Alertă de pestă porcină africană la Băcani!

BOALĂ… Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași, a emis o suspiciune, prin buletin de analiză, privind un caz de pesta porcină africană (PPA) la porcii domestici dintr-o gospodărie aflată pe raza localității Băcani, din comuna Băcani. Este al doilea focar de PPA din comuna Băcani, în acest an.

La solicitarea DSVSA Vaslui , Prefectul Marcel Lăudatu, a convocat, pe 28 aprilie, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în suspiciune la porcii domestici

„Facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Totodată, atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul  trichineloscopic  al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic. Având în vedere evoluția alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu  Instituția Prefectului fac un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente.”, a precizat prefectul Marcel Lăudatu.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale. Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este:  0800.826.787, adresa de e-mail: [email protected] iar la  D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanentă numărul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : [email protected]  și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor . Această decizie a fost luată pentru a facilita cetățenilor fie accesul la informații, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor. Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alertă privind creșterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