spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
Vaslui
15-mai-2024

Aici NU sunt banii dumneavoastrã!

- Advertisement -

Groapa de la Epureni

Acelasi drum judetean care, din cauza stãrii proaste, a fost blocat sãptãmâna trecutã de cetãtenii din Duda Epureni, are acum o problemã mai gravã. Din cauza ploilor si a traficului, un beci, construit acum multã vreme exact sub drum, s-a surpat pe o portiune, amenintând sã taie principala cale de comunicatie din comunã. Autoritãtile judetene rãmân pânã acum nepãsãtoare, “au venit, au vãzut, au discutat si au plecat asa cum au venit”, dupã cum spune un localnic.

În aceeasi perioadã în care locuitorii comunei Duda Epureni blocau DJ 284, din cauza stãrii proaste a drumului judetean si a nealocãrii, nici în acest an, a banilor necesari pentru reabilitarea principalei cãi de comunicatie din comunã, s-a mai ivit încã o problemã. Chiar în capãtul satului Duda, la marginea drumului judetean, în noaptea de 13 – 14 martie, s-a ivit o groapã de circa 8 metri adâncime. Mai grav este cã respectiva cavitate a apãrut datoritã faptului cã, chiar perpendicular pe drum, este un beci sãpat în urmã cu aproape 100 de ani si al cãrui tavan s-a nãruit pe o portiune, dar care, din cauza traficului, riscã sã se dãrâme cu totul. Cu toate cã au venit la fata locului atât reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, institutie care are în administrare DJ 284, prin Mariana Berheci, consilier în cadrul Directiei tehnice a CJ, cât si Adrian Cotigã, directorul SC Drumuri si Poduri SA, care a avut în aceastã iarnã în administrare drumurile judetene, atât pentru deszãpezire, cât si pentru remedierea eventualelor probleme, pânã acum nu s-a luat nici o mãsurã pentru remedierea situatiei. Practic, de-a latul drumului judetean, la circa 6 metri adâncime, era sãpat un beci care nu era folosit de proprietarul lui decât pe o portiune de câtiva metri, pânã la limita proprietãtii, unde a ridicat un zid de delimitare. Din cauza traficului si a infiltratiilor, chiar la marginea soselei, o portiune a cedat, provocând o surpare de circa un metru pãtrat, dar care se poate mãri în orice moment, inclusiv sub drumul judetean. În disperare de cauzã, Vasile Gavril, proprietarul beciului respectiv, a plãtit niste oameni din sat ca sã care pãmânt pentru a astupa groapa, de teamã cã ploile din perioada urmãtoare îi vor pãtrunde în gospodãrie sau vor provoca surparea drumului. La sfârsitul sãptãmânii, Sandu Vasilache încerca în zadar sã ia legãtura cu autoritãtile judetene pentru a gãsi o solutie pentru rezolvarea situatiei, dar nici Vasile Mihalachi, presedintele CJ, nici Adrian Cotigã nu erau de gãsit. Pentru moment, s-a luat hotãrârea de a se acoperi groapa respectivã pentru a nu permite apei sã pãtrundã, urmând ca, în cel mai scurt timp, sã se gãseascã o solutie pe plan local, dacã autoritãtile judetene rãmân, în continuare, nepãsãtoare. “În fiecare zi îi sun, mãcar sã stiu dacã au de gând sã ia vreo mãsurã. Mi-e teamã cã, dacã se prãbuseste tot beciul, va fi tãiatã principala cale de comunicatie din comunã sau, mai rãu, cade vreo masinã în groapã. Dacã n-au de gând sã ia mãsuri, mãcar sã-mi spunã, ca sã stiu ce am de fãcut, poate blochez iar, de aceastã datã pentru un motiv mult mai serios si pe o perioadã nedeterminatã, drumul judetean! Nu pot pune în pericol vietile oamenilor, doar pentru cã altii, de la judet, sunt nepãsãtori!” declara si primarul Sandu Vasilache.

Beci din vechime, chiar sub drum!

“Eu am cumpãrat locul de casã acum vreo 40 de ani, de la un profesor de aici din sat, Stan Stefan, cu tot cu beciul sãpat de pãrintii lui. Beciul are vreo 30 – 35 de metri lungime si peste doi metri înãltime, dar este la vreo sase metri sub pãmânt, de trebuie sã cobori vreo 25 de trepte. Eu l-am împãrtit în douã, cu un zid pe care l-am fãcut cam sub gard. Duminicã (13 martie, nr.), la prima orã dimineata, mi-a bãtut la poartã vecinul de peste drum sã-mi spunã cã, în dreptul gardului meu, niste copii se jucau pe marginea unei gropi apãrute peste noapte. Groapa are vreo 8 metri adâncime, mai putin pãmântul cãzut din surpare, si se continuã pe sub drum, de aceea, ca sã nu cadã careva în ea, am împrejmuit-o cu ce-am avut la îndemânã: niste pari cu celofan si niste uscãturi. Sãptãmâna care a trecut, au tot venit tot felul de sefi de pe la Consiliu, dar au venit, au vãzut, au promis si au plecat fãrã sã facã nimic. Acum am plãtit niste oameni sã aducã pãmânt sã punã în groapã, cã, dacã vin ploile, îmi intrã si mie în beci, dar se surpã si de sub drum, iar viceprimarul Gigi Ciobanu mi-a zis cã mai bine acoperim groapa, cã oricum vor trebui sã vinã cu excavatorul ca sã rezolve problema. Dacã mai dureazã ceva timp pânã se apuncã de treabã, mare lucru sã nu se surpe drumul de la ploaie…”, povestea mos Vasile Gavril.

ÎN LOC DE CONCLUZIE: La mai bine de zece zile de la eveniment, nu a fost luatã nici o mãsurã pentru remedierea situatiei. În mod sigur, autoritãtile judetene în a cãror sarcinã este DJ 284, au treburi mai importante de rezolvat. De câteva zile, presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, nici nu-i mai rãspunde la telefon primarului. Societatea care a câstigat bani frumosi, SC Drumuri si Poduri SA Vaslui, pentru asa-zisa deszãpezire a drumurilor judetene, cu toate cã reprezentantii acesteia, inclusiv directorul societãtii, Adrian Cotigã, au fãcut act de prezentã la locul respectiv, nu a luat nici o mãsurã. Probabil, cu totii asteaptã ca situatia sã se rezolve de la sine ori ca locuitorii afectati si autoritãtile locale sã ia mãsuri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.