Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cine sunt cei șase candidați validați până acum

Alegătorii din Republica Moldova sunt chemați la urne, la 1 noiembrie, pentru a-l alege pe președintele țării, după ce în 2016 s-a renunțat la sistemul de votare a șefului statului de către Parlament în favoarea sufragiului direct al cetățenilor. La acel scrutin, foarte disputat, alegătorii l-au preferat pe Igor Dodon. Actualul președinte candidează acum din nou. La fel și principala sa rivală din urmă cu patru ani, Maia Sandu, care va încerca să-și ia revanșa, deși va fi greu, pentru că sunt mai mulți candidați din partea opoziției.

Scrutinul este așteptat să aibă loc în condițiile în care epidemia de COVID în Republica Moldova se înrăutățește.  54.064 de cazuri de infectare s-au înregistrat până acum și peste 1.330 de persoane au murit în Republica Molodva. Rata de pozitivare a testelor a fost, joi, de 30 la sută.

În 2016, Igor Dodon, preceput ca un politician pro-Moscova, a candidat din partea socialiștilor, în timp ce Maia Sandu, considerată proeuropeană, a candidat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate. Patru procente i-au despărțit atunci pe cei doi, al doilea tur de scrutin fiind câștigat de Dodon cu 52 la sută din voturi. Maia Sandu a obținut însă 90 la sută din voturile diasporei, în condițiile în care autoritățile au fost criticate atunci pentru modul lamentabil în care au organizat votul moldovenilor în străinătate.

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a comunicat joi că joi, 1 octombrie, s-a încheiat perioada de depunere a documentelor în vederea înregistrării candidaţilor la funcţia de preşedinte, relatează Agerpres. Conform Comisiei, au fost înregistrate candidaturile a şase concurenţi electorali, dar sunt depuse și alte dosare, care sunt în curs de examinare. …https://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/alegeri-prezidentiale-in-republica-moldova-cine-sunt-cei-sase-candidati-validati-pana-acum-1377526
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