spot_img
spot_imgspot_img
24.9 C
Vaslui
25-mai-2024

Alegerile la Vaslui, pas cu pas

- Advertisement -

Sute de politisti si jandarmi vor asigura paza sectiilor de votare din judetul Vaslui

Peste 750 de politisti, jandarmi, politisti comunitari si politisti de frontiera vor asigura paza sectiilor de votare din judetul Vaslui, la alegerile din aceasta duminica. Prefectura Vaslui a anuntat efectivele care vor fi mobilizate cu acest prilej: 265 de politisti, 190 de politisti de frontiera, 130 de jandarmi, 110 lucratori ai I.S.U. Vaslui si 64 politisti comunitari. Din numarul de 577 sectii de votare, Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui va asigura paza la un numar de 265 sectii, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Vaslui – 130 de sectii, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Vaslui – 95 sectii, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vaslui – 55 sectii, iar Politia Comunitara – 32 sectii. De asemenea, urnele mobile vor fi insotite de la sectia de votare pâna la solicitanti si retur, de efective de ordine publica anume desemnate. La nivelul fiecarei structuri de ordine si siguranta publica din judetul Vaslui a fost stabilit un efectiv de rezerva (in total, 133 lucratori) care sunt pregatiti pentru a actiona, la nevoie. De asemenea, un numar de 33 specialisti sunt pregatiti sa intervina si sa desfasoare activitatile de cercetare necesare in situatii deosebite.

Atentie marita la turismul electoral!

In cursul zilei de astazi, la nivelul judetului Vaslui, vor fi verificate cu prioritate autovehiculele destinate transportului public de persoane, in vederea stabilirii legalitatii derularii transporturilor in acea perioada, fapt pentru care vor fi instituite filtre in jurul sectiilor speciale, din municipii si orase, precum si in mediul rural. Acest aspect a fost adus la cunostinta operatorilor de transport, de catre politistii rutieri, in cadrul unei actiuni desfasurate ieri pe raza judetului Vaslui, ocazie cu care politistii au fost reamintit si prevederile O.U.G. 109/2005 privind transporturile rutiere (efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii ocazionale in trafic national cu persoane care nu sunt mentionate in documentul de transport constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.000 la la 9.000 lei.

Toate sectiile s-au deschis la ora 7.00, informeaza BEJ

Conform Biroului Electoral Judetean, toate cele 577 de sectii de votare s-au deschis la ora 7.00. Nu exista nicio raportare de nereguli din teritoriu, in timp ce sutele de politisti, jandarmi si politisti de frontiera sunt la posturi, asigurand desfasurarea corecta a alegerilor.

7.45. Incident la sectia Barzesti

Presedintele Biroului Electoral Judetean, judecatorul Nicolae Filip Parpalea, a fost informat despre faptul ca reprezentantii partidelor neparlamentare nu sunt primiti in sectia de votare de la Barzesti. Presedintele sectiei a cerut delegatie de la acesti delegati, din partea partidelor pe care le reprezinta, starnind un scandal de proportii in sectie. Pana la urma, presedintele BEJ a discutat cu conducerea sectiei de votare si a explicat ca reprezentantii partidelor neparlamentare nu au nevoie de delegatii, astfel ca procesul de votare a fost reluat.

Ora 7.55

Tot mai multe probleme la sectii, cu partidele neparlamentare

Se inmulteste numarul cazurilor in cazul sectiilor in care sunt si reprezentanti ai partidelor neparlamentare. Aceste partide au facut modificari la lista persoanelor care vor fi prezente in sectii pana noaptea trecuta, la ora 24.00. Conform legii, au comunicat modificarile la BEJ, insa Biroul Electoral de la nivel judetean nu a putut comunica in timp util schimbarile de persoane. Sunt zeci de astfel de cazuri, pana acum, in timp ce reprezentanti ai unor partide neparlamentare au venit la BEJ. Este cazul unor persoane din Stanilesti si Lunca Banului.

Ora 8.00

Linia fierbinte de la BEJ

Toate cele 577 de sectii de votare din judet suna in continuu la Biroul Electoral Judetean, cerand lista actualizata a persoanelor care vor reprezenta partidele neparlamentare la aceste alegeri. Doi membri ai BEJ raspund in continuu la telefoane, pentru a lamuri cat mai repede aceasta problema.

doina_silistru.jpgSenatorul Doina Silistru – vot la primele ore ale diminetii

Primul politician de marca a judetului Vaslui, senatorul PSD Doina Silistru, si-a exercitat dreptul de vot, la sectia nr.5 din muncipiul Vaslui, inca de la primele ore ale diminetii. “Am venit sa votez cu ganduri de bine, de a avea o situatie mai buna in tara si in special liniste si echilibru ca impreuna, toate clasele politice si de stanga si de dreapta, sa ne dam mana si sa scoatem tara din dezastrul in care se afla, atat economic cat si politic. Si sper ca aceasta frumoasa zi de toamna sa fie un semn bun pentru natiunea romana”.

Ora 8.50

PD-L Vaslui, la originea unui scandal de proportii

Peste 450 de reprezentanti ai PD-L Vaslui au fost schimbati, noaptea trecuta, din birourile sectiilor de votare. Rand pe rand, Sorin Braniste, Catalin Dogaru sau deputatul Dan Marian au venit cu listele modificate la Biroul Electoral Judetean, fapt care a creat confuzie in aceasta dimineata la sute de sectii de votare din judet. Reprezentantii PD-L nu au dat explicatii de ce au facut aceasta „epurare” masiva de reprezentanti in randul sectiilor de votare.

Ora 9.20

La Zapodeni, vot cu „insotitor”

Biroul Electoral Judetean a fost sesizat cu privire la un incident aparut la o sectie de votare din comuna Zapodeni. Aici, un reprezentant in sectia de votare, de la PSD sau PD-L, nu se [tie exact, intra in cabina de vot cu fiecare batran care vine la votare. Este o ilegalitate, au spus reprezentantii PNL in Biroul Electoral Judetean, care au cerut intrarea in legalitate.

Ora 9.30

Program de lucru, la Evidenta Persoanei

Pentru cei care vor dori sa obtina carti de identitate in aceasta zi, Serviciile Publice Comunitare Locale de Evidenta Persoanei vor lucra in program prelungit, intre orele 7.00-21.00. Conform unui comunicat primit de la Serviciul Judetean de Evidenta Persoanei, eliberarea cartilor de identitate, in vederea exercitarii dreptului de vot, se va face respectand legislatia in vigoare. Pe timpul celor 14 ore, vor fi deschise sectiile locale de evidenta persoanei din Vaslui, Barlad, Husi, Negresti, Murgeni.

