spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Ajutoarele financiare de la CJ Vaslui au intrat la apă, primarii au fost trimiși să se împrumute la bancă!

- Advertisement -

REVIZUIRE… Două orașe și 22 de comune trebuiau să primească, ieri, peste 17 milioane de lei, sprijin financiar din partea Consiliului Județean Vaslui, în urma repartizării unei părți din fondul aflat la dispoziția CJ, din impozitul pe venit, pentru anul 2023. Ajutorul financiar a intrat însă la apă chiar în timpul ședinței legislativului județean, după ce vicepreședintele Ciprian Trifan a depus un amendament care făcea referire la o Ordonanță de Urgență dată de Guvernul României, care oferă posibilitatea UAT-urilor din țară să se împrumute din Trezoreria Statului. Astfel, din cele 24 de UAT-uri care fuseseră trecute inițial pe listă, nouă au fost scoase din schemă, rămânând doar cele care se confruntă, în această perioadă, cu serioase probleme financiare, cum ar fi, de exemplu, comuna Puiești, care ieri s-a trezit cu conturile blocate și mașinile instituției sigilate de către executori, ca urmare a datoriilor acumulate.

Aflat la punctul șapte pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre privind repartizarea, pe unități administrativ-teritoriale ale județului Vaslui, a unei părți din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean Vaslui din impozitul pe venit, pentru anul 2023, a generat cele mai aprinse discuții. Inițial, lista a cuprins 24 de UAT-uri din județul Vaslui, după cum urmează: Al. Vlahuță (500.000 lei), Arsura (400.000 lei), Băcani (300.000 lei), Băcești (300.000 lei), Bălteni (300.000 lei), Bogdănița (400.000 lei), Coroiești (500.000 lei), Dragomirești (3.000.000 lei), Fălciu (1.400.000 lei), Gherghești (1.800.000 lei), Grivița (400.000 lei), Ibănești (500.000 lei), Ivănești (1.200.000 lei), Mălușteni (500.000 lei), Pochidia (500.000 lei), Puiești (500.000 lei) Tătărăni (500.000 lei), Todirești (500.000 lei), Tutova (1.000.000 lei), Viișoara (250.000 lei), Vulturești (150.000 lei), Zăpodeni (500.000 lei), Negrești (500.000 lei) și Murgeni (1.200.000 lei).

Amendamentul care a diminuat și suma, și numărul UAT-urilor

Înainte de dezbateri, Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, a depus un amendament care a modificat criteriile de acordare a acestor bani, prioritate având UAT-urile care se confruntă cu probleme financiare. Cele care au solicitat ajutor pentru cofinanțarea proiectelor europene sau finanțarea proiectelor cu bani de la bugetul de stat au fost trimise să se împrumute la bancă, în baza unei Ordonanțe de Urgență date de Guvernul României. “Prin prezentul amendament doresc să vă aduc la cunoștință că după emiterea dispoziției de convocare a ședinței de Consiliu Județean a apărut în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru unele măsuri fiscal-bugetare, privind acordarea de împrumuturi din Trezoreria Statului, în care este prevăzut faptul că Unitățile Administrativ Teritoriale din toată țara pot solicita Ministerului Finanțelor, până la 1 iulie 2023, contractarea de împrumuturi pentru asigurarea cofinațărilor proiectelor din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile. Așa cum este specificat și în raportul proiectului de hotărâre, ne doream ca prin această repartizare să venim în sprijinul UAT-urilor care au de cofinanțat proiecte cu finanțare externă, cheltuieli ce pot fi finanțate în acest moment și prin împrumuturi din Trezoreria Statului. În concluzie, propun modificarea anexei la proiectul de hotărâre, urmând ca în perioada imediat următoare să efectuăm o analiză din care să rezulte sumele pe care comunitățile de la nivel județean trebuie să le dețină pentru închiderea proiectelor în termen util. Astfel, anexa la proiectul de hotărâre se înlocuiește cu anexa pe care o atașez la prezentul amendament și precizez că suma totală pe care o vom repartiza prin intermediul acestui proiect va fi de doar 10.900.000 lei pentru un număr de 14 comune și un oraș“ se arată în amendamentul depus de Ciprian Trifan. În urma demersului său, 9 UAT-uri au dispărut din listă, câștigătoarele fiind următoarele: Al. Vlahuță (500.000 lei), Arsura (250.000 lei), Băcani (200.000 lei), Coroiești (500.000 lei), Dragomirești (3.000.000 lei), Fălciu (1.000.000 lei), Gherghești (1.800.000 lei), Grivița (300.000 lei), Ibănești (400.000 lei), Pochidia (500.000 lei), Tătărăni (200.000 lei), Tutova (1.000.000 lei), Viișoara (250.000 lei), Zăpodeni (500.000 lei) și Negrești (500.000 lei). Comunele Băcești, Bogdănița, Bălteni, Ivănești, Mălușteni, Puiești, Todirești, Vulturești și orașul Murgeni au fost puse în așteptare.

