spot_imgspot_img
19.5 C
Vaslui
29-sept.-2023

Agricultura, înmormântată de PD-L

- Advertisement -

Aproximativ 300 de agricultori vrânceni, afiliaţi Ligii Producătorilor Agricoli din România, au pichetat, ieri, Prefectura Vrancea, între orele 11.00-13.00, scandând lozinci antiguvernamentale şi cerând demiterea Guvernului Boc. „Jos guvernul Boc!”, „Demisia!“ sunt doar câteva dintre scandările protestatarilor. Agricultorii au adus cu ei şi o autoutilitară, în care se afla un ţap, pe care l-au numit „Ţapul Boc“. Pe maşină se aflau un sicriu şi o cruce pe care scria „acesta va fi viitorul zootehniei!“. Ţăranii au adus în centrul municipiului Focşani mai multe tractoare, cu care au blocat o parte din bulevardul Unirii.

Înarmaţi cu fluiere, cei aproximativ 300 de agricultori vrânceni, afiliaţi Ligii Producătorilor Agricoli din România, au scandat lozinci antiguvernamentale şi au cerut demisia Guvernului Boc, care se face responsabil de starea dezastruoasă în care se află agricultura românească. „Jos guvernul Boc!”, „Demisia!“, au strigat agricultorii vrânceni. Protestatarii au purtat pancarte pe care scria „Agricultorii, siguranţa alimentară a României“, „Noi facem pâine, nu politică“, „Agricultura=dezastru!“, „Atenţie, înmormântăm agricultura!“, „Cât să mai asistăm la masacrarea agriculturii româneşti?“.
Ţăranii au blocat o parte din bulevardul Unirii, în centrul municipiului Focşani, cu mai multe tractoare. De asemenea, au adus cu ei şi o autouti-litară în care se afla un ţap, pe care l-au numit „Ţapul Boc“, iar pe maşină se aflau un sicriu şi o cruce pe care scria „acesta va fi viitorul zootehniei!“. „Datorită vieţii actuale şi a ceea ce se întâmplă cu agricultura în momentul de faţă, dorim să le arătăm guvernanţilor că agricultura este în faliment. Pentru starea în care ne-a adus, vrem să îngropăm guvernul Boc“, a spus Radu Nemuţ. Agricultorii cer subvenţii la terenuri, culturi, pentru creşterea animalelor şi lapte. „Noi nu mai putem lucra pământurile, nu avem bani, tractoare, utilaje, motorină şi din aceste motive vom lăsa pământurile pârloagă“, susţine Tănase Grama, din localitatea Gologanu. „Se vorbeşte de venit în agricultură. Care venit, domnilor guvernanţi? Venit înseamnă să câştigi ceva, dar nu mă întreabă nimeni cât cheltuiesc cu un hectar de vie sau de grâu. Nu avem cui vinde aceste produse, dar aceste lucruri nu îi interesează pe guvernanţi. De aceea, le cerem să îşi dea demisia“, a spus Maria Cojocaru.

„Ţăranul sărac“ şi mielul

Alături de protestatari s-a aflat şi medicul veterinar Angelica Munteanu, din Gura Caliţei, care a precizat că ştie care sunt problemele din agricultura românească. Ea a opinat că statul trebuie să aloce în continuare subvenţii pentru toate sectoarele agricole. „Dorim ca subvenţia pentru creşterea vacilor să fie primită şi anul acesta deoarece, în prezent, nu mai primim această subvenţie şi din acest motiv ne-a scăzut efectivul de animale. Subvenţia a fost aprobată prin Ordinul 125 din 2006 şi trebuia să o primim până în 2013, dar acest lucru nu se mai întâmplă. Unde a dispărut subvenţia şi de ce nu se mai dă? Niciun guvernant nu vrea să răspundă la această întrebare“, a spus medicul veterinar Angelica Munteanu.
În mijlocul protestatarilor s-a aflat şi „ţăranul sărac din Cîmpineanca“, aşa cum se autointitulează Constantin Crăciun, din Cîmpineanca. Acesta a venit însoţit de un miel, care trăgea un cărucior pe care scria „ţăranul sărac“. El a susţinut că protestează împotriva speculanţilor din fruntea guvernului. În opinia sa, PDL a făcut cele mai mari greşeli la conducerea ţării, aşa că va păţi „la fel ca ţărăniştii“. „Protestez împotriva speculanţilor din fruntea guvernului care aduc alimente din China şi Turcia iar noi, agricultorii români, murim de foame. Dacă nu ieşim în stradă cu toţii, vom avea mari probleme. Deja avem aproape cinci milioane de hectare de teren agricol nelucrat. PDL a făcut cele mai mari greşeli la conducerea ţării şi va păţi la fel ca ţărăniştii“, a spus Constantin Crăciun.