Ora 9.47

Incurcaturi cu stampile de vot, la trei sectii

O incurcatura electorala, de care se fac vinovati se fac atat presedintii sectiilor de votare, cat si reprezentantii Prefecturii, s-a produs la trei sectii din judet. Stampilele sectiilor 135 Floresti, 129 Gura Albesti si 127 Corni Albesti s-au inversat astfel: cea de la 135 a ajuns la 129, cea de la 129 a fost distribuita la 127, in timp ce stampila de la 127 a fost data la 135. Greseala a aparut in momentul in care s-au distribuit aceste stampile de catre Prefectura, saptamana trecuta, presedintii nefiind atenti la plicurile primite. „Am fost sesizati de presedintele sectiei 127 despre schimbarea stampilelor de vot. Am dat telefoane la aceste sectii si am realizat ca s-au inversat stampilele. Cele doua sectii din comuna Albesti au schimbat deja stampilele intre ele, in timp ce o masina a Prefecturii a mers la sectia 129 si a luat stampila, urmand s-o duca la sectia 135 din Floresti”, a spus judecatorul Nicolae Filip Parpalea, presedintele BEJ Vaslui. Aproape 100 de buletine de vot au fost anulate, intrucat fusesera stampilate in mod eronat. Cum, localnicii nu s-au inghesuit la vot in aceste sate, nu va fi nevoie si de anularea buletinelor de vot exprimate in mod legal.

Ora 9. 55

Mai intai la biserica, apoi la urne!

Husenii nu isi dezmint „traditia” locala, nici cu prilejul alegerilor prezidentiale, cei mai multi dintre ei preferand sa mearga la scrutin abia dupa slujba de la biserica. Astfel, la majoritatea celor 19 sectii de votare numarul electorilor care si-au exprimat optiunea politica pana la ora 9.30 a fost, in medie, de 30 de persoane. „Cam mic”, spun presedintii sectiilor de votare, care insa stiu ca indata ce se va termina Sfanta Liturghie in „Orasul Bisericilor”, numarul votantilor va creste simtitor. Cel putin pana la acest moment, nu au fost raportate indicente in sectii sau in preajma acestora, iar acest lucru s-ar putea datora si faptului ca politistii huseni pot fi vazuti in preajma locurile stabilite pentru votare.

Ora 10.00

Prezenta buna la vot

Chiar daca votul abia a inceput, vasluienii au iesit in numar destul de mare din case pentru a-si exercita acest drept, garantat de Constitutie. Din cei care s-au prezentat deja la urne, o mica parte dintre ei au refuzat sa voteze si referendumul propus de actualul presedinte Traian Basescu. Astfel, la Sectia de votare speciala, nr. 45, ce funtioneaza in incita Autogarii Vaslui, la ora 9.00, votasera deja 58 de persoane, iar 6 persoane au refuzat sa voteze si Referendumul. O situatie asemanatoare s-a intalnit si in Sectia de votare nr. 26. Aici, din 1921 de persoane inscrise pe listele permanente, la ora 9.15 votasera pentru presedinte 69 de oameni. Dintre acestia, patru au refuzat votul pentru referendum. “Fata de prezenta la vot, la aceesi ora, pe care o inregistram la Europarlamentare, astazi avem o prezenta la vot neasteptat de buna”, spun presedintii sectiilor de votare din municipiul Vaslui.
Sectia de votare nr. 28: 1700 de persoane inscrise pe listele permanente – 64 de persoane au votat pentru presedinte, la ora 9.30;
Sectia de votare nr. 35: 1118 persoane inscrise pe listele permanente – 50 de persoane au votat pana la ora 9.40, patru persoane au refuzat votul pentru referendum
Sectia de votare nr.34: 1011 persoane inscrise pe listele permanente – 44 au votat pana la ora 9.40

Ora 10.03

Un husean n-a fost lasat sa voteze!

Huseanul_Petru_Croitorul_n_a_fost_lasat_sa_isi_dea_votul_cui_vrea_el.jpgSuparare mare la sectia de votare 100 din Husi, amenajata in Scoala nr. 5 din cartierul Corni. Un cetatean a vrut sa sune la 112, pentru a se plange ca membrii comisie nu il lasa sa voteze! Huseanul Petru Croitoru avea buletinul expirat, precum si „cateva probleme” cu adresa de domiciliu, iar comisia a considerat ca astfel nu indeplineste conditiile pentru a fi lasat sa voteze. Zadarnic a inceput omul sa isi ceara drepturile pe un ton ridicat chiar langa urne, pentru ca n-a reusit sa induplece pe nimeni. Suparat, acesta am amenintat ca va face reclamatie. „~mi vine si sa plang de ciuda. De dimineata vreau sa votez, iar ei acum nu ma lasa. Astept de cativa ani sa votez cu cine vreau eu, iar ei acum nu ma lasa. Am buletinul la mine. Ce conteaza daca este expirat?! Stau pe strada „Erou Frentescu” si am si eu dreptul in tara asta sa votez, nu?”, s-a tanguit electorul nedreptatit, dar hotarat ca pana in seara sa isi dea votul candidatului preferat: „Ma duc sa fac reclamatie. Le arat eu, ca de votat tot votez azi!”.

Ora 10, 20

Aglomeratie la unele sectii de votare din Husi!

husenii_stau_la_rand__la_usa_ca_sa_poata_vota.jpgDaca la unele sectii de votare din Husi, electorii inca se lasa asteptati, la altele, oamenii sunt rugati sa stea la rand pentru a putea intra in sectii. In cartierul „Corni”, de pilda, in jurul orelor 10,00, un „val” de alegatori au venit la urne, iar coordonatorii sectiilor s-au vazut nevoiti sa ii primeasca pe rand la urne. „Nu putem sa primim mai multi oameni in sala decat numarul de stampile. Acum au venit foarte multi oameni deodata, ne bucuram, dar i-am rugat sa astepte putin. Oamenii sunt intelegatori si nu sunt incidente pana acum”, a spus unul dintre presedinti. „Eu stau aici pana votez. Odata la 5 ani se alege presedintele si nu vreau sa pierd sansa asta. Chiar i-am rugat pe toti cei din familia mea si pe toti cunoscutii mei sa vina la vot. Nu conteaza cu cine voteaza, dar sa vina. E importanta prezenta, cred eu”, a spus huseanca Mihaela Palade, 27 de ani.

Ora 11.00

Presedintii sectiilor de votare nu stiu unde sa voteze

Inca de la primele ore ale diminetii Biroul Electoral Judetean Vaslui a fost asaltat cu zeci de telefoane din partea presedintilor sectiilor de votare. Acestia intrebau unde voteaza ei cu toate ca ar fi trebuit sa stie ca membrii comisiilor si presedintii voteaza in sectiile din care fac parte. Aceeasi problema a fost ridicata si de catre cei care asigura paza sectiilor de votare. Din pacate, acest lucru a fost posibil la aceste alegeri mai ales din cauza ca au fost selectati ca presedinti de sectii de votare persoane fara experienta dar si diverse categorii soaciale care nu prea au de a face cu prevederile legale.

Ora 10.55

PD-L anunta ca nu a facut nicio modificare

Conducerea PD-L Vaslui spune ca nu a modificat nicio persoana din cadrul sectiilor de votare, desemnate ca reprezentanti. Deputatul Marian a explicat ca a fost o problema cu informaticianul de la BEJ, care nu a prins lista cu toti cei 577 de reprezentanti, astfel ca a fost nevoie ca lista sa fie adusa inca o data, sambata seara.

