La Iași, această situație se regăsește în cinci comune, un oraș, dar și la Consiliul Județean. Foarte puține secții de votare au închis ziua alegerilor fără niciun vot nul.
Deși prezența la nivel național la alegerile locale din 9 iunie a fost ceva mai mare decât în 2020, a scăzut proporția voturilor nule – buletinele ștampilate multiplu sau în afara casetelor candidaților sau inscripționate cu diverse mesaje. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, cele mai puține voturi nule s-au înregistrat în rândul buletinelor pentru alegerea primarilor, 3,04 la sută, comparativ cu 3,57 la sută în 2020, iar cele mai multe au fost în categoria celor pentru alegerea consilierilor județeni, 4,94 la sută, față de 7,14 la sută în septembrie 2020.
Prezență mai mică, voturi nule mai multe
Deși cu o prezență tradițional printre cele mai mici din țară, dată fiind migrația formală pentru cetățenie și, în mai mică măsură, neînregistrarea celor veniți la studii, opțiunile ieșenilor au plasat rezultatele din județ peste media națională în privința voturilor nule.
Practic, unul din 20 de alegători a introdus în urnă un vot nul la competiția pentru consilierii județeni. Altfel spus, pe 9 iunie au fost 16.621 de voturi nule din totalul celor exprimate în județ pentru alegerea celor 36 de consilieri (4,99%)…https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/alegerile-de-la-iasi-mai-multe-voturi-nule-decat-diferenta-dintre-primii-doi-clasati–1648456.html