spot_img
23.4 C
Vaslui
25-iun.-2024
spot_img

Aleșii locali nu vor să-și bată capul cu dezvăluirile fostului șef al Poliției Locale: “Nu putem să anchetăm noi activitatea unor colegi din aparatul primarului”

- Advertisement -

DISCUȚII… Neregulile semnalate de fostul șef al Poliției Locale sunt analizate, în perioada aceasta, de auditul intern al Primăriei Vaslui. Anunțul a fost făcut de primarul Vasile Pavăl în ultima ședință de Consiliu Local (CL). “Auditul deja lucrează, am primit și eu scrisoarea, am dat dispoziție punctuală și vă voi prezenta rezultatul acestui audit pe fiecare punct semnalat de domnul Catană”, a spus edilul. Chiar dacă au recunoscut că ceea ce reclamă fostul comandant este foarte grav (n.r. modificări ale hotărârilor de CL, făcute fără știința consilierilor, angajări dubioase, jonglerii cu fonduri europene etc.), consilierii liberali și USR-iști au hotărât că, momentan, nu e nevoie să înființeze o “comisie mixtă de analiză” și nici să apeleze la un audit extern. “Noi, Consiliul Local, nu suntem un organism de anchetă. Nu putem să anchetăm noi activitatea unor colegi din aparatul primarului”, a spus consilierul Valentin Dragomir, uitând, probabil, cum, în urmă cu aproape doi ani, legislativul local a înființat o comisie care a anchetat activitatea societății Transurb. “Propun să dezbatem raportul pe care îl va primi domnul primar și ni-l va aduce la cunoștință, iar atunci vom decide dacă este necesar (n.r. auditul extern, comisie de analiză). Cred că persoana care răspunde de acest audit, este cea mai abilitată să elucideze ce s-a întâmplat. Nu cred că ar fi oportun ca noi să înființăm o comisie să analizăm ceva ce nici nu avem…”, a spus și consilierul Mitică Jora. Cu alte cuvinte, toată baza stă într-o comisie formată din funcționari mandatați să-și verifice proprii colegii, iar de se va întâmpla ca ei să nu vadă neregulile semnalate de fostul șef al Poliției Locale, acestea vor rămâne îngropate în analele instituției. Nu ar fi de mirare să se ajungă la concluzia că a ieșit fum fără foc și, astfel, să se poată pună batista pe țambal.

Misiunea de audit intern anunțată de primar a venit ca urmare a scrisorii trimise de Sorin Catană Consiliului Local și Primăriei în cadrul căreia o acuza de șefa de la Resurse Umane de incompetenta. “Argumentez incompetența acestei șefe de serviciu cu mai multe fapte imputabile, cum sunt:

(1) Situația în care, H.C.L. cu nr. 33 din 11.04.2013 apare pe site-ul Primăriei Vaslui cu un număr de 6 proiecte, iar, după încheierea ședinței, din pixul d-lui Secretar al U.A.T. Vaslui, au mai fost adăugate încă 3 proiecte, s-a datorat incompetenței șefei serviciului resurse umane, întrucât uitase să solicite în timp util avizele A.N.F.P. pentru cele 3 proiecte, punându-l pe Secretarul U.A.T. Vaslui în situația de a încălca legea și jurământul de credință;

(2) În calitatea de șefa serviciului resurse umane, în anul 2013 a organizat la Primăria Mun. Vaslui, în mod nelegal, concursul pentru ocuparea funcției de șef serviciu circulație din cadrul Poliției Locale Vaslui (concursul trebuia să aibă loc la poliția locală, întrucât este o instituție cu personalitate juridică). Cu privire la desfășurarea acestui concurs, cu rea intenție, șefa serviciului resurse umane din cadrul Primăriei mun. Vaslui mi-a adus la cunoștință despre faptul că sunt președintele comisiei de concurs, cu doar o jumătate de oră înaintea probei scrise, fără să mă informeze în prealabil despre obligația legală pe care o aveam cu privire la verificarea dosarului de înscriere a candidatului, determinându-mă să particip la organizarea nelegală a acelui concurs. În considerarea funcției pe care o deține și a presupusei experiențe a acesteia, am avut convingerea că procedura de verificare a dosarului de inscriere este în limitele legii. Însă, după mai multe sesizări ale polițiștilor locali din cadrul serviciului circulație, în anul 2020, Agenția Națională a Funcționarilor Publici din București a constatat faptul că, acel concurs a fost organizat în mod nelegal de către Primăria mun. Vaslui, iar la dosarul singurului candidat nu se aflau documente justificative din care să rezulte vechimea în specialitatea studiilor juridice ale acestuia. În anul 2022, Tribunalul Vaslui prin Sentința Civilă nr. 128/CA/13.04.2022 a hotărât, iar Curtea de Apel Iași prin Decizia 502/ 12.09.2022 a constatat prescripția dreptului ANFP-ului de a fi depus acțiunea la instanța de judecată pentru anularea concursului. Din analizarea motivării sentinței sus-menționate a Tribunalului Vaslui, rezultă faptul că A.N.F.P. a depus acțiunea la instanța de judecată cu 8 zile mai târziu, fiind susceptibil de a fi depășit în mod intenționat, termenul legal de 6 luni de zile pentru înaintarea acțiunii. În motivarea sentinței Tribunalului Vaslui, cât și în decizia Curții de Apel Iași, nu a fost analizată legalitatea concursului, deoarece fondul cauzei nu a fost judecat. În consecință, așa cum rezultă din raportul întocmit de ANFP, în urma verificărilor efectuate, concursul este organizat nelegal de către Primăria Vaslui, cauza principală fiind incompetența șefei serviciului resurse umane;