Ora 11.05

Cinci detinuti nu s-au trezit la vot

La Penitenciarul Vaslui, 70 de detinuti s-au inscris pentru a-si exprima dreptul de vot. Au votat 64 de detinuti, dintre care 51 au votat pe cele trei buletine, pentru alegerea presedinte si referendumul propus de presedinte. Cinci detinuti nu s-au trezit, pentru a merge la vot.

Ora 11.07

La Spitalul Judetean, confuzie

Mai multi medici si asistente de la Spitalul Judetean au sunat la BEJ, cerand sa voteze cu urna speciala, intrucat nu pot parasi locurile de munca. Conducerea BEJ le-a explicat ca nu aproba folosirea urnei speciale, intrucat legea este stricta in aceasta privinta. La sectia 10 de la Spitalul Judetean au votat foarte putine persoane, doar patru votanti, cel mai mic procent electoral din Vaslui. Conducerea BEJ a anuntat ca nu va aproba folosirea urnei speciale in alte cazuri decat cele aprobate pana sambata seara, la ora 20.00.

Ora 11.15

Au ramas fara stampile

In patru comune, printre care Suletea si Banca, presedintii sectiilor de votare s-au trezit cu stampilele fara cauciucul pe care scrie „Votat”. Din cate se pare, partea din cauciuc a stampilelor a cedat, in timpul votarii, iar insemnele „Votat” au fost introduse in urnele de vot impreuna cu buletinele respective. „Daca vor continua asa, nu vor mai putea vota”, a spus presedintele BEJ, dl. Parpalea.

Ora 11.22

Vasluienii voteazã în comuna Voluntari!

Situatie ciudatã, asemãnãtoare turismului electoral, se petrece în comuna Voluntari, lângã Bucuresti. Zeci de vasluieni stau la coadã la sectia specialã, spunând cã au vrut sã voteze, dar nu au avut unde decât în Voluntari.

Ora 11.00


primarul_constantinescu_la_vot__1_.jpgPrimarul Constantin Constantinescu a început ziua de votare cu… stângul

Primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, a sosit la Scoala de Muzicã si Arte Plastice „N.N.Tonitza” – Sectia de Votare 53 din Bârlad, unde este trecut pe listele electorale, în jurul orelor 9.15. Când a dat sã intre în sectie a constatat cã nu îsi luase de acasã Cartea de Identitate, asa cã a fost nevoit sã se întoarcã din drum… cãlcând astfel cu stângul, dupã cum se spune în folclorul popular. „Nu conteazã dacã m-am întors, conteazã cã am votat pentru Bârlad si bârlãdeni, sã avem un presedinte pentru urmãtorii cinci ani care sã stie sã ne guverneze, sã ne scoatã din crizã. Este un vot foarte important pentru noi si viitorul copiilor nostri. Sunt ani foarte grei acestia pe care îi traversãm acum, criza economicã aproape cã ne-a înfrânt si avem nevoie de cineva în fruntea tãrii care sã stie sã gestioneze aceste fenomene economice”, a spus primarul Constantinescu.

batrana_la_vot.jpgBârlãdenii ies masiv la votat presedintele tãrii, dar nu si la referendum

Spre deosebire de alegerile precedente, la toate cele 40 de sectii de votare, exceptie fãcând cea specialã din Statia CFR Bârlad, bârlãdenii stau la coadã pentru a vota presedintele tãrii. Pânã acum, în Bârlad, în cele cinci ore de la deschiderea sectiilor de votare, circa 7% dintre bârlãdenii cu drept de vot si-au exercitat acest drept, însã doar pentru alegerea presedintelui, nu si pentru referendum. „Nu votez, maicã, pentru referendum, nu vreau sã fac niciun joc de-al politicienilor. Nu, eu vreau sã votez presedintele, restul sã voteze copiii ãstia, care au viitorul în fatã », ne-a spus Ioana Voicu, de 89 de ani, din Bârlad.

dumitru_bouros_la_vot__1_.jpgPresedintele PNL Bârlad nu a votat pentru referendum

La Scoala numãrul 10 din Bârlad a votat avocatul Dumitru Bouros, presedintele interimar al PNL Bârlad. Bouros a votat doar pentru presedintele tãrii. „Am votat pentru un om echilibrat, pentru un om care respectã separatia puterilor în stat si pentru un om care va aduce o schimbare radicalã în viata si clasa politicã precum si în structurile statului. Nu am votat pentru referendum, deoarece consider cã este o cheltuialã inutilã, reducerea numãrului de parlamentari fiind posibilã prin modificarea legii electorale si nu prin acest referendum”, a spus Dumitru Bouros.

La Perieni si Pogana, oamenii primarilor pãzesc sectiile de votare

filtru_politie_in_bariera_puiesti.jpgDeputatul Adrian Solomon a fãcut o reclamatie la BEJ Vaslui si la Politia municipiului Bârlad, prin care aratã cã la sectiile de votare din comunele Perieni ti Pogana, stau de pazã oameni din primãriile comunelor, lucru interzis de lege, spune el. „Este ceva de neînchipuit. La Perieni în fiecare sectie de votare existã câte un om de la Primãrie, care stã de pazã la intgrarea în sectie si face cu ochiul celor care vin la vot. Am fãcut sesizare, atât la BEJ, cât si la Politia Bârlad, pentru cã este interzis prin lege ca primarul sã-si punã oamenii sã pãzeascã sectiile si sã influenteze votul cetãtenilor. Si la Pogana am gãsit acelasi lucru, oamenii primarului care pãzeau sectiile de votare atentionând cetãtenii cu cine sã voteze”, a spus deputatul Adrian Solomon. La rândul sãu, comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad a precizat cã sesizãrile deputatului Adrian Solomon au fost verificate. „În dispozitivul de ordine constituit de IPJ Vaslui împreunã cu Jandarmeria, ISU si Politia de Frontierã, nu sunt prevãzuti paznici sau alte persoane desemnate de primari. Totusi, art. 19 indice 4, al. 9, din OUG 95/2009, spune cã, pentru mentinerea ordinii, presedintele Biroului Electoral al sectiei de votare are la dispozitie mijloace de ordine necesare, asigurate de primar si de prefect, împreunã cu reprezentanti MAI”, a precizat comisarul sef Vasile Chelaru.

Ora 11, 30

liderul_pnl_Husi_invita_electoratul_la_urne.jpgLiderul liberalilor huseni îndeamnã electoratul la urne!

La sectia de votare din incinta Scolii nr. 1, „Mihail Sadoveanu” a votat presedintele PNL al organizatiei Husi, avocatul Radu Bobârnat. La iesirea de la urne, acesta a precizat cã alegerea fãcutã de el este una care spijinã „schimbarea” la nivelul conducerii României. „Apreciez faptul cã la intrarea în sectia de votare am gãsit aglomeratie, ceea ce înseamnã cã interesul pentru alegerea presedintelui tãrii este unul real si demn de apreciat. Despre votul meu pot sã spun cã a fost unul care sã spijine schimbarea a tot ceea ce a fost pânã acum rãu si nociv României”, a declarat liberalul. Acesta a mai tinut sã adreseze un îndemn electoratului de a iesi la urne în numãr cât mai mare. „Rugãmintea mea pentru huseni este de a veni la vot, indiferent cu cine aleg sã voteze”.

