spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

Ajutorul de 2.000 de lei pentru nou-născuți se va acorda până în 2027

- Advertisement -
BANI… Mamele vor putea cumpăra cu cei 2000 de lei primiți, produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii bebelușului.

SPRIJIN… Mamele cu venituri mici vor primi de la stat 2000 de lei pentru nou-născut. Miercuri a fost votat un proiect de lege prin care programul va fi finanțat până în 2027 pentru a le oferi un sprijin femeilor aflate în dificultate.

Măsurile de sprijin sunt stabilite prin lege și valoarea ajutorului, adică a tichetului social pe suport electronic, este de 2.000 de lei, bani pe care mama îi primește pentru fiecare nou-născut și care sunt meniți achiziționării de produse de îngrijire.Pentru a primi ajutorul, doar anumite categorii de mame se încadrează în condiții. Potrivit viitorului act normativ, persoanele care pot beneficia de acest ajutor financiar sunt: mamele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune; mamele cu dizabilități; mamele aflate temporar în situații critice de viață, respectiv sunt victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite printr-o ancheta socială sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autoritățile din domeniul asistenței sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terț;

mamele care nu dețin acte de identitate; mamele minore; mamele ce nu au cetățenie română și care provin din zone de conflict. Definiția stabilită prin proiect pentru nou-născut este copilul până la vârsta de trei luni. Vârsta maximă de trei luni a noului-născut se verifică la momentul identificării cuplului mamă – nou-născut de către autoritățile administrației publice locale.

Ce pot cumpăra din bani

Mamele vor putea cumpăra cu banii primiți produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii nou-născutului, respectiv: scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentație pentru nou-născut, articole sanitare și medicale pentru cuplul mamă – nou-născut. Măsura de sprijin se aplică timp de patru ani, respectiv implementarea acesteia se derulează în perioada 2024 – 2027. Totodată, bugetul măsurii de sprijin pentru acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți va fi stabilit la echivalentul în lei al sumei de 24.000.000 de euro.

Cea de-a doua componentă a sprijinului pentru mame include măsurile auxiliare. Acestea reprezintă activitățile care au scopul de a reduce deprivarea materială, respectiv indicații de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare, educație sanitară, educație de prim-ajutor pentru nou-născuți, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriționale pentru bebeluși necesare pentru diversificarea alimentației, conform avocat.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.