Liberalii au cerut bani pentru comuna Boțești

Consilierii Partidului Național Liberal, prin vocea liderului de grup Gelu Veziteu, au solicitat sprijin financiar pentru comuna Boțești, unde în această perioadă se lucrează la sistemul de canalizare. “Știm cu toții că nevoia de fonduri la nivelul județului Vaslui este una uriașă, practic toți colegii noștri de partid din teren ne solicită sprijin, ca în calitatea noastră de consilieri județeni să facem ceva ca și ei să obțină câte ceva de la Consiliul Județean. Am discutat cu mai mulți primari, inclusiv cu cei care au venit la județ pentru a solicita sprijin financiar și vă propunem un amendament pe care l-am pregătit înainte de a fi știut de proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului” a afirmat Veziteu. Concret, prin amendamentul citit de consilierul Ștefan Gheorghe, liberalii au solicitat suma de 245.605 lei pentru obiectivul de investiții sistem de canalizare în localitatea Boțești, pentru care există factură la plată, cu lucrări executate.

Dan Marian a reintrodus comuna Puiești pe lista beneficiarilor după ce executorii au pus sigilii pe mașinile instituției

Dan Marian

Introdusă pe lista inițială, comuna Puiești a fost scoasă din calcule în urma amendamentului depus de vicele Trifan, însă, într-un final a fost reintrodusă, ca urmare a unui amendament depus de celălalt vicepreședinte al CJ Vaslui, Dan Marian. “Doresc să vă propun ca pe lângă unitățile administrativ teritoriale care se regăsesc în anexa modificată să fie și comuna Puiești, căreia propun să-i fie repartizată suma de 500.000 lei pentru plata unor cheltuieli urgente, descrise în adresa înaintată de către primărie. În primul rând, există un dosar de executare silită, emis de biroul executorilor judecătorești, în suma de 120.000 lei, iar în momentul acesta primăria are sechestru pus pe toate bunurile disponibile. De asemenea, are în derulare un proiect sub denumirea «Realizare și dotare școală în localitatea Cristești, comuna Puiesti», în suma de 447.000 lei doar cofinanțarea de la bugetul local. După cum a explicat și domnul vicepreședinte Trifan, Guvernul României a hotărât să ofere această posibilitate UAT-urilor de a accesa bani din Trezoreria Statului numai pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene, ori în situația din satul Cristești avem de-a face cu un proiect finanțat de la bugetul de stat, în suma de 1,2 milioane lei”, a afirmat Marian.

Sprijin pentru Grivița

Mitică Afteni

Consilierii USR-PLUS nu au stat nici ei degeaba. Aceștia au solicitat ca Executivul să suplimenteze suma alocată comunei Grivița, de la 300.000 lei la 500.000 lei. “Având în vedere adresa prin care Unitatea Administrativ Teritorială comuna Grivița solicită sprijin financiar Consiliului Județean pentru finanțarea proiectului alimentare cu apă în localitatea Odaia Bursucani și faptul că doamna primar a fost prezentă la ședințele de Consiliu Județean pentru a explica situația în care se află, grupul de consilieri județeni USR-PLUS propune suplimentarea cu 200.000 de lei a fondurilor alocate către UAT Grivița , urmând a-i repartizată suma de 500.000 de lei și nu 300.000 de lei, cât are acum trecut în anexa modificată”, a specificat consilierul Mitică Afteni.

