spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
28-sept.-2023

Alessia, eleva din Protopopești care i-a uimit cu performanța ei de la Evaluarea Națională pe olimpicii vasluieni

- Advertisement -

PERFORMANȚĂ… Alessia Stoleru a fost cea mai bunã elevã din mediul rural, care s-a clasat pe locul 16 în topul elevilor care au obtinut cele mai mari note la Evaluarea Nationalã din judetul Vaslui. Elevã a Scolii Generale din Protopopesti, comuna Tãcuta, aceasta a depãsit elevi cu pretentii ai claselor de gimnaziu de la liceele cu nume din judet, cum ar fi LMK din Vaslui sau Colegiul „Cuza Vodã” Husi. Alessia a obtinut nota 10 la Limba si literatura românã si nota 9,70 la Matematicã. „Sã stiti cã rezultatele Alessiei sunt spectaculoase, fiindcã nu a fãcut deloc pregãtire în particular cu niciun profesor. A beneficiat doar de pregãtirea la clasã care s-a fãcut cu toti elevii. Ea este o autodidactã, a studiat singurã acasã si sã stiti cã nu a fost într-o clasã care sã o avantajeze, adicã cu elevi foarte buni. În clasã, cei mai buni au fost ea si cu o verisoarã a ei, iar restul au fost la mare distantã. Pot spune cã a aceasta a avut de suferit, fiindcã nu a avut o concurentã care sã o motiveze mai bine”, a spus diriginta acesteia, profesorul de matematicã Mihaela Pruteanu.

Alessia si Gabriela la treburile din gospodarie

Reporterii Vremea Nouã au fost acasã la Alessia Stoleru din satul Protopopesti, un drum de o orã cu masina din Vaslui. Satul este la granitã cu judetul Iasi, la 14 kilometri de gara Bârnova. Din acest motiv, familia fetei ia în calcul ca aceasta sã meargã la liceu în Iasi. Casa familiei Stoleru este una modestã, dar cochetã, cu o curte mirificã, plinã de flori si pomi, dar si cu un zmeuris de poveste. În aceastã curte functioneazã si agentia postalã a satului, fiindcã tatãl fetei, Eusebiu Stoleru, este poștas în localitate de 15 ani. Casa este una tipic vasluianã, cu douã camere de o parte si alta a unui pridvor, cu bucãtãria în spate. Acoperisul este din azbociment, care însã este acoperit de florile care urcã de pe stâlpii de la cerdac. Nici nu ai spune cã aici s-au nãscut si au crescut patru copii sau cinci chiar, fiindcã verisoara Alessiei locuieste aici din clasa a IV-a si acum este în aceeasi clasã cu ea. Familia Stoleru are doi bãieti mari, care au terminat studiile si care au fãcut cinste scolii, si douã fete. Cea mare a sustinut anul acesta Bacalaureatul dupã ce a absolvit un liceu din Iasi. „Este cea mai mare bucurie pe care mi-au fãcut-o fetele, fiindcã si verisoara Alessiei, Cristina, este ca si fata noastrã, o crestem din clasa a IV-a. Vã dati seama cã nu ne-a venit sã credem când ne-au arãtat notele lor. Am crezut cã e o gresealã. Stiam cã învatã bine, dar chiar sã ia 10 la Evaluarea Nationalã, e mai greu. Eu le multumesc doamnelor profesoare, în special doamnei diriginte si profesoarei de Românã, Anelusa Cohai, fiindcã si-au dat intersul sã le învete carte. Cel putin când am vãzut 10 la Limba Românã, nu mi-a venit sã cred. Alessia e mai talentatã la Matematicã, dar si aici a luat o notã foarte mare. Sunt un tatã fericit, cum n-ati mai vãzut. Meritã pentru performanta lor sã muncesc o viatã întreagã”, a spus Eusebiu Stoleru.Alessia nu a fãcut pregãtire, a învãtat cu Cristina Tonegaru de pe YouTube.