Ora 12.00

Sectia de votare nr.21 a rãmas fãrã curent electric

Biroul Electoral Judetean Vaslui a primit o sesizare din partea presedintelui Sectiei de votare nr.21 care functioneazã în incinta Grãdinitei nr.12 si deserveste alegãtorii din zona Spãtar Anghelutã, Gheorghe Racovitã si Decebal. La aceastã sectie de votare au apãrut probleme cu alimentarea cu energie electricã dupã ce au cedat sigurantele din tabloul electric, iar membrii comisiei acuzã faptul cã spatiul respectiv nu mai poate fi încãlzit. Presedintele sectiei a fost îndrumat sã se adreseze Primãriei Muncipiului Vaslui si Prefecturii, organizatorii principali ai alegerilor.

Ora 12.10

413 solicitãri pentru urna mobilã

La nivelul judetului Vaslui au fost primite 413 solicitãri pentru urna mobilã. Pentru deplasarea urnei au fost stabilite efective din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui si Inspectoratului de Jandarmi pentru a însoti aceste urne de la sectia de votare pânã la cei care au solicitat-o si retur.

Ora 12,00

imagini_sectia_de_votare_speciala_Husi__ora_12.jpgMulti „turisti” au votat la sectia specialã din Husi

Surprize la singura sectie de votare specialã din Husi, amenajatã în incinta Scolii de Arte si Meserii „Sfânta Ecaternia”! Numãrul „turistilor” care votaserã aici pânã în jurul orelor 11, 30 era unul neasteptat de mare. Pânã si presedintele Marcel Berica a precizat cã nu se astepta ca electorii aflati în „tranzit” prin „orasul dintre vii” sã se grãbeascã la urne atât de… dimineatã! „Pânã acum au votat 53 de persoane, dintre care 3 au refuzat sã voteze referendumul. Cifra este, într-adevãr, una surprinzãtoare, dar e corectã. Cine a venit, a votat”, a precizat presedintele sectiei speciale, Marcel Berica.

Ora 12.00

Prezenta la vot – ora 10.00

Primele raportãri ale Biroului Electoral Judetean Vaslui aratã o prezentã destul de bunã la vot, situând vasluienii pe locul 39, la nivel national. Astfel, 689 de persoane au votat, în sectiile speciale, pentru Referendum, si 732 de persoane, pentru presedinte. În celelalte sectii de votare, pentru Referendum au votat 5,68% dintre vasluienii cu drept de vot, 4,92% din mediul urban si 6,2% din mediul rural. Pentru presedinte, au votat 6,9% dintre vasluieni, 5,36% din mediul urban si 6,69% din cel rural.

Ora 12.00

Gripa porcinã a speriat alegãtorii

Gripa porcinã a speriat vasluienii care ar fi trebuit sã voteze la sectia nr.43 din incinta Liceului Stefan Procopiu. Dupã cum se stie, în ultima perioadã, liceul vasluian a fost în carantinã dupã ce au fost depistate cazuri de îmbolnãviri cu gripã porcinã a unor elevi. Dacã în sectiile 1 si 2 prezenta este masivã la urne, iar la sectiile din Munteni de Jos se stã la coadã pentru ca cetãtenii sã-si exercite dreptul la vot, la sectia 43 au votat, pânã acum, 8% din cei înscrisi pe listele permanente.

Ora 12, 30

Acuzatii la Gherghesti

Primarul comunei vasluiene Gherghesti, Mihai Stoica, este acuzat de reprezentantii PD-L cã face turism electoral cu microbuzul scolar. Alegãtorii sunt dusi la sectiile de votare cu masina destinatã strict transportului elevilor de la domiciliu la unitãtile de învãtãmânt unde învatã. De cealaltã parte, conducerea PSD considerã ca înainte de a reclama situatia de la Gherghesti ar trebui sã se uite în propria ogradã si sã -si vadã propriile probleme pe care le are.

ora 12:49

Acuzati cã instaleazã bannere în ziua alegerilor

Reprezentantii PD-L din Chircesti Deal, din comuna Gherghesti, sunt acuzati cã instaleazã bannere în fata scolii cu PD-L. S-a fãcut sesizare la presedinta Elena Ignat, precum si la  Claudia Ignat, de 18 ani, loctiitoarea presedintei, insa acestea nu au luat deocamdata nicio masura.

Ora 12.40

64 de detinuti si-au exercitat dreptul de vot

În data de 22 noiembrie 2009, între orele 8.30 -10.30, la sediul Penitenciarul Vaslui s-a desfãsurat procesul de votare pentru persoanele private de libertate cãrora nu le-au fost interzise drepturile electorale. Acestia au votat prin intermediul urnei speciale, dupã ce solicitãrile lor au fost aduse la cunostinta reprezentantilor Biroului Electoral Judetean Vaslui. La nivelul Penitenciarului Vaslui, dintr-un total de 548 persoane încarcerate, au fost identificate 70 persoane private de libertate cu drept de vot pentru scrutinul din data de 22.11.2009. Dintre acestea, un numãr de 6 au refuzat sã-si exercite dreptul de vot. Au votat 64 de persoane aflate în detentie.pentru alegerea presedintelui României si 51 persoane pentru referendum. Penitenciarul Vaslui este arondat Sectiei de votare nr. 23 Vaslui , cu sediul la Sala Sporturilor din localitate, care a asigurat buletinele de vot, listele speciale, stampilele si urna specialã. Scrutinul s-a desfãsurat fãrã incidente. La votarea propriu-zisã nu au participat observatori interni, externi, alte organizatii nonguvernamentale sau reprezentanti mass-media.

Ora 12:55

Cristian David a votat la sectia specialã din autogara Vaslui

David: “Am votat pentru un presedinte care sã fie într-adevãr pentru români!” Senatorul PNL, Cristian David s-a prezentat la vot la Sectia de votare nr. 4 din sediul Autogãrii Vaslui, însotit de omul de afaceri Constantin Lupu. Cristian David si-a exprimat speranta cã votul lui va ajuta un alt presedinte sã ajungã în fruntea României, unul care sã fie într-adevãr pentru români. Senatorul PNL a declarat cã din informatiile pe care le detine nu se pune problema fraudãrii electorale, cel putin în judetul Vaslui. De asemenea, senatorul PNL de Vaslui, Cristian David, are speranta cã vasluienii se vor prezenta în numãr mai mare la vot în jurul dupã-amiezii.

Ora 13.00

Unde pot vota cadrele medicale care sunt de gardã

Ca urmare a confuziilor create pentru cadrele medicale  care astãzi efectueazã serviciul de gardã în Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, pe site-ul institutiei medicale vasluiene au apãrut precizãri în acest sens. Astfel, personalul Spitalului Judetean care efectueazã serviciul de gardã în ziua alegerilor îsi pot exercita dreptul de vot la Sectia de votare nr.10, din incinta Scolii Ajutãtoare Vaslui. Personalul Spitalului Vechi îsi pot exercita dreptul de vot la sectia de votare nr.35, din incinta Scolii generale nr.4 “Elena Cuza”, Vaslui.