Marius Arcăleanu: “Unii primari au fost lăsați cu buza umflată”

Marius Arcăleanu

La cuvânt s-a înscris și consilierul Marius Arcăleanu, care după ce a mai aruncat câteva săgeți spre foștii săi colegi din PNL, a atras atenția conducerii CJ că mulți primari nu au fost informați despre modificările aduse proiectului de hotărâre. “Am văzut în solicitările primite din partea a două UAT-uri care au poprire pe conturi. Este vorba de comuna Coroiești și comuna Puiești. Vreau să atrag atenția asupra faptului că mulți dintre primarii care inițial se aflau pe acea listă de 24 UAT-uri care urmau să primească bani de la Consiliul Județean Vaslui nu știu la ora la care se desfășoară această ședință că au fost scoși de pe acea listă, ceea ce nu mi se pare deloc normal. Oamenii aceia aveau niște speranțe, își făcuseră niște planuri, iar dumneavoastră acum îi lăsați cu buza umflată. De asemenea, nu mi se pare corect ca în cazul comunei Puiești să nu țineți cont de suma executată în acest proiect. Am văzut în material adrese ale primarilor mai mult decât bine fundamentate, argumentate, cum este cea a primarului comunei Dragomirești, a primăriței comunei Grivița. N-aș vrea să fac aprecieri negative, dar nu pot să trec cu vederea adrese precum cele ale primarilor comunelor Gherghești sau Ibănești, pe care am fi vrut să-i avem în fața noastră, să le mai împărtășim din experiența noastră în ceea ce privește să te zbați pentru comuna pe care o conduci. Dacă doar stai cu mâna întinsă, plângându-te că nu ai bani de salarii, că nu ai bani de alte lucruri, poate că nu meriți să fii acolo. Aș fi curios să aflu cum vede “The Boss” (n.r Dumitru Buzatu) aceste adrese ale primarilor care se plâng că nu au bani de salarii, care este viitorul acestor localități cu astfel de primari? Mie două comune îmi vin acum în minte: Oltenești și Crețești. Ultima nu știu dacă a primit vreodată bani de la Consiliul Județean. Când vorbim de comuna Oltenești, trebuie să avem în vedere acel drum care duce spre localitatea Zgura, cu acel pod care stă să se dărâme în orice clipă”.

Dumitru Buzatu: “Trebuie ținut sub un control sever întregul buget”

