Ameninţări de interlop: „Vă violez copiii, iar pe femei le scot la produs“

Detalii şocante ale modului în care acţionau membrii unui clan interlop au fost scoase la iveală de o anchetă a DIICOT Neamţ

Faptele comise de Vasile Capră, un individ de 38 de ani, din Piatra Neamţ, „mâna dreaptă“ a fratelui său, Dan, cel care conducea un grup infracţional organizat, este exemplul tipic de interlop fără scrupule.

Este cercetat în mai multe dosare dosare penale, în unul fiind condamnat definitiv, pentru şantaj şi violare de domiciliu, dar în sfera sa de activitate erau şi înşelăciunile prin metoda „Accidentul“, fiind implicat în peste douăzeci de astfel de infracţiuni.

Singur sau împreună cu membrii clanului format din rude cerea taxe de protecţie, pentru a permite locuitorilor din trei cartiere sociale să stea acolo, dădea bani cu camătă, ameninţa „datornicii“ că le violează copiii dacă nu plătesc, îşi continua „afacerile“ din penitenciar şi a încercat să  influenţeze martorii pentru retragerea plângerilor.    Pe 13 ianuarie 2020, Vasile Capră era arestat preventiv la Judecătoria Piatra Neamţ, capetele de acuzare fiind şantaj şi violare de domiciliu, iar după câteva luni, era condamnat la 2 ani şi 3 luni de închisoare.

Faptele au avut loc în perioada Crăciunului 2019 şi primele zile din 2020, interlopul solicitând la o parte dintre chiriaşii din cartierul Văleni II taxe de protecţie, pentru a le permite să locuiască acolo. Suma era de 5.000 de euro, dar se mulţumea şi cu mai puţin, iar din cauza presiunilor mulţi din cei vizaţi şi-au părăsit casele.

Iată cum descria un martor modul în care proceda şantajistul, pentru a se face „înţeles“: „Pe 26 decembrie 2019, a venit mătuşă-mea, moşul meu şi fratele meu din Spania, să facă sărbătorile acasă. Un unchi a plecat la magazin şi acolo s-a întâlnit cu Vasile Capră, care i-a cerut 5.000 de euro. După asta, Capră a venit la uşă şi a vorbit cu ai mei. Am auzit că a cerut tot 5.000 de euro. Moşul nostru ne-a spus că i-a cerut bani, că dacă nu îi dă ne violează copiii în… Avem şapte copii… Ne-a ameninţat că ne dă foc şi o să ardem precum câinii. Iar pe femeile noastre a zis că le duce la stradă“.

Din alte declaraţii reiese că Vasile Capră cerea taxe de protecţie de ceva vreme şi că se mulţumea şi cu o pensie de handicap pentru „ţigări şi cafea“.

Citeste mai mult: adev.ro/qlkd1e
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