Alegeri SUA 2020. Americanii își aleg astăzi președintele pentru următorii 4 ani. Prezența depășește deja toate așteptările

Alegerile prezidențiale americane din 2020 încep astăzi, 3 noiembrie. Peste 98 de milioane de americani au votat deja, iar așteptările privind prezența la vot au fost deja depășite, în ciuda pandemiei de coronavirus. Prezența finală ar putea fi de peste 160 de milioane, o creștere de peste 20% față de 2016 (luând în considerare doar votanții care au optat pentru unul dintre cei doi candidați importanți, republican sau democrat. Conform The Guardian, prezența la vot este deja echivalentul a 70% din cea finală din 2016, în contextul votului masiv prin corespondență și anticipat, iar secțiile de vot abia vor începe să se deschidă.

Ultima zi de campanie s-a încheiat cu nu mai mult de 5 mitinguri electorale ale lui Donald Trump. Președintele în funcție și-a încheiat ultima zi de campanie cu un miting în Grand Rapids, în statul Michigan, unul dintre statele pe care speră să le recâștige în 2020. O victorie în Michigan pentru Trump, unul dintre statele care i-a asigurat victoria în 2016, i-ar mări considerabil șansele de a depăși 270 de voturi în Colegiul Electoral și de a rămâne pentru încă 4 ani la Casa Albă.

Joe Biden, candidatul democrat, și-a încheiat ultima zi de campanie în Pennsylvania, unde a mers împreună cu fostul președinte Barack Obama. Tot în Pennsylvania a făcut campanie și Kamala Harris, candidata democrată pentru funcția de vicepreședinte.

Alegeri prezidențiale sub semnul pandemiei și polarizării

În 3 noiembrie, americanii vor vota pentru a își alege noul președinte, toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și o parte dintre senatori. Spre deosebire de alegerile prezidențiale din alte țări, alegerile americane nu funcționează direct pe baza votului popular al cetățenilor. În fapt, în loc de un singur scrutin prezidențial, au loc 50 de seturi de alegeri diferite, organizate în fiecare stat, iar câștigătorul din statul respectiv obține toate voturile electorale ale sale, necesar fiind ca un candidat să obțină 270 de astfel de voturi pentru a câștiga președinția Statelor Unite. … https://www.digi24.ro/stiri/externe/alegeri-sua-2020-americanii-isi-aleg-astazi-presedintele-pentru-urmatorii-4-ani-prezenta-depaseste-deja-toate-asteptarile-1395319
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