Dumitru Buzatu

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a explicat care au fost criteriile pentru care unele primării nu s-au mai regăsit pe lista modificată, afirmând că unele UAT-uri au bani și nu știu ce să facă cu ei, iar altele abia se descurcă. “Inițial am vrut să repartizăm o sumă mai mare, având în vedere solicitările primăriilor care au buget deficitar, solicitările celor care au proiecte dar nu au bani de finanțare, solicitările celor care aveau executări silite, ale celor care implementează proiecte pe fonduri europene și nu au cofinanțare. Când a apărut proiectul de ordonanță de urgență privind posibilitatea împrumuturilor din Trezoreria Statului am refăcut proiectul de hotărâre și l-am rugat pe domnul Trifan să facă amendamentul pe care l-a și citit, pentru a mai selecta aceste solicitări. Astăzi (n.r. marți) i-am cerut domnului Dan Marian să ia act de situația de la Puiești, pentru că azi s-a întâmplat această chestiune. În timpul ședinței EURONEST de la Iași m-a sunat domnul primar să-mi spună că i-au fost sigilate mașinile, i-au fost blocate conturile. Am zis să facem o derogare de la regulă și să acordăm sprijin financiar și celor două UAT-uri care au nevoie urgent de ajutor. De asemenea, a rămas o sumă de aproximativ 10 milioane de lei pe care urmează să o repartizăm celorlalți solicitanți pentru că practica noastră a fost să acordăm întotdeauna sprijin financiar UAT-urilor din județul nostru. Am spus tot timpul că dacă progresăm, să facem progrese cu toții, referindu-mă aici, desigur, la progresul administrativ, gospodăresc și așa mai departe. Eu aș fi dispus să acordăm bani și comunei Crețești, dar mă uit și văd că are aproximativ 800.000 de lei la dispoziție. În plus, nu am văzut ca această comună să aibă vreun mare proiect care să necesite cofinanțare, ca să poată motiva în vreun fel solicitarea sprijinului financiar. Este adevărat că am putea ajuta financiar și alte UAT-uri, cum ar fi Oltenești, dar această comună are aproximativ 1,5 milioane de lei la dispoziție, spre deosebire de alte comune, precum Puiești, Ibănești, care au bugete deficitare, nu au fonduri să plătească utilitățile, salariile. Sunt comune în județul Vaslui care au milioane de lei la dispoziție. Aceste comune să nu vină la noi, ci să pună mâna să facă ceva cu acești bani. În ceea ce privește comuna Boțești, aceasta a beneficiat în fiecare an de sprijinul nostru. Domnul primar de acolo se descurcă și el cum poate cu un buget foarte aproape de a fi și el deficitar. Îi vom acorda și lui sprijin financar, dar și celorlalți solicitanți în etapa următoare, care va fi în perioada aprilie-mai. Am lăsat o sumă destul de mare la dispoziția noastră pentru a acoperi aceste deficite și nevoi pentru că resursele financiare ale anului acesta, ținând cont de felul cum se desfășoară lucrurile, de obligațiile noastre din PNRR, nu cred că vor putea fi satisfăcute cu ușurință de către guvern. Trebuie ținut sub un control sever întregul buget. Cu ce avem noi, trebuie să asigurăm sprijinul UAT-urilor din județ, asta e realitatea cu privire la aceste alocări bugetare” a precizat președintele CJ Vaslui.

Liberalii au cerut mai multă transparență în alocarea banilor

Gelu Veziteu

La finalul dezbaterilor, liderul consilierilor liberali a cerut executivului mai multă transparență atunci când alocă bani către UAT-uri. “Noi am observat că nu există o transparență totală atunci când se fac aceste alocări. Un coleg a întrebat cum s-au împărțit aceste sume, iar răspunsul a fost «ordonatorul de credite». Poate că ordonatorul de credite ar fi trebuit să trimită toată documentația în comisii, iar acolo să punem cap la cap informațiile pentru că e posibil ca noi să nu fim corect informați. E clar că nevoia în județul Vaslui este foarte mare, dar la fel de clar este și faptul că dezbaterile privind aceste alocări ar fi trebuit să se facă într-un mediu transparent. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă. Mai mult ca niciodată este nevoie de transparență și seriozitate în alocarea acestor fonduri pentru că una este să te duci să faci credit și alta este să primești de la Consiliul Județean. Credeți că va fi simplu să le spunem unor primari să meargă la bancă, să se împrumute, că sunt alții abonați la bugetul Consiliului Județean? Dumneavoastră, Executivul, aveți documente pe care noi, consilierii, nu le avem. În momentul când vom lucra corect, și lumea va accepta că asta e realitatea” a declarat Gelu Veziteu. La vot, amendamentele liberalilor și usr-iștilor au picat, iar cel al vicepreședintelui Dan Marian a trecut, prin urmare 16 UAT-uri vor primi ajutor financiar din partea CJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. La Zapodeni, primarul le vorbeste foarte urât oamenilor, să îl votați în continuare……. șoferul microbuzului se crede si el tare șef, fură motorina de la microbuzul școlii, ia ajuns burtoiul până la genunchi de hoț si prost ce este……….

  2. Cum nu a dat nimic la Moldoveni ?nu cred așa ceva ,nu are cum , vine Pastele de unde își ia parandaratul ? A îi pregătește primarul de la Stefan săculetul negru 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.