Alexandru Rafila a declarat că „teoretic” vaccinurile anti-COVID ar putea neutraliza şi noua tulpină descoperită în Marea Britanie

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială Sănătăţii a declarat luni că „noua tulpină” de coronavirus, identificată în Marea Britanie, circulă de fapt încă de pe 20 septembrie şi că vaccinurile anti-COVID ar trebui să acţioneze împotriva acestei tulpini, cel puţin „teoretic”.  Deputatul PSD a precizat, de asemenea că „rămâne de văzut  dacă campania de vaccinare va fi sufient de rapidă să oprească transmiterea excesivă”.

Astfel, întrebat de jurnalişti despre noua tulpină a coronavirusului, identificată în Marea Britanie, Rafila a declarat că nu e neapărat nouă. „Nu e o tulpină neapărat nouă, ea circulă începând cu data de 20 septembrie când a fost primul pacient diagnosticat şi tipizat această tulpină încât în momentul de faţă se cunoaşte destul de bine. Rămâne de văzut dacă campania de vaccinare va fi suficient de rapidă încât să oprească o transmitere excesivă pentru că până la urmă asta este problema cu noua tulpină”, a afirmat Alexandru Rafila, potrivit News.ro Iar în ce priveşte vaccinul anti-COVID, dacă acoperă şi această nouă tulpină, Rafila a răspuns:

“Teoretic, da, nu există elemente care să arate că anticorpii neutralizanţi faţă de virusurile circulante până în acest moment, inclusiv faţă de această tulpină, nu ar fi eficient, dar pentru că este de puţin timp la dispoziţia cercetărilor, rămâne de văzut dacă şi efectul neutralizant, protector al anticorpilor rămâne la fel de bun şi în cazul acestei tulpini”, conform sursei citate.

De altfel România a suspendat deja începând de ieri toate zborurile cu Marea Britanie după identificarea noii tulpini de coronavirus care circulă în Regatul Unit. Conform experţilor noua variantă a coronavirusului este mult mai contagioasă, dar încă nu se ştie dacă formele de COVID-19 pe care le provoacă sunt mai grave. Astfel persoanele care vin din Marea Britanie vor fi plasate în carantină, începând din 21 decembrie.

Citeste mai mult: adev.ro/qloqqa
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