(3) La data de 01.07.2017 a intrat în vigoare Legea salarizării nr. 153/2017, iar la data respectivă, șefa serviciului resurse umane era și președintele SINDPRIM din cadrul Primăriei Mun. Vaslui. La momentul stabilirii salariilor angajaților din instituție, pentru care legea prevede obligativitatea consultării cu organizația sindicală reprezentativă, din neglijența președintei SINDPRIM, acesta nu avea reprezentativitate sindicală pe unitate, lucru realizat abia in 28.09.2017 prin Sentința Civilă nr. 1842 a Tribunalului Vaslui. Fără a se consulta cu vreun angajat al poliției locale, cu privire la cuantumul salariilor polițiștilor locali, aprobate prin. HCL nr. 81/31.07.2017 (pe care o consider întocmită ilegal), șefa serviciului resurse umane din Primăria Mun. Vaslui a contribuit la stabilirea eronată a salariilor polițiștilor locali, în sensul în care, din 2017-până în prezent, un polițist local cu studii superioare are salariul mai mare cu 2000 lei față de un coleg de patrulă, polițist local cu studii medii, în condițiile în care ambii polițiști locali exercită aceleași atribuții de serviciu. Astfel, n-au fost respectate principiile sistemului de salarizare, prevăzute la art. 6, lit. b,c din Legea salarizării nr. 153/2017, respectiv principiul nediscriminării și principiul egalității, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală; (…)”, scrie fostul șef al Poliției Locale în scrisoarea adresată Consiliului Local.

Valentin Dragomir: “Adică să mergem noi să analizăm activitatea care a fost într-un alt Consiliu Local? Nu mi se pare mie…”

Scrisoarea a fost adusă în discuție la ultima ședință de Consiliu Local de către Valentin Dragomir, președintele de ședință: “Știm cu toții că într-o ședință de Consiliu Local a prezentat niște posibile nereguli și acum dumnealui solicită înființarea unei comisii mixte de anchetă. Dați-mi voie să vă prezint strict punctul meu de vedere, iar dumneavoastră veți hotărî. Noi, Consiliul Local, nu suntem un organism de anchetă. Nu putem să anchetăm noi activitatea unor colegi din aparatul primarului. Sigur că o variantă ar fi fost să se facă un audit extern, numai că existând în primărie un compartiment de audit… Eu propun ca din dispoziția dumnealui, dacă e de acord, acest compartiment de audit să facă într-un termen relativ scurt o analiză a celor semnalate de domnul Catană. Să vină în fața Consiliului Local la Comisia juridică și apoi cu concluziile în plen și atunci vom vedea dacă se impune, fiindcă țineți cont că ceea ce semnalează dumnealui este din urmă cu vreo cinci-șase ani. Atunci era și un alt Consiliu Local. Adică să mergem noi să analizăm activitatea care a fost într-un alt Consiliu Local? Nu mi se pare mie… Dacă cumneavoastră vreți să votăm așa ceva, nicio problemă, dar eu zic că cel mai bine să facă compartimentul de audit treaba și să vină în fața noastră cu concluziile. Pe de altă parte, nu pot să nu remarc două treburi: ceea ce a spus domnul Catană mi se pare extraordinar de grav și anume că s-ar fi adoptat o hotărâre de Consiliu Local cu trei puncte după care a apărut aceeași hotărâre de Consiliu Local cu nouă puncte. Bun! Ne va spune auditul, dacă este așa sau dacă nu este așa. Eu ca și președinte de ședință și consilier local nu voi propune crearea comisiei de analiză. Dacă un alt coleg consilier vrea să propună și să se ajungă la vot, este altceva. Dar eu nu propun așa ceva”, a spus consilierul liberal Valentin Dragomir. Colegul său Mitică Jora a fost în asentimentul acestuia, propunând să se aștepte concluziile echipei de audit intern. Discuția s-a încheiat repede, căci niciun alt consilier nu a mai luat cuvântul pe acest subiect.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

21 COMENTARII

 1. Uăi țărănilor senili, așa mare să fie disperarea dacă ați adus organ de control prin birouri pe o rudă a voastră, doar să spună că totul e corect acolo? Așa de nebuni sînteți?
  Egreta lui tataia, dacă nu ai știut unde te bagi încă mai ai timp să renunți. Dar dacă ai știut îți meriți soarta.

