spot_imgspot_img
13.7 C
Vaslui
02-mai-2024

ALERTĂ: Urșii din pădurile Vasluiului au început să facă pui! Ursoaicele dau târcoale gospodăriilor!

- Advertisement -
ÎNMULȚIRE… Specialiștii spun că ar fi între 10 și 15 urși care și-au stabilit teritoriul pe raza județului.

ATENȚIE… Județul Vaslui devine, încet și sigur, casă pentru tot mai mulți urși. În ultimele zile, a fost semnalată prezența mai multor femele de urs în județ. Două dintre acestea au fost observate în zona Negrești și Lipovăț – Chițoc, iar o ursoaică cu pui a fost zărită în nordul comunei Alexandru Vlahuță. Deocamdată nu se știe numărul exact al acestor exemplare, însă specialiștii spun că ar fi între 10 și 15 urși care și-au stabilit teritoriul pe raza județului. Există posibilitatea ca efectivul să crească, având în vedere că majoritatea femelelor au pui.

În ultimul an, tot mai multe exemplare de urși au fost observate în județul Vaslui. Fie că vorbim de pădurea de la marginea satului Ivănești, de zona Rediu din suburbia municipiului Vaslui, sau de pădurea de pe raza comunei Oșești, acolo unde un urs chiar a fost prins într-un laț pus de un braconier, aceste animale au creat panică în rândul populației, în special a celei din mediul rural. Iar veștile privind numărul lor nu sunt deloc bune. Potrivit conducerii Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, două ursoaice și-au făcut apariția, una în nord, în zona Negrești, iar o altă femelă cu doi pui a fost depistată în zona Lipovăț – Chițoc. Totodată, s-a semnalat prezența unei femele de urs cu doi pui și în zona de nord a comunei Alexandru Vlahuță. Deocamdată nu se știe numărul exact al acestor exemplare, însă specialiștii spun că ar fi între 10 și 15 exemplare de urși care și-au stabilit teritoriul pe raza județului nostru, iar efectivul continuă să crească, având în vedere că majoritatea femelelor au pui. Multe persoane consideră că motivul pentru creșterea numărului de urși este o lege din 2016 care interzice vânătoarea sportivă în cazul acestor animale. Experții susțin că datele oficiale referitoare la numărul de urși din România ar putea fi departe de realitate. Pe de altă parte, activiștii de mediu spun că din momentul în care această lege a intrat în vigoare, vânătorii au făcut tot posibilul pentru a raporta cât mai multe atacuri și pierderi provocate de urși. Habitatul natural al ursului se află într-o continuă amenințare deoarece se taie păduri, se construiesc microhidrocentrale, pensiuni și locuințe uneori prea aproape de locurile unde acesta umblă, iar din acest motiv animalul își schimbă comportamentul și teritoriile unde trăiește și se hrănește.

Cum te aperi în fața unui posibil atac al ursului

– Nu pleca niciodată neînsoțit în drumeție, ci măcar cu cel puțin încă 2-3 persoane. Puteți vorbi sau cânta cu voce tare, iar zgomotul pe care îl veți face va fi auzit de urși și, astfel, aceștia vă vor evita.

– În cazul în care zărești la mare distanță un urs, este recomandat să începi să faci zgomot cu tot ceea ce ai la îndemână. Ideal ar fi să ai la tine petarde și vase din metal.

– Trebuie să știi că există așa-numitul „BellBear” (n.n. – clopoțel anti-urs), care sună de fiecare dată când te miști.

– Nu te baza pe faptul că ursul se află la mare distanță pentru că, dacă va simți miros de mâncare, el se va ține după voi până când veți campa.

– Dacă ursul îți apare brusc în față în pădure, este important să nu te panichezi. În niciun caz nu o lua la fugă pentru că vei fi victimă sigură. La fel vor sta lucrurile dacă vei încerca să te cațeri într-un copac pentru că ursul este un bun cățărător, iar dacă va fi nevoit să se cațere după tine, nu vei avea nicio șansă și, în plus, va fi și foarte furios.

