spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
6 C
Vaslui
15-mai-2024

Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui, la raport!

- Advertisement -

CIFRE… Conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui a prezentat miercuri, în cadrul sedintei Colegiului Prefectural, raportul privind starea mediului în judetul Vaslui, pe anul 2021. Conform documentului, evolutia gradului de conectare la serviciul de salubritate pentru mediul urban si rural, a crescut de la 33% în 2016 la 100% în 2020. Cantitatea de deseuri industriale nepericuloase generate în principalele activitãti economice din judetul Vaslui este în crestere în perioada 2016-2020, ajungând la peste 45000 mii tone. În schimb, cantitatea de deseuri periculoase este în scãdere.

În rândurile de mai jos, vom reda principalele concluzii ale raportului. „La nivel judetean, s-a întocmit Planul de mentinere a calitãtii aerului pentru judetul Vaslui 2018-2022, plan care cuprinde mãsuri si actiuni cu termene ferme, menite sã asigure o eficientã crescutã a procesului de îmbunãtãtire a calitãtii aerului, dar si o distributie a efortului financiar la un nivel asumat. Mãsurile astfel stabilite vor permite mentinerea nivelului concentratiei poluantilor sub valorile limitã, respectiv vor conduce la încadrarea în valorile tintã specificate în legislatie. Precizãm cã depãsirile înregistrate sunt din cauza unor conditii total nefavorabile dispersiei. Acordãm o atentie deosebitã evolutiei fenomenului, prin supravegherea permanentã a evolutiei concentratiilor si emiterea (dacã este cazul) a unor atentionãri în cazul în care concentratiile mãsurate devin foarte mari si depãsesc valorile limitã sau pragurile de alertã. Garda Nationalã de Mediu – Comisariatul judetean Vaslui va desfãsura, prin echipele de permanentã, actiuni de verificare si control, atât inopinat, cât si în cazul semnalãrii existentei unor surse neautorizate de ardere” a declarat Mihaela Budianu, directorul APM Vaslui în cadrul sedintei Colegiului Prefectural.

Apele uzate, provenite din aglomerãrile urbane, cel mai mare impact asupra mediului

Statisticile întocmite si prezentate anual în „Sinteza calitãtii apelor din România” dovedesc faptul cã dintre apele uzate care necesitã epurare, cel mai mare impact îl au apele uzate provenite de la aglomerãrile urbane, în special în ceea ce priveste poluarea cu substante organice (CBO5 si CCO-Cr) si nutrienti (azot total si fosfor total). Insuficienta sau inexistenta sistemelor de canalizare si epurare din mediul urban si rural au determinat ca realizarea, extinderea si reabilitarea retelelor de canalizare si a statiilor de epurare (retehnologizare) din aglomerãrile judetului Vaslui sã fie prioritarã pentru autoritãti. În cursul anului 2022, s-a obtinut acordul de mediu pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apã si apã uzatã din judetul Vaslui în perioada 2014 – 2020”, ce va fi implementat în 47 de unitãti administrativ-teritoriale, unde peste 228.000 de locuitori din 159 de localitãti vor beneficia de sisteme de alimentare cu apã si canalizare.

Vasluienii renuntã la vii pentru a planta livezi

Suprafata agricolã prezintã o usoarã scãdere în anul 2021, în special a suprafetelor de pãsuni. Totodatã, pentru perioada 2020 – 2021, se înregistrezã o crestere a plantatiilor pomicole si o scãdere a celor viticole, datoritã înfiintãrilor de noi plantatii si necesitãtii înlocuirii treptate a soiurilor existente prin replantarea unor soiuri noi adaptate schimbãrilor climatice. Principalii factori limitativi sau restrictivi ai capacitãtii de productie ai solurilor judetului Vaslui sunt: eroziunea, alunecãrile de teren, inundabilitatea, acidifierea, compactarea, deficitul de elemente nutritive, sãrãturarea, excesul de umiditate din sol, gleizarea si pseudogleizarea, terenurile nisipoase.