 2. Directorul Catana a folosit multi ani masina institutiei in afara programului pana primarul i-a spus s-o inscriptioneze cu insemnele politiei locale ca el o folosea mai mult in interes personal si o parca la el la bloc.

  • La voi era una, la Bârlad , Chelaru are parc de mașini care le folosește după bunul plac, vizitează progeniturile la București pe banii bârladenilor.
   De ce nu le inscriptionați tov Chelaru , sau va vede lumea când parcați la barurile de unde va înfruptat și parcați la primar în fața pentru a va odihni după băutură, Mare prost îl crezi tu pe Boroș, dar sa vezi ce te fute mai tare decât Buzamăt pe Lăcrămioara.

 3. De ce toți milițieni precum Chelaru sunt reduși mintal , că el nu pare prost când nu vorbește, dar când vorbește bubuie că un closet?!

 4. Dacă și PROSTANUL DE RÎPAN A AJUNS ȘEF va meritați soarta , înseamnă că directorul e mai RETARDAT ca subalternii, poliția locală Bârlad e centrul prostiei și club de bețivani.

  • cea mai inecta specie de om Ripan…….un mizerabil care si a artuit colegii….un gunoi nenorocit care a influentat destine…….Dumnezeu nu bate cu parul gunoiule!

 5. Catană, te mai dădeai și credincios. Ai trăit bine și ai din ce trăi și în prezent. Mâncă-ți liniștit pensia și ce mai ai tu în liniște. Treci peste, așa cum și alții au trecut peste multe la tine. Ai bun simț!

 6. Iaca pe cine a pus primarul sa faca auditul la ce a reclamat Catana. Pe Diana Bîrgau, neamul lui Pavăl. Sora ei Karina Bîrgău este soția lui Răzvan Pavăl, băiatul cel mare al primarului. Nu a mai incape Ciprian Ailioaiei sa faca adudituri acolo unde sunt hoțiile primarului. Iar pensionarul de consilier Dragomir se vede de la o posta ca a dato la pace cu primarul. Îi face gardul la cimitir cu firma agreata de Dragomir, pentru care isi ia comisionul si isi trece si la alegatori ca a facut ceva in mandatele de consilier pnl. Sa traiasca alianta PSD-PNL. si-apoi ne intrebam de creste AUR in sondaje. Abia il asteptam pe Simion la Vaslui sa descopere hotiile facute de cei care conduc judetul si orasul.

 7. Un pensionar MAI care nu a facut fata in nici nu loc in care a fost angajat. Fara a fi lucrat intr-o functie de conducere a fost propulsat director, o sarcina mult prea grea pentru capacitatea sa intelectuala. Cand a vazut ca nu-l mai baga nimeni in seama s-a apucat de reclamat pe cei care i-au fost contra cat a fost director dar a uitat ca el a incalcat legea in multe situatii.

 8. Consilierii au aflat abia după ședință cina va verifica neregulile astea. Edilul a numit o rubedenie să-i spele boarfele mozoloite. În urma unui concurs măsluit, un neam al lui a ajuns auditoare, iar de vreo doi ani se zorește să facă curat. Așa va face și cu sesizările lui Catană. Își va scoate basma curată angajatorul. Noi consilierii, tot ca proștii, ca și voi, alegătorii.

  • Golăneală
   Când Salaru, șefa de personal a primăriei, ne-a povestit de auditoarea asta, a fost de necrezut pentru noi. O profesionistă ca Obreja Corina a fost scoasă din concurs pentru neamurile unui edil. Logic acuma că trebuie să se spele reciproc pe picioare. Catană să moară liniștit cu dreptatea de gât.

   • Catana este cel mai mare smecher, a facut numai smenuri cat a fost director, ce au facut unii din primarie sunt mici abateri pe langa ce tunuri a dat el.

 9. Mai bine auditul sa verifice angajarile facute de Catana, daca verifica afla exact prin intermediul cui au intrat. Zece ani de zile a dat salarii de sefi de birou unor persoane apropiate lui fara sa-i pese de banii publici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.