spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

Agresorii împotriva cărora există ordin de protecție, monitorizați cu ajutorul brățărilor electronice! Iată de când va fi implementat proiectul în județul Vaslui!

- Advertisement -

SUB SUPRAVEGHERE… Guvernul României a emis un act normativ pentru legea cu privire la utilizarea braţărilor electronice GPS pentru agresori. Deşi legea a fost dată acum un an, tocmai de la 1 octombrie acestea vor fi folosite. Proiectul  va avea trei faze. Prima, care va fi una pilot, va fi pusă în aplicare în perioada 2022 – 2023, la nivelul municipiului Bucureşti, judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea. Județul Vaslui va intra în a doua etapă a proiectului, care va fi demarată în anul 2024.

Actul normativ face referire la “stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME)”, potrivit Executivului. Autorităţile române ar avea nevoie de peste 47 de noi ofiţeri şi încă 604 agenţi, conform unui proiect de HG, pentru supravegherea celor cu ordine de protecţie, a persoanelor aflate sub control judiciar sau în arest la domiciliu. Actul guvernamental prevede ca Poliţia va achiziţiona aceste dispozitive electronice, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va cumpăra serviciile de comunicaţii.

Brățara, montată pe braț sau la picior

Dispozitivele electronice de supraveghere se montează persoanei supravegheate, respectiv se predau persoanei protejate în cazul ordinelor de protecţie, ordinelor de protecţie provizorii şi ordinelor europene de protecţie emise începând cu data operaţionalizării SIME. Brăţara electronică mobila GPS se montează pe glezna persoanei supravegheate. Excepţie o face dispozitivul electronic de supraveghere mobil care se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical. “Organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul şi obligaţia de a verifica inopinat, în orice moment al zilei, periodic ori la sesizare, dispozitivele electronice de supraveghere alocate persoanei supravegheate”, se arată în textul legii.

Proiectul SIME este integrat cu sistemul 112

Important de precizat este faptul că SIME va fi dezvoltat astfel încât să permită afişarea în sistemul informatic geografic din cadrul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU) a datelor de localizare aferente dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, respectiv ale celui purtat de persoana protejată, în momentul declanşării alertei. În ceea ce priveşte sistemul informatic, trebuie să realizeze monitorizarea în timp real a persoanei supravegheate, dar şi a celei protejate prin ordinul de protecţie şi să afişeze pe hartă din dispecerat poziţiile acestora. Ulterior, sistemul trebuie să faciliteze formarea unor zone de incluziune (în care persoana supravegheată are permisiunea de a sta) şi zonă de excludere (în care persoana supravegheată nu are permisiunea de a intra). Într-un final, sistemul este necesar să genereze în mod automat alerte de părăsire a imobilului, de depăşire a perimetrului, dar şi alerte de apropiere, de defecţiune sau de sabotare dispozitiv.

Agresorii din județul Vaslui vor fi monitorizați începând din 2024

Proiectul privind implementarea braţărilor electronice de tip GPS pentru agresori va avea trei faze. Prima, care va fi una pilot, va fi pusă în aplicare în perioada 2022 – 2023, la nivelul municipiului Bucureşti, judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea. În ceea ce priveşte a doua etapă, va fi demarată în anul 2024 şi constă în intrarea sub monitorizare electronică şi agresorii sau titularii unor măsuri restrictive din judeţele Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea. Etapa a treia va fi implementată din anul 2025, SIME urmând să fie prezent şi în judeţele Albă, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.