8.4 C
Vaslui
27-mart.-2023

ALERTĂ: Barajul Solești a scăzut și a fost introdus în „treapta a treia de restricții“!

- Advertisement -
PE AVARII… Barajul Solești a fost introdus în treapta a treia de restricții, ceea ce a încetinit alimentarea cu apă a orașului Vaslui

SĂ FIM RESPONSABILI… Sunt tot mai multe localități în România unde apa potabilă se dă cu porția, spre nemulțumirea consumatorilor. În județul Vaslui, raționalizarea apei este luată tot mai mult în calcul, mai ales în mediul rural, acolo unde se face cea mai mare risipă. În ceea ce privește situația municipiului Vaslui, deocamdată nu se pune problema furnizării apei după un program, deși principala sursă de alimentare, barajul Solești, a intrat în treapta a treia de restricții. Pentru a face față secetei, sucursala Aquavas a turat la maximum pompele de pe râul Bârlad, care în aceste zile a devenit principala sursă de alimentare cu apă a orașului. Municipiul Vaslui și întreg județul ar scăpa de grija secetei dacă aleșii trimiși prin Parlament și prin Guvern ar da dovadă de puțin patriotism local și ar lupta pentru refacerea rețelei de alimentare cu apa din Prut, prin canalul construit la începutul anilor ’90.

Potrivit conducerii sucursalei Aquavas Vaslui, barajul Solești mai poate asigura 4,33 milioane metri cubi de apă pentru consumatori, motiv pentru care Administrația Națională “Apele Române” l-a introdus în “Planul de restricții și folosire a apei în perioade deficitare”, treapta a treia de restricții, alături de acumularea Hălceni din județul Iași. Principala localitate afectată de aceste restricții este municipiul Vaslui. Pentru a nu se ajunge în situația de a distribui apă după program, sucursala Aquavas Vaslui a turat pompele de la râul Bârlad, pe care în această perioadă l-a transformat în principala sursă de alimentare a orașului. În cazul în care și râul Bârlad va scădea din cauza secetei, se va apela la acumularea Pușcași, care în prezent are o rezervă de 4,5 milioane de metri cubi de apă. Cu toate că pentru perioada imediat următoare nu se pune problema raționalizării apei în municipiul Vaslui, conducerea Aquavas Vaslui face apel către cetățenii orașului, pentru un consum responsabil al apei, pentru ca rezervele să ne ajute să trecem cu bine această secetă.

Soluția care ne-ar feri de secetă pentru mulți ani

Puțini știu că județul Vaslui stă pe o mină de aur atunci când vine vorba de surse de alimentare cu apă, pe care refuză să o exploatează de aproape 30 de ani. Această mină se numește râul Prut, care la începutul anilor ’90 a fost legat de barajul Solești printr-o conductă de mare capacitate. Acest canal, care trece prin comunele Coștuleni, Schitu Duca, Codăești, se află în inventarul Apelor Române și are două trepte de pompare. Alimentarea barajului Solești cu apă direct din Prut ar fi soluția care ar proteja zeci de localități din județul Vaslui în fața secetei, iar acest obiectiv ar trebui să se afle pe agenda tuturor parlamentarilor vasluieni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Cre” c-o dat ăștia cu rachete antigrindină, de-aia nu mai plouă!!

    (glumiță subtilă, că sunt destui marlani proști care ar lua-o de bună)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.