Al treilea din lume la astrofizica!

Rezultat exceptional al bârladeanului Vlad Margarint

COPIL EXCEPTIONAL La Olimpiada Internationalã de Astronomie si Astrofizicã, bârlãdeanul Vlad Dumitru Mãrgãrint a obtinut medalia de bronz si locul II în lume împreunã cu echipa româneascã. Rezultatele exceptionale au fost însã umbrite de crasa nesimtire a Ministerului Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului (MECTS) si a ministrului Daniel Funeriu, deoarece nu au efectuat demersurile necesare înscrierii în termenul prevãzut de organizatori, lotul românesc apelând la amabasodorul Chinei si la cel al Finlandei la Bucuresti, pentru a ajunge la olimpiadã!

Editia a IV-a a Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizicã (OIAA) s-a desfãsurat la Beijing, China, în perioada 12-21 septembrie. Reprezentantul judetului Vaslui la aceastã editie a OIAA, Vlad-Dumitru Mãrgãrint , absolvent al Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad si membru Asociatiei Astronomice „Sirius”, pregãtit în cadrul Centrului de Excelentã pentru Astronomie de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, a obtinut Medalia de bronz. Ceilalti membri ai lotului olimpic al României au fost medaliati cu aur – Kruk Sandor Iozsef (Baia Mare) si Oprescu Miruna Antonia (Constanta), argint – Pop Ana Roxana (Bucuresti), bronz – Constantin Ana-Maria (Bucuresti). Acest rezultat plaseazã România pe locul II în lume si locul I în Europa. Felicitãri olimpicilor si profesorilor care au lucrat cu elevii !

Participarea lotului României sub semnul întrebãrii pânã în preziua plecãrii

Pentru Vlad-Dumitru Mãrgãrint a fost ultima participare la Olimpiada Internationalã de Astronomie si Astrofizicã. Din pãcate, plecarea la editia din acest an a olimpiadei a fost sub semnul întrebãrii pânã în ultimul moment, deoarece MECTS nu a efectuat demersurile necesare înscrierii în termenul prevãzut de organizatori. Desi termenul limitã a fost 31 iulie, selectia lotului olimpic s-a realizat de cãtre MECTS abia la sfârsitul lunii august. Dupã ce organizatorii au rãspuns negativ demersului tardiv al reprezentantului MECTS de a realiza înscrierea si de a trimitere datele participantilor, cei cinci elevi participanti la astrofizicã au cerut sprijin ambasadorului Finlandei si ambasadorului Chinei la Bucuresti pentru rezolvarea situatiei create, organizând o conferintã. În urma acestor demersuri, a fost primitã invitatia oficialã.

Rusine Ministerului!

„Ce impresie si-au fãcut cei doi ambasadori, precum si organizatorii acestei manifestãri internationale? Faptul cã din partea ministerului nu s-au fãcut aceste demersuri astfel încât elevii sã nu fie stresati pânã în ultima clipã, a lãsat un gust amar în sufletul acestora. Este groaznic sã fii în pielea unui olimpic care s-a simtit tratat ca un nimic. Dacã acesti elevi, cei mai buni, sunt tratati asa, atunci cum se comportã fatã de altii… Nu este pentru prima oarã când olimpicii României sunt afectati de neefectuarea la timp a demersurilor pentru primirea invitatiei oficiale din partea organizatorilor si asigurarea din timp a conditiilor de participare. Este de neacceptat ca o institutie precum MECTS sã nu respecte calendarul impus de organizatorii etapei internationale. În plus, prin economiile realizate la cumpãrarea biletelor de avion în luna iunie si prin eliminarea suprataxei în cazul întârzierii trimiterii informatiilor despre participare, s-ar putea trimite fãrã efort un observator la fiecare competitie. Aceasta ar constitui o recunoastere a muncii profesorilor lor si o stimulare pentru alti profesori care acceptã sã munceascã mult si eficient cu elevii. Este cu atât mai mult de neînteles aceastã situatie, dacã avem în vedere faptul cã am atentionat conducerea ministerului în anii trecuti, dându-se asigurãri cã nu vor fi probleme”, a precizat prof. Ioan Adam, cel care l-a pregãtit pe Vlad Dumitru Mãrgãrint si presedintele Asociatiei Astronomice „Sirius” din Bârlad.
7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