spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Alarmant: copiii nimanui asalteaza centrele de plasament

- Advertisement -

PRIMARI, TREZIREA!…. Uitati, aban-donati, chinuiti de cei care ar trebui sã le poarte de grijã. Este vorba de sute de copii din judet, uitati pe la rude sau bãtuti de cei apropiati si care au luat cu asalt centrele de plasament. Pentru prima datã în ultimii trei ani de zile, Directia pentru Protectia Copilului înregistreazã cresteri alarmante ale numãrului de copii institutionalizati, cu peste 300 de cazuri în centrele din judet.

La Vaslui, o fetitã de 11 ani a fost retinutã de politie, dupã ce a fost prinsã furând prin magazine. Dusã la comisia de la Protectia Copilului, alãturi de sora ei, fetitaa spus cu seninãtate: “Nu am stiut cã trebuie sã plãtesc. La noi în sat iei totul pe caiet si eu nu am stiut cã trebuie sã dau bani, sã plãtesc”. Un rãspuns stupefiant, pentru o realitate îngrozitoare: mii de copii din judetul Vaslui, strâmtorati si înfometati, ajung sã fure din magazine, crezând cã repetã isprava pãrintilor. Dacã, în 2008, numãrul copiilor din centrele de plasament scãzuse la 177, în 2010 s-a ajuns ca în centre sã fie adãpostiti peste 300 de copii, iar numãrul acestora este în crestere. Directorul executiv al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, prof. Ionel Armeanu Stefãnicã, spune cã s-a ajuns într-un punct în care trebuiesc luate mãsuri. Tocmai de aceea, institutia de la Vaslui, în colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor si UE, prin Fondul Social European, au demarat un proiect, denumit “Consiliul Local – responsabilitate si profesionalism”, care va pregãti descentralizarea sarcinilor prevãzute de asistenta socialã, de la nivel judetean cãtre localitãti, acolo unde se pot lua cele mai bune mãsuri în situatii grele. “Observãm, în momentul de fatã, un aflux de copii dinspre familii spre centre. Din pãcate, punem totul pe seama crizei, însã uitãm cã acesti copii au nevoie de familii, iar cei care le-au dat viatã trebuiesc ajutati, acolo unde sunt probleme foarte mari. Dacã nu vom reusi sã inversãm acest flux, pe termen lung, consecintele vor fi greu de imaginat. Se petrec adevãrate drame în judet si noi toti trebuie sã intervenim. Dar, prima sarcinã cade pe umerii primãriei, acolo unde se stiu toate problemele si unde s-ar putea gãsi solutii”, a explicat Ionel Armeanu-Stefãnicã, la lansarea oficialã a proiectului.

Din 2012, bate descentralizarea la usa primãriilor

Situatia este foarte grea, mai ales în multe cazuri oamenii, pãrinti în toatã firea, nu mai ascultã de preotul din sat, de profesor sau un specialist, asa cum se întâmpla pe vremuri. Tocmai de aceea, timp de un an de zile, pânã în august 2011, câteva zeci de asistenti de pe lângã primãrii se vor specializa la cursuri legate de eficienta în munca de asistentã socialã. Vor putea participa, dacã vor dori, si primari, care ar putea întelege mai bine rolul pe care-l au în comunitate. Nu în ultimul rând, a spus seful DGASPC, proiectul îsi propune pregãtirea trecerii la descentralizare, adicã preluarea serviciilor de asistentã socialã de la nivel de judet cãtre primãrii. Finalitatea proiectului: copii mai putini în centrele de plasament, probleme ale familiilor rezolvate în plan local, dar si o mai bunã coordonare a eforturilor, în cazurile grave, care necesitã interventia statului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.