Ora 13:10

Ciurariu a votat pentru o Românie a bunului simt

Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui, a declarat la iesirea de la urne cã a votat pentru “o Românie a bunului simt”. Ciurariu este foarte multumit de faptul cã este aglomerat în preajma cabinelor de vot si are speranta cã aceastã situatie ar trebui sã se mentinã pânã la închiderea urnelor.

Ora 13:30

Contestatie ciudatã la BEJ

În cursul zilei de astãzi, la BEJ Vaslui au fost depuse trei sesizãri scrise. Una dintre ele este fãcutã de vasluianul Constantin Morosanu, care solicitã eliminarea din lupta electoralã a doi dintre candidatii la presedintie, pe motiv cã are proces cu ei! O altã sesizare a fost depusã de Ovidiu Cârlescu, din satul Draxeni, comuna Rebricea, care contestã faptul cã a fost înlocuit din functia de loctiitor al sectiei de votare. Reprezentantii BEJ Vaslui au luat în considerare cele douã contestatii. Cea de-a treia sesizare se referã la faptul cã, la o sectie de votare din comuna Vãleni, cauciucul de la stampila de vot s-a desprins chiar în timpul votãrii, iar însemnele “Votat” au fost introduse în urnele de vot împreunã cu buletinele respective.


Ora 13.35

Comunicat BEC

Biroul Electoral Central a trimis un comunicat cãtre birourile electorale judetene si cãtre sectiile de votare din strãinãtate prin care anuntã cã, în urma sedintei de astãzi, în cazul alegãtorilor nestiutori de carte, care voteazã la sectiile de votare speciale si la sectiile de votare din strãinãtate, în baza declaratiei verbale a acestora cã nu stiu sã scrie, presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta va completa declaratiile pe proprie rãspundere cu datele înscrise în actele de identitate ale acestora si va mentiona faptul cã alegãtorii respectivi nu stiu sã scrie.

Ora 14:00

Vasluienii din rural încã nu stiu unde pot vota

Confuzie mare între alegãtorii din zona ruralã care încã nu stiu unde pot sã-si exercite dreptul de vot. Problema mare este cã nici presedintii sectiilor de votare nu cunosc legea. BEJ este asediat de telefoanele membrilor birourilor sectiilor de votare care întreabã dacã cetãtenii cu domiciliul în comunã pot vota la sectiile speciale aflate în alt sat decât cel de domiciliu. “Li se spune clar cã cetãtenii dintr-o comunã pot vota în sectiile speciale numai dacã se aflã în tranzit prin altã comunã decât cea de domiciliu”, spune Nicolae Parpalea, presedintele BEJ.

Ora 14:00

Încã o stampilã deterioratã!

Încã o stampilã stricatã la sectia de votare nr. 525 din Vãleni! La cinci sectii de votare din judetul Vaslui s-a desprins cauciucul cu mentiunea “ Votat” de la stampile. Stampile fara “amprente” au mai fost raporate la BEJ de reprezentantii sectiilor de votare din Suletea, Vinderei, si Banca.

vasile_pintilie_la_vot.jpgSenatorul Vasile Pintilie, pe baricade

Senatorul Vasile Pintilie este “cantonat” la sediul partidului sãu si a mers sã voteze împreunã cu sotia, la Scoala numãrul 5 “Principesa Elena Bibescu” din Bârlad, în jurul orelor 12.45. “Am venit cu încredere la votare si mi-am dat votul pentru România, pentru persoana care are puterea si curajul sã schimbe România în urmãtorii cinci ani. Sunt convins cã românii sunt constienti de importanta votului de astãzi si cel din 6 decembrie. Mi s-au semnalat câteva incidente la Perieni, la Fruntiseni si la Bãcani. La Perieni o echipã formatã din deputatul Solomon împreunã cu mai multe persoane au mers prin sectiile de votare si au încercat sã facã ei ordine încãlcând atributiile lor legale. Am transmis primarilor nostri sã-si respeccte atributiile în zonele pe care le coordoneazã ei”, a spus senatorul Vasile Pintilie.

Ora 14.00

Sectia de votare specialã din Bârlad asaltatã de “turisti”

La orele 13.00, la sectia de votare numãrul 86 specialã din Statia CFR Bârlad votaserã 141 de persoane pentru presedinte si 129 persoane pentru referendum. Nicolae Munteanu, presedintele sectiei de votare specialã ne-a precizat cã cei care au votat acolo sunt majotari din Bucuresti, Brasov, Bacãu, Iasi etc, multi fiind din judetele limitrofe. Nu s-au semnalat avalanse de autobuze sau microbuze, dar din informatiile pe care le avem din mass media centralã, se pare cã actiunea “Autobuzul” a fost înlocuitã cu actiunea “Masina micã” asa cã politistii sunt cu ochii toti atintiti pe aceastã sectie specialã de votare din Bârlad.

Ora 14.00

Incidente electorale în Bârlad si la Grivita

Politia municipiului Bârlad a primit sesizare în jurul orelor 11.00, privind faptul cã pe strada Lirei, lângã Liceul Pedagogic “Alexandru Vlahutã” din localitate, în barul “La Dorna” se serveau bãuturi alcoolice. Verrificãrile fãcute de politisti au scos în relief veridicitatea sesizãrii, politistii aplicând o sanctiune contraventionalã barmanilor din barul respectiv. O altã sesizare cãtre politie a venit din comuna Grivita, unde s-a specificat cã într-un magazin din comunã, pe geam este afisat un buletin de vot anulat, dar care avea stampilã exact pe unul dintre candidati. « Am fãcut verificãri si s-a dovedit cã acel buletin era anulat si pus pe geam de câteva zile, pentru a aarãta cetãtenilor cum se voteazã. Nu s-a constat cã s-ar fi sãvârsit vreo infractiune », a spus comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad.

Ora 14:15

Afisaj_primaria_Delesti.JPGPlin de afise electorale la Delesti!

Desi legea prevede cã de sâmbãtã dimineata a încetat campania electoralã, însemne si afise cu unul dintre candidati au fost lipite chiar în ziua alegerilor. Este si cazul Primãriei Delesti, unde primarul care face parte din formatiunea politicã PD-L este suspectat cã ar fi lipit afise cu Traian Bãsescu. Reprezentantii PNL din cadrul sectiei de votare din imediata apropiere a Primãriei Delesti vor sesiza aceastã situatie la BEJ.

Ora 14:30

SECTIA_479_BOGDANA_VOLOSENI.jpgPrezenta buna la vot pe Valea Prutului

Pe valea Prutului se înregistreazã o prezentã bunã la vot! În sectiile de votare ale comunelor din zonã, participarea la urne indicã un procent situat în jurul a 40% pânã acum. La sectia de votare nr. 479, din Bogdana-Voloseni, comuna Stãnilesti, de pildã, la ora 14, 30 votaserã 60 de persoane, din cei aproximativ 150 de alegãtori înscrisi pe liste. „Este bunã prezenta la vot. Dupã-amiazã sperãm sã vinã si mai multi oameni la votare. Despre cei care deja au votat, putem spune cã niciunul nu a refuzat sã voteze referendumul. De asemenea, nu am avut niciun incident si sperãm nici sã nu avem”, a precizat presedinta sectie de votare 479, Bogdana-Voloseni.

