spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
28-sept.-2023

Ai absente, rãmâi fãrã alocatie!

- Advertisement -

Elevii care lipsesc nemotivat de la cursuri nu vor mai beneficia de alocatie complementarã, sau o vor primi înjumãtãtitã. Începând cu 1 ianuarie, cuantumul acesteia se va diminua proportional cu numãrul de absente

Familiile care au în întretinere copii la scoalã si care primesc alocatii pentru întretinere ar putea pierde acest sprijin dacã elevii au absente scolare nemotivate, mãsura fiind prevãzutã în normele metodologice de aplicare a Legii nr. 277/2010. În aceste conditii, plata alocatiei se va suspenda în luna urmãtoare celei în care se înregistreazã absenttele nemotivate. Numãrul absentelor nemotivate nu poate sã depãseascã 20. Guvernul conditioneazã acordarea alocatiilor complementare pentru copii, de prezenta la cursuri. Dacã vechiul act normativ prevedea ca beneficiarul sã frecventeze cursurile scolare, prin noua lege, elevii nu trebuie sã aibã mai mult de 10 absente nemotivate, pentru a primi alocatia complementarã.

Conform noului proiect de lege, cuantumul acestor alocatii se va diminua direct proportional cu numãrul de absente înregistrat de odrasle, ajungând pânã la suspendarea alocatiei. În prezent, valoarea acesteia se stabileste în functie de veniturile si numãrul membrilor într-o familie. Astfel, pentru o familie cu un singur copil, alocatie este de 30 de lei, ajungând pânã la 120 de lei, pentru 4 copii, iar pentru o familie monoparentalã, alocatia este de 50 de lei, pentru un copil, respectiv 200 de lei, pentru 4 copii.

Se descurajeazã abandonul scolar…

Noul proiect a fost gândit astfel, pentru stimularea frecventãrii de cãtre copii a cursurilor unei forme de învãtãmânt si descurajarea abandonului scolar. În 2010, în judetul Vaslui aproape 60.000 de elevi din clasele primare, gimnaziale si clasele IX-X, precum si tinerii din clasele XI-XII aflati la majorat primeau lunar câte 42 de lei, indiferent dacã erau repetenti sau dacã aveau absente. “Beneficiazã de alocatie si familiile care au în întretinere copii de vârstã scolarã, dar care întrerup temporar frecventarea cursurilor de învãtãmânt organizate potrivit legii sau repetã anul scolar numai din motive de sãnãtate dovedite cu certificat medical”, se aratã în normele metodologice. Agentiile teritoriale vor transmite inspectoratelor scolare, pânã în ziua de 15 a ultimei luni a semestrului scolar, evidenta electronicã a copiilor de vârstã scolarã din familiile beneficiare de alocatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.