Conform raportului, nu sunt zone contaminate istoric la nivel judetului Vaslui, iar situatia judeteanã a siturilor potential contaminate este actualizatã permanent si accesibilã publicului.

Protectia naturii si biodiversitatea

Arii naturale de interes national sunt ocrotite prin lege si sunt în numãr de nouã rezervatii naturale cu o suprafatã de 302,80 ha, astãzi suprafata acestora rãmânând de doar 190,40 ha . Reteaua de arii naturale de interes comunitar, în judetul Vaslui, cuprinde 15 arii naturale, pe o suprafatã de 20902,85 ha, în care sunt supuse regimului de protectie 12 tipuri de habitate, un numãr de 5 tipuri de plante, 5 tipuri de mamifere, 3 tipuri de amfibieni, 10 tipuri de pesti si 1 specie de nevertebrate. Sub regimul de protectie avifaunisticã se aflã o suprafatã de 35628.18 ha, care include un numãr de 9 situri Natura 2000. Obiectivul protectiei si conservãrii îl constituie 78 specii de pãsãri conform Directivei Pãsãri 2009/147/EC anexa II, la care se adaugã alte 31 specii de pãsãri, care au statutul de specii vulnerabile, ce necesitã mãsuri de conservare. Fondul forestier al judetului Vaslui se ridicã la o valoare de 68540 ha si se caracterizeazã prin predominanta pãdurilor cu functie de productie (76% din suprafata ocupatã de pãduri), pãdurile cu functie de protectie reprezentând doar 24%, si în cadrul acestora, suprafete mai importante sunt ocupate de pãdurile de protectie a terenurilor si pãdurile cu functie de recreere. Reteaua de arii naturale protejate nu este un sistem de rezervatii strict protejate! Sunt permise proiecte/activitãti în mãsura în care permit mentinerea speciei sau a habitatului. Din acest motiv, în acest caz, actele de reglementare se obtin în uma evaluarii impactului acelui proiect/activitate asupra habitatului si speciilor pentru care a fost desemnat situl si pot continua daca acestea sunt realizate intr-un mod durabil si nu afecteaza speciile si habitatele de interes comunitar. Zonele cu deficit de vegetatie forestierã sunt situate în partea de est si sud-est al judetului, cauza acestui deficit fiind defrisãrile masive pânã în 1989 si redarea terenurilor circuitului agricol. Disponibilitãti de împãdurire la nivel de judet, în anul 2021, au fost identificate de cãtre Directia Silvicã Vaslui, Directia Silvicã Iasi pe teritoriile admnistrative ale comunelor Suletea, Arsura, Fãlciu, Drânceni, Bãcesti, Rebricea, Dodesti si Tãcuta (un total de 50 ha).

Generarea si gestionarea deseurilor

În anul 2020, cantitatea de deseuri municipale colectatã prin intermediul serviciilor proprii specializate ale primãriilor sau a firmelor de salubritate a fost de 63.769 tone. Din cantitatea totalã de deseuri municipale colectatã de operatorii de salubritate, în anul 2020, deseurile menajere si asimilabile reprezintã 81,48 %. În perioada2016-2020 am asistat la o evolutie a gradului de conectare la serviciul de salubritate pentru mediul urban si rural, de la 33% (2016) la 100% (2020). În ceea ce priveste generarea si gestionarea deseurilor industriale, producãtorii de deseuri industriale au responsabilitatea gestionãrii de o manierã care sã asigure un management rational al deseurilor precum si cea pentru prevenire si reciclare. Cantitatea de deseuri industriale nepericuloase generate în principalele activitãti economice din judetul Vaslui este în crestere în perioada 2016-2020, ajungând la peste 45000 mii tone. Cantitatea de deseuri industriale periculoase generate în principalele activitãti economice din judetul Vaslui este în scadere în perioada 2016-2020. În ceeea ce priveste fluxurile speciale de deseuri: deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE): -sunt 22 de operatori economici autorizati pentru colectarea DEEE în judetul Vaslui; -cantitãtile de DEEE colectate în judetul Vaslui de cãtre operatori economici autorizati au fost în crestere an de an, de la 38 de tone în 2015, la 343 tone în 2019.