Ora 15:00

primarul_Stanilestiului__Tofan__in_sectia_de_votare.jpgSupãrare pe referendum în satul Budu!

Probleme la Budu, comuna Stânilesti! În acest cãtun mai multi cetãteni au refuzat sã voteze pentru referendum si, în plus, au creat si zarvã în sectia de votare, criticând initiativa prezidentialã. Primarul Gãbisor Tofan, prezent la fata locului, a explicat cele întâmplate: „Un grup de persoane nu au vrut sã voteze referendumul. Au comentat, au fãcut putinã gãlãgie, dar nimeni nu le-a spus nimic, nimeni nu le-a impus sã voteze sau sã nu voteze. A fost alegerea lor. Oricum, fiecare sectie de votare este bine pãzitã si nu sunt probleme din punctul de vedere al ordinii sau legalitãtii. Pot spune chiar cã în comuna Stãnilesti, votarea merge bine, cred cã ne apropiem de 50% prezentã la urne”, a precizat primarul Stãnilestilor, Gãbisor Tofan.

Ora 15:00

Locul 25 la nivel national pentru Vaslui

Judetul Vaslui se situa, la ora 13.00, pe locul 25 în ceea ce priveste prezenta la vot, cu un procent de 20,57%. În mediul urban prezenta la vot înregistratã, pânã la ora 13.00 era ceva mai slabã, cu un procent de numai 10,5% fatã de 22,18% prezentã în mediul rural. Astfel, cetãtenii cu drept de vot de la sate demonstreazã o dorintã mai mare sã-si aleagã un presedinte fatã de cei de la oras.

Ora 15:05

In localitatea Bârzesti s-au epuizat toate buletinele de vot!

Buletinele de vot de la sectia de votare specialã din satul Bârzesti, comuna Stefan cel Mare, s-au epuizat, iar reprezentantii biroului electoral al sectiei au solicitat Biroului Electoral Judetean Vaslui suplimentarea numãrului de buletine.Presedintele sectiei speciale de votare din comuna Stefan cel Mare a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, dupã ce 100 de buletine de vot care fuseserã distribuite pe sectie au fost folosite de votanti. “Nu credeam sã vinã atâta lume la sectia specialã. A fost o nebunie, nici nu am avut timp sã ne tragem sufletul! Am cerut suplimentarea cu 150 de buletine de la BEJ, poate mai sunt persoane care doresc sã voteze”, a declarat Viorel Florea, presedintele sectiei speciale de votare nr. 488 din Bârzesti. Anuntat de aceastã situatie, presedintele BEJ, Nicolae Filip-Parpalea se deplaseazã personal in comuna Stefan cel Mare unde va transporta cu masina un numãr de 150 de buletine de vot.  “Sunt foarte multi care detin case ãn comunã si sunt din Vaslui si au venit la vot la sectia specialã. Am anticipat de la inceput cã vor fi multi care vor sã voteze la sectia specialã.  Din câte am inteles cã se vor suplimenta buletinele de vot!”, a declarat viceprimarul comunei Stefan cel Mare, Mihai Moraru.

Ora 15:15

sectia_90_l_fruntasa.jpgNr. 90, cea mai „sârguincioasã” sectie de votare din Husi!

Primarul Jan Ciupilan a remarcat sectia de votare amenajatã în interiorul Colegiului „Cuza Vodã”, unde prezenta la vot se dovedeste a fi mult peste media întregului oras. Dacã la orele prânzului, în majoritatea celor 19 sectii prezenta la vot se situa în jurul cifrei 200, la sectia 90 votaserã aproape 400 de huseni (din 1600). „Este de lãudat faptul cã cei care tin de aceastã sectie au vrut sã vinã cât mai repede sã îsi exprime. Cred cã aici este dublu decât în alte sectii, ceea ce ne bucurã si ne determinã sã o dãm drept exemplu”, a precizat primarul.

Ora 15:30

pensionarii.jpgVârstnicii huseni, primii la urne!

În mod surprinzãtor, la Husi, vârstnicii par sã impunã ritmul alegerilor, ei fiind cei mai silitori votanti, asa cum a remarcat marea majoritate a presedintilor celor 19 sectii de votare. „Foarte multi bãtrâni au venit la vot si asta e un lucru de apreciat. Dacã unii mai tineri au refuzat referendumul, cei mai în vârstã si-au fãcut datoria fãrã preferinte”, a spus presedintele uneia din sectiile de votare amenajate în incinta scolii nr. 2. „Eu am venit la vot pentru cã am un candidat la care tin. Vreau sã îl ajut sâ câstige. Atât pot eu sã îi dau, un vot. Poate îl ajutã Dumnezeu sã câstige, sã facã bine în tarã”, a spus huseanca Aurica Dacu, 76 de ani.

Ora 15.40

Buletine de vot gata stampilate!
Un cetãtean din comuna Zãpodeni a sesizat faptul cã, la o sectie de votare din aceastã comunã, se împart buletine de vot gata stampilate. Aspectele sesizate au fost verificate de cãtre politistii din cadrul Postului de Politie Zãpodeni si nu s-au confirmat.

Spirtoase lângã sectia de votare, la Bãcani
Un cetãtean din comuna Bãcani a sesizat faptul cã se oferã bãuturi alcoolice în apropierea unei sectii de votare din aceastã localitate. Aspectele sesizate au fost verificate de cãtre politisti din cadrul Politiei municipiului Bârlad, iar în apropierea sectiei de votare nu au fost identificate persoane care sã ofere sau sã consume bãuturi alcoolice.

Mitã electoralã la Pogana
Un consilier local din comuna Pogana a sesizat faptul cã un reprezentant al unui partid politic a înmânat un pachet cu alimente unui membru al unei sectii de votare. Aspectele sesizate au fost confirmate însã nu s-au pus în evidentã elementele constitutive ale vreunei fapte ilegale.

Lupul paznic la… buletine
Reprezentantul unui partid politic a sesizat faptul cã, în apropierea sectiilor de votare din comunele Perieni si Pogana, existã persoane cu atributii de pazã în comunã care sunt instruite de primari sã influenteze alegãtorii. În baza prevederilor O.U.G 95/2009 „pentru mentinerea ordinii, presedintele Biroului electoral al sectiei de votare are la dispozitie mijloacele de ordine necesare asigurate de primar si de prefect, împreunã cu reprezentantii M.A.I.”. În aceste conditii, presedintii sectiilor de votare mentionate nu au refuzat prezenta acestor persoane în preajma sectiilor de votare iar din verificãrile efectuate la fata locului nu s-au constatat fapte de naturã penalã sau contraventionalã.

