spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Agenția Națională de Integritate a pus ochii pe un alt ales local din județul Vaslui (VIDEO)

- Advertisement -
NEÎNȚELEGERI… În urmă cu un an, localnicii din comuna Voinești și conducerea Primăriei s-au certat pe terenurile promise de către edil, unii săteni venind la discuții cu bâtele în mână

ÎN VIZOR… Dacă Direcția Națională Anticorupție încă nu a descoperit Vasluiul pe hartă, deși unele guri rele spun că aici ar avea de muncit ani de zile până să stârpească fenomenul corupției, Agenția Națională de Integritate este mult mai activă în județul nostru. Dovadă și ultimul caz de conflict de interese descoperit în comuna Voinești, acolo unde Constantin Gâlcă, în calitate consilier local, a votat închirierea prin atribuire directă a 18 hectare de pășune chiar lui, în calitate de fermier. Surse demne de încredere spun că Gâlcă nu e caz singular în Voinești, pășunile comunei fiind împărțite și altor persoane cu “spate” politic.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate, în cazul lui Constantin Gâlcă, fost viceprimar al comunei Voinești și actual consilier local, a fost sesizat și Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad. “În calitate de președinte al ședinței din data de 27 aprilie 2018, în exercitarea funcției publice, având un interes personal de natură patrimonială, a votat pentru aprobarea Hotărârii Consiliului Local Voinești privind închirierea prin atribuire directă a unor terenuri aparținând domeniului privat al Comunei Voinești. Ulterior, la data de 14 mai 2018 a fost încheiat un contract de închiriere între Primăria Comunei Voinești și Gâlcă Constantin, încălcând astfel dispozițiile art. 70, art. 71 din Legea nr.161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 75, lit. a) și art. 77 din Legea nr.393/2004 și dispozițiile art.46 din Legea 215/2001. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Gâlcă Constantin a infracțiunii de „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane‟, prevăzută de  art. 301 din Codul Penal. Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, au comunicat reprezentanții ANI.

În atenția celorlalți consilieri locali din județ: iată ce legi a încălcat Gâlcă!

Conform Agenției Naționale de Integritate, consilierul local Constantin Gâlcă a încălcat articolul 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”; articolul 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice sunt: imparțialitatea, integritatea, transparența deciziei și supremația interesului public”; articolul 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „Nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local (…).

Afacerile cu terenuri, preocupări vechi la Voinești

Combinația cu terenuri pe care consilierul Constantin Gâlcă a făcut-o în 2018 nu este prima de acest fel a autorităților locale. În 2020, cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale, candidații PSD din Voinești, în frunte cu actualul primar Mădălin Popa au început să împartă pământ, fără a avea aprobarea Consiliului Local, forul abilitat de lege cu emiterea unor astfel de hotărâri. Scandalul a plecat de la un cioban a cărui stână este fix pe acel teren, pe care primarul l-a împărțit cui a vrut. Atât beneficiarii acelei hotărâri a Primăriei cât și cei care urmau să fie înlăturați de pe acele terenuri erau să se încaiere sub privirile primarului. Ciobanul a încercat să spună celor de la Primărie că nu este corect cum procedează si că între el și administrația locală există un contract de închiriere, valabil încă trei ani. Cîțiva consilieri din opoziție au încercat, în zadar, să îi atragă atenția edilului că ceea ce face nu este tocmai legal și că nu există o hotărâre a Consiliului Local Voinești în acest sens. Au urmat și amenințări, iar la un moment dat s-a cerut și sprijinul polițiștilor pentru aplanarea conflictului. “Nu se întâmplă nimic aici și se dau doar locuri de casă. Terenul este lotizat, dar nu vreau ca discuția să fie înregistrată”, spunea primarul Mădălin Popa în urmă cu un an. Iată că toate aceste scandaluri au ajuns și în atenția instituțiilor statului, care încep să-i sancționeze pe cei care au greșit. Surse din cadrul Primăriei Voinești ne-au declarat că într-un viitor nu foarte îndepărtat și alți angajați ai Primăriei vor da cu subsemnatul la ANI și Parchet pentru modul cum și-au atribuit terenurile comunei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.