Deseuri de ambalaje 

La nivelul judetului Vaslui, la sfârsitul anului 2021, erau 33 de operatori economici autorizati pentru colectarea diferitelor tipuri de ambalaje, 9 operatori economici de salubritate si un operator economic autorizat pentru desfãsurarea activitãtii de turnare a metalelor neferoase usoare. La nivelul judetului, o parte din deseurile de ambalaje se regãsesc în cantitãtile de deseuri menajere colectate separat, urmând fluxul acestora.

Vehicule scoase din uz (VSU)

În judetul Vaslui, la finalul anului 2021, erau autorizati, conform legislatei în vigoare, 13 operatori economici pentru colectarea si tratarea vehiculelor scoase din uz (VSU). Numãrul de VSU colectate/tratate în judetul Vaslui de cãtre operatori economici a fost în crestere în perioada 2016-2018, dupã care a fost în scãdere în 2020. În conformitate cu recomandãrile EUROSTAT (Ghidul privind colectarea datelor referitoare la deseurile municipale), au fost calculati indicatori de dezvoltare durabilã privind deseurile municipale pentru judetul Vaslui. Deseuri municipale generate: cantitatea generatã în anul 2020 a fost 58801,832 tone/an ( fãrã nãmoluri si deseuri din constructie/demolãri), rezultând un indicator de generare de 158,05 kg/loc. Deseuri municipale reciclate (inclusiv compostare) în 2020: 6915,57 tone/an, respectiv 18,59 kg/loc. Gradul de reciclare realizat pentru deseurile municipale în anul 2020, calculat ca raportul dintre cantitatea reciclatã si cea colectatã a fost de 11,76 %. În anul 2021, APM Vaslui a emis avizul de mediu pentru Planul Judetean de Gestionare a Deseurilor (PJGD) în Judetul Vaslui, un document strategic care clarificã, organizeazã si ordoneazã eforturile si prioritãtile Consiliului Judetean si, în mod indirect, ale tuturor pãrtilor implicate în procesele de management al deseurilor pentru perioada 2020-2025. PJGD Vaslui reprezintã un instrument de planificare deosebit de important deoarece contribuie în mod direct la implementarea politicilor în domeniul gestionãrii deseurilor la nivel national si european, precum si la atingerea tintelor stabilite în cadrul documentelor programatice-cadru si totodatã este menit sã asigure dezvoltarea sistemului de gestionare a deseurilor ca urmare a operationalizãrii de noi investitii în perioada 2020-2025.

Mediul urban, sãnãtatea si calitatea vietii

În România, localitãtile urbane se confruntã cu o serie de probleme care influenteazã atât sãnãtatea cât si calitatea vietii populatiei, precum cele legate de calitatea aerului, nivelul crescut de zgomot, terenuri abandonate, zone nesistematizate si insuficienta spatiilor verzi, generarea de deseuri si ape uzate. Pentru cã a depãsit 100 de mii de locuitori, municipiul Vaslui este introdus între orasele care au obligatia sã realizeze hãrti strategice de zgomot si planuri de actiune pentru reducerea zgomotului, iar Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui va fi dotatã cu statie automata de monitorizare a zgomotului, conform modificãrilor aduse Legii nr. 121/2019 privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental, ca urmare a transpunerii noilor norme europene. Spatiul verde este un capitol deficitar pentru orasele vasluiene, doar Bârladul se apropie de minimumul recomandat de Uniunea Europeanã 26 m2/cap de locuitor (Bârlad – 25,45 m2/cap de locuitor, Negresti – 11,88 m2/cap de locuitor, Husi- 8,39 m2/cap de locuitor, Vaslui – 6 m2/cap de locuitor). Judetul Vaslui are un grad de reciclare al deseurilor de numai 11,76,%, similar trendului national, dar e departe de tinta de reciclare „foarte ambitioasã” pentru România de 55% pânã în anul 2025. Rolul autoritãtilor publice în gestionarea deseurilor este determinant, având în vedere cã tinta de reciclare depinde de doi factori: de calitatea serviciului de colectare a deseurilor si de cetãteni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.