Bannerul buclucas
Primarul comunei Tãcuta a sesizat faptul cã presedintele unei sectii de votare a luat mãsuri de îndepãrtare a unui banner electoral fãrã a solicita sprijinul reprezentantilor Primãriei. Aspectele sesizate au fost verificate si s-a constatat faptul cã banner-ul era amplasat la o distantã de aproximativ 100 de metri de sectia de votare, iar atributiile presedintelui Biroului electoral al sectiei de votare se întind pe o distantã de 500 de metri de sectia de votare.

Ora 15:50

popa la vot6642_1.JPGPãrintele Vartolomeu a votat pentru restaurarea bisericii

Împreunã cu patru mãicute de la Mãnãstirea Pârvesti, pãrintele Vartolomeu a votat la sectia specialã din comuna Costesti. Atât el cât si mãicutele nu au domiciliul în satul în care se aflã mãnãstirea, astfel cã au fost nevoiti sã vinã la vot în centrul de comunã. “Mi-as dori ca viitorul presedinte sã ne ajute sã restaurãm biserica”, a spus pãrintele dupã iesirea de la urne. Biserica mãnãstirii Pârvesti este pe lista monumentelor nationale, ctitorie din sec. XVII, dar din pãcate, aceasta se aflã într-o evidentã stare de degradare. Mai mult decât atât, nimeni pânã acum nu a rãspuns la rugãmintile vietuitorilor din aceastã mãnãstire, astfel încât sunt mari sanse ca aceastã bijuterie arhitectonicã sã disparã definitiv.

Ora 16:00

Propagandã electoralã în bisericã

Un cetãtean a sunat la 112 pentru a sesiza cã se face campanie electorala în bisericã. Astfel, preotul din comuna Vutcani, la terminarea slujbei, a continuat propaganda electoralã. Au fost efectuate verificãri, stabilindu-se faptul cã preotul a îndemnat cetãtenii prezenti la bisericã, sã meargã la vot, dar nu i-a sfãtuit sã voteze sau sã nu voteze un anumit candidat.

Buletine de vot în plus

Un cetãtean din localitatea Gura Bustei, suburbie a municipiului Vaslui, a sesizat faptul cã, concubina sa a primit douã buletine de vot pentru alegerea presedintelui în momentul în care s-a prezentat la sectia de votare. Aspectele au fost verificate de politisti din cadrul Politiei municipiului Vaslui si s-a constatat faptul cã, din eroare, femeia a primit douã buletine de vot însã, înainte de a le introduce în urnã, unul dintre ele a fost anulat. Nu au fost constatate fapte de naturã penalã sau contraventionalã.

26 de persoane aflate în arestul I.P.J. Vaslui si-au exercitat dreptul de vot

26 de persoane din arestul I.P.J. Vaslui si-au exprimat în scris intentia de a-si exercita acest drept la alegerile prezidentiale, motiv pentru care a fost trimisã urma specialã de la sectia de votare aflatã în apropierea locului de retinere, activitatea fiind încheiatã la ora 12.45. Reamintim posibilitãtile de sesizare care privesc aspecte în legãturã cu fraudele electorale: numãrul unic de urgentã 112 (un operator special în dispeceratul 112 preia astãzi sesizãrile privind încãlcãri ale legislatiei electorale) sau adresa de e-mail votcorect@mai.gov.ro , unde se pot posta atât mesaje/sesizãri, dar si înregistrãri video care privesc aspecte care au legãturã cu fraudele electorale. Fiecare informatie sau înregistrare relevantã va fi verificatã în regim de urgentã de cãtre organele de aplicare a legii.

Ora 16:00

Exces de zel al Politiei Comunitare

În timp ce încerca sã-si facã datoria, un ziarist vasluian a fost luat la întrebãri de un reprezentant al Politiei Comunitare. Cu toate cã mai multi reprezentanti ai mass-media localã au intrat în sectia specialã de votare din Autogara Vaslui, fãrã a arãta acreditarea, politistul comunitar care asigura paza sectiei l-a bruscat pe un cameraman al Televiziunii Impact Vaslui. “Am intrat în sectie si am început sã filmez, însã se pare cã acest lucru l-a nemultumit total pe cel care asigura paza sectiei. Supãrat nevoie mare, a vrut sã mã scoatã afarã. Totul s-a linistit la aparitia presedintei sectiei, care mi-a solicitat actul de identitate. I-am precizat acesteia cã acreditarea rãmãsese la colega mea, care mã astepta în fata sectiei de votare. Nici dupã ce i-am arãtat acreditarea, acestia nu au crezut cã este realã. Pânã la urmã, spiritele s-au linistit. Consider cã si-au fãcut datoria, însã, cu prea mult zel”, a declarat Cãtãlin Boncu, cameramanul televiziunii Impact.

La Costesti, primarul supravegheaza alegerile impreuna cu politistii

In comuna vasluiana Costesti alegerile s-au derulat pana acum fara incidente. Si paza este insa foarte vigilenta! Alaturi de politistii din comuna, si primarul pesedist Silvestru Carjontu sta de dimineata in fata sectiei de votare, pentru a se asigura personal de buna desfasurare a procesului de votare. Pana la orele amiezeii, din cei 1548 de votanti din localitatea Costesti, s-au prezentat la urne peste 300 si, conform estimarilor presedintelui sectiei de votare, numarul lor s-ar putea sa depaseasca 900, maximumul inregistrat la alegerile anterioare.

Nu se duc la vot pentru ca au prea mult de mers pana la sectia speciala

Mai multi vasluieni aflati in trecere pe la rudele din localitatile comunei Costeti spun ca nu vor merge sa voteze la sectia speciala din localitatea centru de comuna, din cauza ca distanta este prea mare. Ei considera infiintarea sectiilor speciale un impediment in exercitarea dreptului de vot. “Eu nu ma duc sa votez. sectiile speciale sunt o prostie. Pai eu ar trebui sa merg 8 km pe jos pana in Costeti si chiar nu cred ca merita efortul. era mai bine inainte, cand se vota pe liste suplimentare. Mai sunt veniti aici, in sat, la rude, oameni de pe la Iasi, de la Galati, care nu vor merge la vot exact din acelasi motiv: e prea mare distanta dintre satul in care sunt ei si centrul de comuna unde este sectia speciala”, a declarat Petru Moraru, aflat intr-un din satele componente ale comunei Costeti, Chitcani. La sectia speciala din comuna Costesti, la amiaza erau inregistrati 28 de votanti, printre care si calugari si calugarite de la Manastirea Parvesti.

Cinci refuzuri de a vota la referendum, in Costesti

La Sectia de Votare nr. 218 din Costesti, 5 cetateni din cei 300 de alegatori care s-au prezentat la urne au refuzat sa-si dea votul si in ceea ce priveste problemele pentru care presedintele Romaniei a facut referendumul, respectiv, micsorarea numarului de parlamentari pana la maximum 300 si instituirea Parlamentului Unicameral. “Cinci cetateni au refuzat sa voteze pentru referendum, cerand buletine de vot doar pentru alegerea presedintelui Romaniei. Este un numar mic, raportat la cel al alegatorilor prezenti la urne. In general, oamenii voteaza si pentru presedinte si pentru referendum”, a declarat Lacramioara Pana, presedintele Sectiei de Votare nr. 218.

