spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Amendați pe nedrept, mii de vasluieni își vor primi înapoi banii de la stat

- Advertisement -
ȘI NEVINOVAȚI, ȘI PEDEPSIȚI… DSP Vaslui a aplicat cea mai mare amendă permisă de lege, în cuantum de 3000 lei, deși unii vasluieni au completat formularele, dar ele nu se regăseau în baza de date.

ÎN AL 12-LEA CEAS… Vasluienii care iarna trecută au fost amendați pentru că nu au completat formularul digital de intrare în România își vor primi banii înapoi după ce Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional, proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri referitoare la executarea sancțiunilor contravenționale. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în Romania (PLF) și returnarea tuturor sumelor încasate de către stat din plata parțială sau totală a amenzilor. Legea va merge la promulgare, la șeful statului.

Cazul lui Andrei, un tânăr din Vaslui care la sfârșitul lunii decembrie, anul trecut, s-a întors din Anglia, împreună cu soția și copiii, a făcut înconjurul țării după ce la revenirea în țară, atât el cât și nevasta lui au fost amendați de DSP Vaslui cu 3000 de lei fiecare. La acea vreme, pentru a putea călători dus-întors cu avionul, vasluianul a fost nevoit să plătească pe teste PCR aproximativ 1.800 de lei, în condițiile în care biletele de avion l-au costat 1.900 de lei. În plus, Andrei și soția lui erau vaccinați cu trei doze de la Pfizer, iar cu câteva ore înainte de a se îmbarca în avionul spre România au completat și acel formular digital, document care a fost verificat inclusiv de organele cu atribuții de control din aeroportul din Iași. Totul bine și frumos până când cei doi au ajuns acasă, la Vaslui, unde s-au trezit la ușă cu inspectorii Direcției de Sănătate Publică Vaslui. ”Am completat toate documentele, toate formularele posibile, am și vaccinul făcut și cu toate astea mi s-a adus la cunoștință că și eu și soția trebuie să plătim două amenzi de câte 3.000 de lei fiecare. Cei de la DSP Vaslui ne-au comunicat că formularele noastre digitale nu există în baza lor de date și de asta am fost amendați. Le-am arătat că avem acele formulare, dar decizia lor a fost de neclintit. Ne-au spus că singura soluție de a anula acele amenzi este să contestăm în instanță. Mi se pare nedrept să fii amendat cu o sumă așa de mare de către niște autorități care au problemele lor interne, ce țin de baza de date. Când știi că nu ești pus la punct infrastructura informatică, nu da amenzi maxime. Statul român te amendează pe nedrept, apoi, în loc să-și recunoască greșeala și să-și ceară scuze, tot pe cetățean îl pune să meargă prin instanțe, pentru a cere anularea amenzii. Ăsta e respectul pe care îl are statul față de cetățenii săi”, ne declara, la începutul lunii ianuarie, vasluianul amendat pe nedrept de DSP Vaslui . Din nefericire, Andrei nu este un caz unic în județul Vaslui, peste 5.000 persoane fiind amendate din cauza unor erori ale instituțiilor.

Aveți 90 de zile la dispoziție să vă cereți banii înapoi

Ieri, după aproape jumătate de an de la aplicarea acelor amenzi nedrepte, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri referitoare la executarea sancțiunilor contravenționale aplicate în temeiul art. 4 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în Romania (PLF) și returnarea tuturor sumelor încasate de către stat din plata parțială sau totală a amenzilor. “Amenzile contravenționale aplicate în temeiul art. 4 alin. (l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin OUG nr. 22/2022, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se anulează și se scad din evidențele organelor de executare”, arată propunerea legislativă adoptată miercuri de Camera Deputaților. De asemenea, sumele de bani achitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând amenzi contravenționale aplicate în temeiul art. 4 alin. (l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 129/2021, abrogată prin OUG nr. 22/2022, se restituie la cererea contravenientului depusă la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului. “În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, stabilește prin ordin al ministrului, procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. DSP- O institutie bugetara unde mai mult de 50% nu au ce cauta acolo. In ce priveste amenzile, date, sa raspunda in scris Holban Mihaela si Tonea Daniela.(inspectori DSP Vaslui) Ele sunt autoarele morale si faptice ale acestpr sume. In speciala Holban, pentru ca ea a fost cea care a fost de acord cu suma maxima(3000 de lei)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.