spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Alertã: pesta porcinã dupã ce ne-a ocolit luni bune a ajuns si în Vaslui

- Advertisement -

ALERTÃ GENERALÃ… Dupã ce, ani de zile, s-a tot vorbit de focarele de pestã porcinã existente la efectivele de animale sãlbatice de la granita cu Republica Moldova, iatã cã avem si primul caz de gripã porcinã, confirmat, în judetul Vaslui. Luni, un cetãtean care era la treierat pe Valea Prutului a observat cadavrul unui porc mistret în zona din apropierea Prutului. Acesta a alertat Politia, care a ajuns la fata locului si a izolat zona, undeva în apropierea satului Cârja-Murgeni. Inspectorii DSVSA Vaslui au ridicat cadavrul mistretului si au prelevat probe, care au fost trimise la Iasi, pentru confirmarea diagnosticului. Ieri, Institutul de Diagnostic si Sãnãtate Animalã a confirmat suspiciunea initialã, anuntând cã este vorba de pestã porcinã africanã.

Astfel, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), întrunit la solicitarea prefectului Eduard-Andrei Popica, a decis luarea unor mãsuri care sã limiteze extinderea bolii si în gospodãriile populatiei. Printre mãsurile luate, se numãrã instituirea de filtre pentru dezinfectie, inclusiv dezinfector pentru mijloacele de transport rutier pe DN 24A Cârja-Murgeni (intersectie) si la iesirea din localitatea Rânzesti, începând cu data de 23 iulie 2019, ora 20.00, pânã la data de 30 iulie 2019, cu posibilitatea mentinerii acestora în cazul aparitiei unor focare. La aceste puncte de control, vor exista echipe mixte formate din inspectorii ai Directiei Sanitar Veterinare si politisti de frontierã. De asemenea, administratorul fondului pe teritoriul care a gãsit cadavrul de porc mistret va trebui sã organizeze vânãtori la pândã, fãrã gonaci si câini de vânãtoare, pentru întregul efectiv de mistreti aflati în zona afectatã, dar si a zonelor de vânãtoare învecinate, urmând a se preleva probe, care sã confirme sau sã infirme existenta gripei porcine africane si la alti mistreti din zonã. „Este interzisã deplasarea si transportul porcilor pe drumurile publice din localitãtile judetului Vaslui, aflate în zona de supraveghere a focarului, respectiv localitatea Cârja, orasul Murgeni, comunele Blãgesti, Fãlciu, Epureni (unde în zilele urmãtoare se vor distribui materiale pentru informarea cetãtenilor), cu exceptia faptului când este avizat de DSVSA Vaslui.

Nu vor mai fi permise transporturile de animale pe Valea Prutului

Niciun animal domestic nu poate intra sau pãrãsi o exploatatie, fãrã autorizare sanitarã veterinarã. Au fost înstiintati si reprezentantii fermelor de porci din zona Murgeni, sã ia toate mãsurile pentru a preveni aparitia focarelor de pestã porcinã”, a spus prefectul judetului. DSVSA Vaslui, împreunã cu reprezentantii IPJ Vaslui, vor efectua controale în trafic si în târgurile de animale, pentru a verifica dacã restrictiile cu privire la circulatia porcinelor sunt respectate. Gestionarii fondurilor de vânãtoare au obligatia sã supravegheze cât mai riguros starea de sãnãtate a efectivelor de mistreti si sã notifice cãtre Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui existenta oricãrui caz de îmbolnãvire sau mortalitate si afluirea în cel mai scurt timp cãtre Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui. Totodatã, DSVSA solicitã sprijinul si întelegerea populatiei pentru respectarea mãsurilor întreprinse de autoritãti si subliniazã cã orice caz de moarte sau îmbolnãvire al animalelor din gospodãrie trebuie anuntat imediat.

Situatia este criticã în zona Cahul, la granita cu judetele Galati si Vaslui

Un focar de pestã porcinã africanã a fost confirmat ieri în satul Manta, Cahul, anuntul fiind fãcut de cãtre Agentia pentru Siguranta Alimentelor din tara vecinã. Proprietarii de porcine de la granita cu România sunt îndemnati sã informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritãtile publice locale, în cazul îmbolnãvirii si pieirii animalelor sau a depistãrii cadavrelor de mistreti. ANSA din R. Moldova solicitã cetãtenilor sã nu procure produse alimentare din carne de porc, din tãrile vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate si distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintã. Pe parcursul anului 2019 în regiunea respectivã, au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA. Ultimul caz de pestã porcinã africanã în Republica Moldova, a fost înregistrat la porci domestici pe data de 14 martie a.c. în satul Bejghioz, Ciadâr-Lunga, focar eradicat pe data de 16 mai.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.