Prezenta rezonabila si nu prea, in satele mici din judet

In localitatile centru de comuna alegatorii se perinda la urne de dimineata, pentru a-si alege presedintele. Daca in satele componente, cu un numar mic de locuitori cu drept de vot, oamenii nu s-au prea inghesuit la vot la alegerile anterioare, cel putin la parlamentare, situatia s-a schimbat destul de mult la capitolul prezenta. Astfel, in satul Chitcani, din comuna Costesti, pana la ora 14, la urne se prezentasera 91 de alegatori dintr-un total de 227. Presedintele Sectiei nr. 227, Ion Pana, este optimist si crede ca, pana la inchiderea urnelor, se va ajunge la un procent de peste 70%.

Ora 16:30

Bârladul, cãutat de turisti în ziua votãrii

Pânã la orele 16.30, la Sectia Specialã de votare din Statia CFR Bârlad s-au înregistrat 270 de persoane care au votat, majoritatea fiind din Bucuresti si Iasi. « Se stã la coadã, merge destul de greu, pentru cã trebuie sã dea fiecare declaratie pe proprie rãspundere cã nu a votat si în alte sectii. Majoritatea sunt din Bucuresti si Iasi, dar sunt alegãtori si din Brasov, Vaslui, Râmnicu Sãrat, aproape de peste tot”, a spus Nicolae Munteanu, seful Sectiei 86 speciale din statia CFR Bârlad.

Ora 16.30

Incidente la sectia de votare nr.562 – Portari

Reprezentantul PD-L din sectia de votare nr.562, localitatea Portari, comuna Zãpodeni, a fost invitat la sediul politiei locale pentru a da explicatii cu privire la o posibilã infractiune. Se pare cã cel invitat la sediul politiei ar fi îmbrâncit un cetãtean ce venise în sectia de vot pentru a-si exercita dreptul constitutional.

Ora 17.00

Stampilã dispãrutã dintr-o sectie de votare din Zorleni

În jurul orelor 16.30, Postul de Politie din comuna Zorleni a fost anuntat cã de la stampilã dintr-o sectie de votare din comunã lipseste cauciucul pe care este imprimat cuvântul VOTAT. Politistii din comunã fac cercetãri în acest caz si au trimis un raport la Politia municipiului Bârlad, iar la închiderea urnelor se va face un proces verbal privitor la acest incident, de cãtre membrii biroului sectiei de votare respective. Nu este singurul caz. La sectia 98 din Husi, depe strada Gãrii, o stampilã de vot a fost aproape distrusã, de atâta votare. Cauciucul stampilei s-a desprins si era aproape sã cadã pe jos. Presedintele a sesizat acest fapt si a anuntat conducerea BEJ, care i-a sugerat sã lipeascã acest cauciuc cu… lipici, întrucât nu sunt alte stampile disponibile!

Ora 17.35

Prezentã „foarte bunã” la vot a husenilor, conform raportului de la orele 17,00!

34, 75%! Acesta este procentul participãrii la vot a husenilor, conform cifrelor indicate de sectiile de votare si centralizate la ora 17,00. Procentul este unul „foarte bun” comenteazã liderii politici locali, care comparã situatia cu ceea ce s-a petrecut la scrutinurile anterioare, când, cu destulã greutate, abia la finele zilei de votare, participarea la vot trecea de 30%. „La multumesc husenilor care au venit pânã acum la vot si pânã la ora 21,00 îi astept în continuare la urne. E important sã arãtãm cã întreaga noastrã comunitate stie sã se mobilizeze, pentru a lua decizii importante nu doar pentru municipiul în care trãim, dar si pentru întreaga tarã”, a transmis primarul Husului, Jan Ciupilan.

Pariul buclucas

Presedintele unei sectii de votare din muncipiul Husi a sesizat faptul cã Gelu S., de 42 de ani, a fotografiat buletinele de vot, în timp ce se afla în cabina de vot. Cercetãrile la fata locului, cu audierea celor implicati (Gelu S., o rudã a acestuia si membrii comisiei de votare), au arãtat cã într-adevãr bãrbatul a fãcut fotografii buletinelor de vot, dar a invocat un pariu cu o rudã.

Voia sectie specialã

Un cetãtean domiciliat în judetul Galati, aflat în localitatea Litesti, suburbie a orasului Murgeni, a sesizat faptul cã pe raza acestei localitãti nu existã sectie specialã. Gãlãteanul a fost îndrumat în Murgeni, acolo unde exista o astfel de sectie de votare.

S-a sesizat din oficiu

Un politist bârlãdean care executa serviciul de pazã la o sectie de votare din municipiul Bârlad, s-a sesizat din oficiu despre faptul cã la un bar de pe strada Lirei, aflat la mai putin de 500 de metri de sectia de votare, se comercializau bãuturi alcoolice. În cauzã, barmanul a fost amendat cu 1.000 de lei.

Ora 17:50

Bârlãdenii au iesit masiv la vot!

La orele 16.00, iesiserã la vot peste 31% de bârlãdeni, ceea ce este un lucru remarcabil, fatã de alte alegeri desfãsurate pânã acum. Deputatul Adrian Solomon este suspicios referitor la faptul cã, imediat dupã disparitiile stampilelor sau a cauciucurilor cu inscriptia « VOTAT » au început bulucelile la sectiile speciale de votare. « Este o coadã imensã la sectiile de votare speciale de la Barlad, de la Grivita… Este foarte ciudat » s-a arãtat suspicios deputatul Solomon. Desi mai sunt doar trei ore pânã la închiderea urnelor, bârlãdenii merg masiv la vot si, dacã în timpul zilei au iesit persoanele mai în vârstã sã voteze, odatã cu lãsarea serii au început sã vinã tinerii la sectiile de votare.

Ora 18.00

Fãrã turism electoral la Bârlad

Filtrele organizate de Politia municipiului Bârlad la iesirile din oras au împiedicat intentiile de turism electoral, dacã acestea au existat. Au fost controlate pe zona Bârlad 107 autoturisme, dintre care 22 de autobuze sau microbuze, dar nu s-au constatat aspecte care sã reliefeze turismul electoral. S-au aplicat mai multe sanctiuni, pentru nerespectarea regimului circulatiei rutiere.

Ora 19.16

Sectia 525, campionul sesizãrilor electorale

Dupã episodul din aceastã dimineatã, când s-a raportat faptul cã partea din cauciuc a stampilei de control s-a pierdut într-o urnã de vot, conducerea sectiei 525 Vãleni intrã din nou în atentia autoritãtilor judetene. De aceastã datã, “capii” sectiei au refuzat sã meargã cu urna mobilã la doi bãtrâni, din motive doar de ei stiute. Bãtrânii au fãcut cererea în timp util, pânã seara trecutã, la ora 20.00, deci puteau beneficia de aceastã urnã. Reprezentantii BEJ, care au fost sesizati despre acest aspect în cursul serii, au cerut conducerii sectiei sã foloseascã urna mobilã, asa cum prevede legea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.