– Poartă la gât un fluier și fluieră cât poți de tare pentru că, deși vorbim despre un animal sălbatic feroce, ursul este foarte sensibil la zgomot. Dacă nu ai un fluier, atunci fă zgomot cu obiectele pe care le ai în rucasc sau țipă ori bate din palme.

– Adoptă o poziție amenințătoare în fața ursului și mișcă brațele încontinuu, însă nu foarte amplu pentru că în acest caz ursul se va simți amenințat. De obicei, într-o astfel de situație, ursul va fugi, însă asigură-te că are pe unde scăpa pentru că, în caz contrar, dacă se  va simți încolțit, va adopta poziția de apărare, ceea ce nu va fi bine pentru tine și prietenii tăi.

– Nu te întoarce cu spatele la urs, dar în același timp evită să-l privești direct în ochi. Dacă, totuși, ursul vine amenințător spre tine, aruncă rucsacul în direcția animalului pentru că cel mai probabil acesta este interesat de mâncare, nu de tine.

– Asigură-te că mâncarea este bine împachetată în rucsac pentru că, în acest fel, nu va fi mirosi prea tare și, drept urmare, nu va fi adulmecată de urs. Nu mânca niciodată în locuri împădurite care sunt frecventate de urși pentru că este foarte posibil să te trezești cu el lângă tine.

– Nu porni la drum niciodată pe ploaie și ceață. Condițiile meteo nefavorabile sporesc riscul unei întâlniri cu ursul deoarece acesta se simte în siguranță la adăpostul unor astfel de manifestări ale vremii și pornesc în căutare de hrană.

– Un real pericol pentru orice turist îl reprezintă o ursoaică cu pui. În cazul în care ai fost avertizat în legătură cu posibila prezență a acesteia de-a lungul traseului pe care urmează să-l parcurgi, urmează sfatul oamenilor din zonă și evită acel traseu.

– Evită întâlnirile cu puii de urs pentru că cele mai multe atacuri sunt ale ursoaicelor care își apără puii. Nu te poziționa niciodată între puiul de urs și mama acestuia.

– Dacă ursul este deja foarte aproape de tine și nu te mai poți retrage, tot ceea ce trebuie să faci este să te așezi pe burtă, să îți acoperi capul cu mâinile, cu bărbia și cu genunchii aduși la piept pentru a-ți proteja, astfel, jugulara și organele interne. Încearcă pe cât posibil să stai nemișcat!

– Atunci când campezi, nu depozita mâncarea în cort. Se recomandă să agăți în pungi într-un copac la o distanță de 50-100 de metri de locul unde ți-ai instalat cortul.

– Un spray cu piper poate reprezenta o armă bună de apărare în fața ursului pentru că acesta are, cum spuneam, un nas foarte sensibil. Există spray-uri anti-urs, însă acestea trebuie să fie de mare capacitate pentru a fi eficiente.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Au facut un cacat…. Acestia sunt ursi relocati neoficial cu acordul silvicului si celor de la mediu. Sunt ursi adusi din Harghita si Mures. Ursi vorbitori nativi de limba maghiară. Dati-i de baut mai mult lui Negru ca va spune el tot….

  2. In Franța, Austria, germania, Italia, ursii au fost exterminați. Acum daca noi omoram 30 de urși, suntem făcuți criminali, nu iubim animalele, etc. De ce nu i trimit in tarile care i-au exterminat?!! Să i atace pe ei😡😡

  3. impuscarea acestor pana la un numar optim, altfel ne va omora animalul in case. Cine nu este de acord sa doarma cu ursul in pat. Nu vor sa ia masuri organele abilitate , vor gasi masuri oamenii metode de lichidarea ursilor pt a-si apara viata. de unde ursi in jud Vaslui??? Au fost adusi este clar. Daca nu au reusit sa intimdeze oamenii sa stea in casa cu ,,covid , golanii de la putere au gasit metoda ursului. In 2020 covidul a functionat la alegeri, iar acum poate reusesc cu ursii pt a castiga golanii puterea prin neprezenta la vot

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.