul intern al fiecãrei firme, cu restrângeri de personal în majoritatea societãtilor comerciale. Cei care vor primi diplome în cadrul Topului Firmelor pot spune cu sigurantã cã le meritã, pentru cã au fãcut eforturi deosebite pentru a se mentine pe piatã în 2011 si sunt un model de administrare a afacerilor. Este o perioadã în care factorii politici si economici sunt vitregi fatã de mediul de afaceri. Trebuie sã aducem multumiri celor care au supravietuit în aceste momente grele si s-au mentinut pe piatã.” – Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Întreprinderilor Mici si Mijlocii, vicepresedinte CCIA Vaslui.

„Afacerile se fac cu oameni, nu cu firme”

„As dori sã nu uitãm un lucru, si anume cã afacerile se fac cu oameni, nu cu firme. Desi poate fi paradoxal, în aceastã perioadã de crizã financiarã acutã, noi continuãm sã vedem <<jumãtatea plinã a paharului>>, organizând acest eveniment. Alfel, si în anul 2011 firmele au continuat sã anunte reduceri de personal, piata creditului a devenit mai scumpã, dar si mai putin lichidã, iar oamenii sunt mult atenti la modul în care cheltuiesc si îsi gestioneazã bugetele. Trãim pe un fond de incertitudine, dat de efectele crizei economice. De aceea ne înclinãm în fata performantei si încercãm, an de an, sã adunãm laolaltã învingãtorii, sã oferim trofee, distinctii si diplome, ca mãsurã a reusitelor obtinute peste timp si mai presus de recunoasterea meritelor, ne dorim sã-i facem cunoscuti.” – Ionel Constantin, presedinte CCIA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.