Alessia este o elevã foarte comunicativã, veselã si plãcutã. Ne-a spus secretul reusitei ei. La Limba si Literatua Românã, pe lângã lectiile doamnei de la clasã, a studiat de pe YouTube, dupã tutorialele celebrei profesoare de la Bucuresti, Cristina Tonegaru, iar la matematicã a urmat cursurile de pe blogul Pauza de mate. Aceasta studia pe zi, câte cinci sau sase ore. „Când am deschis site-ul sã vãd rezultatele am rãmas uimitã când am vãzut nota 10 la Limba Românã. Am avut un soc. La Matematicã stiam cã o sã fiu depunctatã, fiindcã nu am fãcut ceva bine la ultimul punct de la problema de geometrie în spatiu. M-am încurcat inutil, la acea perpendicularã. Nici acum nu realizez ce performantã am fãcut, fiindcã nu am avut resurse sã fac pregãtire sau sã merg la Vaslui, sã lucrez cu profesori din oras. Ce am lucrat cu doamnele profesoare la clase, recunosc cã la Matematicã am necãjit-o pe doamna fiindcã o sunam când nu-mi iesea o problemã si în rest mã uitam pe YouTube la filmulete profesoarei Cristina Tonegaru, iar la Matematicã, rezolvam subiectele de pe blogul Pauza de Matematicã. În rest, lucram cu verisoara mea, câte cinci-șase ore pe zi. Din pãcate, ea s-a încurcat la Matematicã si la Românã, dar tot a luat note bune, 8,85 la ambele examene”, a spus modesta elevã de la Protopopesti. Aceasta a spus cã nu vede nicio diferentã între elevii veniti de la sat si cei de la oras, iar pandemia a fost cel mai mare dusman. Acolo si-a pierdut concentrarea. „În toti anii de gimnaziu am avut o singurã medie de 9, la Matematicã, în pandemie. A fost greu atunci. Am terminat cu 9,99 media generalã în toti cei patru ani si vreau sã multumesc tuturor profesorilor cu care am lucrat. Fãrã ei nu as fi ajuns aici. Mai departe nu stiu ce voi face. Mi-ar plãcea sã lucrez în domeniul informaticii sau sã devin medic chirurg. Nu m-am decis ce liceu voi urma, poate la Iasi sau chiar la Vaslui, la LMK. Îmi place mult Biologia, am fost la concursurile George E. Palade, în clasa a VII-a si a VIII-a si am luat note mari. Pãrintii mei m-au încurajat sã învãt, dar îi ajutam si pe ei la treburile gospodãresti. Mai ales la cules de zmeurã, fiindcã avem multã, la grãdinã, la curãtenie si îl mai ajut pe tata la serviciu, mai ales când scoate ceva la imprimantã sau alte operatiuni. Treburile în gospodãrie le-am fãcut tot timpul din plãcere, cã mama nu m-a obligat sã fac nimic. M-a încurajat sã învãt”, a mai spus Alessia Stoleru.

Fetele de exceptie de la Protopopesti: Alessia si Gabriela

ÎMPREUNÃ FAC TOTUL… La examenul pentru Evaluarea Nationalã, de la Scoala Protopopesti s-au înscris 12 copii. Cele douã fete, Alessia Stoleru si Cristina Gabriela Sava au luat notele cele mai mari, iar mediile lor generale au fost 9,85 si 8,85. La Limba si Literatura Românã, elevii pregãtiti de profesoara Anelusa Cohai, care locuieste în comuna vecinã, la Rediu Galianu, au luat note bune. A mai fost un 8,50 si un 7,50, la matematicã, cu exceptia Alessiei si Gabrielei, restul au scârtâit. Secretul celor douã fete, care au si locuit împreunã sub acelasi acoperis tot gimnaziul, a fost prietenia lor, dar si faptul cã s-au îndemnat una pe cealaltã sã învete. „Eu am cam zbârcit-o la examen din neatentie. La Limba Românã as mai fi putut sã iau o notã mai mare, dar m-am încurcat, ca si la matematicã. Mi-a pãrut rãu, dar m-am bucurat mult pentru verisoara mea care a luat nota 10. Ea a fost cea care m-a tras dupã ea sã învãt si mai mult si mai mult”, a spus Gabriela. Pe partea cealaltã, Alessia are despre verisoara ei numai cuvinte de laudã: „Avem o dilemã, fiindcã vrem sã învãtãm în continuare în aceeasi clasã. Cristina este un programator foarte bun. E pasionatã de informaticã. Sper sã îi ajungã media sã mergem la un liceu bun de informaticã”. Din pãcate, scoala din Protopopesti se va închide din lipsã de copii. Cei doi profesori de matematicã si Limba Românã vor merge la Școala din Tãcuta. Dar rãmân aceste performante frumoase, care vor face ca numele scolii sã dãinuiascã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.