Proteste în formă continuată

Preşedintele LAPAR Vrancea, Constantin Bazon, a precizat că a înmânat revendicările agricultorilor prefectului de Vrancea, dar nu crede că se va rezolva ceva.
Bazon a precizat că dacă guvernanţii nu vor găsi soluţii, protestele vor continua. „Cea mai importantă revendicare a noastră este plata pe unitate de suprafaţă şi pe cap de animal, respectiv cei 94 de euro alocaţi pentru fiecare hectar şi pe care guvernul i-a tăiat. Nu ne vom opri aici, chiar dacă solicitările noastre nu vor fi luate în considerare vom continua acţiunile de protest. Pe data de 9 septembrie vom protesta la Bucureşti, unde vor participa 15 mii de fermieri, iar dacă nici acolo nu se rezolvă problemele vom continua cu blocarea vămilor şi a drumurilor în data de 27 şi 28 septembrie. Nu ne vom opri nici aici. Vom merge la Bruxelles 600 de fermieri şi vom prezenta doleanţele noastre denumite «Salvaţi Agricultura». Am făcut numeroase demersuri la Ministerul Agriculturii, la Guvern, dar nimeni nu ne-a băgat în seamă“, a afirmat preşedintele LAPAR Vrancea, Constantin Bazon.

Parlamentarii PSD, solidari cu protestatarii

Parlamentarii social democraţi vrânceni s-au solidarizat cu agricultorii vrânceni şi susţin că protestele organizate de agricultori reprezintă doar începutul unor mişcări sindicale puternice, care se vor desfăşura în toamna acestui an, dacă Boc şi miniştrii săi incompetenţi nu vor pleca din fruntea guvernului. Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica, a precizat că în calitatea sa de reprezentant al unui colegiu electoral, în care majoritatea cetăţenilor trăiesc din munca în viticultură, a atras în nenumărate rânduri atenţia în legătură cu incompetenţa ministrului Agriculturii care, prin lipsa de politici în domeniu, îndreaptă acest sector economic spre faliment. Totodată, deputatul Ciprian Nica a atras atenţia şi în legătură cu intenţia ministrului Finanţelor de a majora impozitul agricol de la începutul anului 2011, fapt ce va genera o serie de noi probleme fermierilor.
Nu în ultimul rând, deputatul a atras atenţia în legătură cu prevede-rile OG 58/2010, prin care s-au adus noi reglementări în domeniul antrepozitelor fiscale, reglementări care vor duce la suspendarea activităţii unui număr important de producători de vin. Ciprian Nica a spus că aceste proteste reprezintă doar începutul unor mişcări sindicale puternice, care se vor desfăşura în toamna acestui an, „dacă Boc şi miniştrii săi incompetenţi nu vor pleca“. „PDL trebuie să plece de la putere pentru ca România să fie salvată. Plecarea de la putere a democrat-liberalilor se impune ca urmare a faptului că aceştia au reuşit, în mai puţin de un an, să pună pe chituci economia românească în ansamblu şi să afecteze grav nivelul de trai al românilor“, a afirmat deputatul Ciprian Nica.

Bugetul, subordonat voinţei sultanului

Deputatul social democrat mai atrage atenţia şi asupra faptului că politica prin care PDL vrea să îi aducă la sapă de lemn pe români va continua, anunţul fiind făcut chiar de către şeful PDL, Traian Băsescu, care a spus că măsurile de austeritate trebuie să continue şi în 2011. „Consider că Boc şi şleatca sa trebuie să plece de la Palatul Victoria pentru ca această guvernare proastă să fie oprită şi pentru ca alte măsuri economice care vor genera haos în România să nu mai fie luate“, a precizat deputatul Ciprian Nica, adăugând că românii au nevoie de o guvernare coerentă care să propună soluţii pertinente de ieşire din criză şi de lansare economică. „Istoria a demonstrat că PDL nu are specialişti care ar putea concepe astfel de strategii, la fel de bine cum, tot istoria a demonstrat, că astfel de specialişti există în PSD“, a concluzionat Nica.
La rândul său, deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr a declarat că protestul agricultorilor este legitim şi reprezintă forma manifestată a exasperării la care i-a adus actualul guvern. „Subfinanţarea cronică şi bătaia de joc sunt singurele elemente ale filozofiei de guvernare a PDL-UDMR-UNPR, iar dacă Ministerul Agriculturii ar fi fost sub conducerea Elenei Udrea, probabil că ar fi beneficiat de fonduri, iar salariaţii ar fi beneficiat de salarii nesimţite, deoarece la acest moment întreg bugetul naţional este subordonat voinţei discreţionare a favoritei sultanului din Guvernul de la Bucureşti“, a precizat deputatul Angel Tîlvăr.
monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.