spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Amânarea ratelor, mărul otrăvit al Guvernului pentru români

- Advertisement -
ATENȚIE… Analiștii economici anticipează că România se va afla în epicentrul crizei economice în primăvara anului viitor, de aceea o amânare a ratelor în această perioadă ar putea fi devastatoare pentru cei cu salarii mici.

DE EVITAT AMÂNAREA… Facturile uriașe la energie, prețurile-record ale carburanților, alimentele tot mai scumpe și majorarea dobânzilor bancare au scăzut și mai mult puterea de cumpărare a românilor. Banca Națională estimează o inflație în creștere, care va pune o presiune mai mare asupra persoanelor cu venituri mici, iar dacă acestea au credite, există riscul să ajungă în situația de a nu-și mai putea achita ratele la bănci. Pentru a veni în sprijinul românilor, Guvernul a aprobat în ședința de miercuri normele metodologice ale actului normativ care dă posibilitatea amânării plății ratelor pe o perioadă de până la nouă luni. Analiștii economici anticipează că România se va afla în epicentrul crizei economice în primăvara anului viitor, de aceea o amânare a ratelor în această perioadă ar putea fi devastatoare pentru cei cu salarii mici.

Prevederile actului normativ se adresează persoanelor juridice și fizice afectate de criză. Debitorii trebuie să prezinte băncii o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în conorme metodologice, în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021. Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021. În situația debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înființați cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare, privind angajamentul de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în Ordonanța de urgență nr. 109/2011. Creditorii trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți. Dobânzile amânate vor fi capitalizate la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă.

Creditele noi au ajuns la un maxim istoric

Românii s-au îndatorat mai mult, în condițiile unor rate de dobândă scăzute, a relaxării standardelor de creditare, dar și a diminuării incertitudinilor cauzate de pandemia COVID-19. Îndatorarea totală a populației s-a majorat cu 9 la sută în martie 2022 comparativ cu aceeași lună din anul precedent. Cele mai multe credite sunt ipotecare – 56 la sută din total, respectiv 103 miliarde de lei, acestea având și cea mai ridicată rată de creștere (12%).

Creditele de consum bancare, reprezentând 34 la sută din totalul îndatorării populației, s-au majorat cu 5 la sută în perioada martie 2021-martie 2022, comparativ cu o diminuare de 2 la sută în cursul anului 2020. Creditele acordate de IFN-uri au o pondere de 5 la sută în totalul îndatorării populației, majorându-se cu 8,4 la sută.

Creditele noi au atins un maxim istoric de 20 miliarde de lei în perioada aprilie 2021-martie 2022, în creștere cu 41 la sută față de aceeași perioadă a anului anterior, pe când fluxul de credit de consum a fost de 20 miliarde lei în aceeași perioadă ( plus 44 la sută). Și creditele acordate de IFN-uri au ajuns la un maxim istoric de 5 miliarde lei în perioada aprilie 2021- martie 2022. BNR precizează că aceste situații arată că implementarea măsurii de limitare a gradului de îndatorare începând cu ianuarie 2019 nu a constituit un impediment pentru accesul la finanțare al populației, în special cei cu venituri mai reduse ce apelează preponderent la creditele acordate de către IFN-uri.

Amânarea ratelor, o măsură atractivă, dar devastatoare pentru cei cu credite

Dacă Guvernul României ar fi vrut, într-adevăr, să ajute populația din ce în ce mai afectată de criză, amânarea ratelor ar fi trebuit să fie ultima soluție, pentru că ea presupune adăugarea de dobânzi la dobânzile actuale. Acele dobânzi vor continua să crească, astfel încât, cei care își amână ratele vor avea de plătit un cost foarte mare al împrumuturilor, mult mai mare ca în prezent. În loc să le întindă acest măr otrăvit românilor cu salarii mici, guvernul Ciucă ar fi trebuit să nu-i mai încarce pe aceștia cu zeci de taxe și impozite. Povara birurilor se resimte cel mai mult în această perioadă, însă informațiile despre evoluția crizei nu sunt optimiste nici pentru viitorul apropiat. Analiștii economici anticipează că peste 9 luni ne vom afla în epicentrul crizei financiare și atunci, firesc ne întrebăm, cui ajută de fapt această amânare a ratelor, dacă nu doar băncilor? Reducerea birurilor pentru cei cu salarii mici înseamnă mai puțini bani la bugetul țării, însă aceste sume ar putea fi recuperate din tăierea pensiilor speciale, din desființarea miilor de agenții special înființate pentru amante, verișori și cumătri, din eliminarea sporurilor absurde de la stat. Stoparea risipei banului public, care este uriașă, reprezintă cea mai bună soluție de ajutorare a românilor în perioada asta!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.