spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

Amenzi de 100.000 de lei aplicate de ITM Vaslui pentru „munca la negru”, într-o singură lună!

- Advertisement -
SANCȚIUNI… În luna mai, în domeniul relațiilor de muncă, inspectorii ITM Vaslui au aplicat 13 sancțiuni contravenționale, din care 8 amenzi în valoare de 127.500 lei și 5 avertismente

NEREGULI MULTE… Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui a desfășurat, în luna mai, acțiuni de control care au vizat respectarea legislației în domeniul securității și sănătății în muncă și al relațiilor de muncă, aplicând amenzi în valoare de peste 140.000 de lei.

Cele mai mari sancțiuni s-au aplicat în domeniul relațiilor de muncă, unde au fost efectuate un număr de 84 de controale la 84 de angajatori. Dintre acestea, 80 controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. „În acest context, în luna mai au fost identificați doi angajatori care foloseau muncă nedeclarată fără încheierea unui contract individual de muncă. Au fost identificate cinci persoane care prestau muncă nedeclarată fără a avea încheiate contracte individuale de muncă potrivit art. 16 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna mai fiind de 100.000 lei. În intervalul de timp mai sus menționat, în domeniul relațiilor de muncă au fost aplicate, în total, 13 sancțiuni contravenționale, din care 8 amenzi în valoare de 127.500 lei și 5 avertismente. De asemenea, au fost trasate un număr de 204 măsuri pentru remedierea deficientelor constatate” au declarat reprezentanții ITM Vaslui.

În domeniul securității și sănătății în muncă s-a mers mai mult pe avertisment

Tot luna trecută, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspecție la 38 de angajatori și au încheiat 38 de procese verbale de control, fiind constatate un număr de 70 de neconformități. Pentru neregulile constatate în urma controalelor și a cercetării evenimentelor, au fost sanctionați un număr de 31 de angajatori, fiind aplicate 67 de sancțiuni contravenționale cu avertisment și 2 sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare de 15.000 lei.

Apelul inspectorilor ITM către angajați și angajatori

Reprezentanții Inspecției Muncii au transmis un mesaj angajaților și angajatorilor, cu ocazia revenirii la normalitate. „După o perioadă restrictivă, generată de pandemia de COVID-19, care a avut un impact puternic în viețile tuturor, România se întoarce la muncă în toate domeniile de activitate. Ne dorim ca această revenire la normalitate să se realizeze în condiții de siguranță pentru angajați și angajatori și să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate de fiecare angajat și angajator din România. Inspecția Muncii înțelege importanța acestui moment și vine în sprijinul tuturor actorilor implicați pe piața muncii încercând să aducă soluții și recomandări pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță, dar și măsuri aplicabile în diverse situații potențiale cu care aceștia se pot confrunta la locul de muncă. Inspectorii de muncă din domeniul securității și sănătății în muncă veghează, în continuare, la buna desfășurare a activității la locurile de muncă pe care le inspectează, dar vrem să subliniem că atenția noastră este direcționată în primul rând pe informarea și îndrumarea angajatorilor și lucrătorilor cu cele mai bune măsuri pe care le pot lua în vederea prevenirii infectării cu virusul SARS-COV-2 la locul de muncă”, au comunicat reprezentanții Inspecției Muncii.

Câteva obligații, pe plan local

Conducerea ITM Vaslui atrage atenția unei alte probleme cu care se confruntă piața muncii din județul nostru, cea a zilierilor, care ar trebui înregistrați într-un registru de evindență „Având în vedere că în această perioadă se desfășoară activități cu caracter ocazional, atragem atenția tuturor beneficiarilor Legii 52/2011, cu privire la drepturile și obligațiile ce le revin conform dispozițiilor legale: beneficiarul are obligația să înregistreze, în Registrul de evidență a zilierilor, în ordine cronologică, toți zilierii cu care exercită activități cu caracter ocazional; să instruiască lucrătorii și să le acorde echipament de lucru și protecție și să ia toate măsurile pentru evitarea accidentelor de muncă” a precizat Gheorghe Chirvase, inspectorul șef al Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. ITM să își facă treaba alături de celălate structuri ale statului român, să combată acest flagel =muncă la negru. Este imposibil ca in anul 2021 unii patroni să te muncească ca pe sclav și să nu îți facă o formă legală de angajare. Mergeți domnilor în mediull rural unde locurile de muncă sunt inexistente iar fermierii noștri se plâng în continuă ca nu este forță de muncă. Păi cum să găsească dacă fermieri vor nu mai la negru in campanii agricole din zori până în noapte pe sume mizerabile. APIA, ANAF și ITM dacă ar conlucra ar descoperi ca fermieri cu sute de ha nu au minim un angajat după ce primesc subvenții și beneficii de la stat de milioane de euro, rambursare de tva tot felul de scutiri de taxe și impozite, tot felul de scheme de plată. O lege simplă ar fi c cei ce primesc subvenții și beneficii de la stat sa aiba angajați cu caracter permanent în funcție de teren.

  2. Ce nu inteleg unii omuleti ca „normal” nu o sa mai fie ca inainte, e usor sa faci statistici insa realitatea e ca sunt foarte multi care si-au pierdut locul de munca si acum sunt disperati sa faca si ei un ban pentru ca sa supravietuiasca.

    • Tu nu înțelegi, pe ei ii interesează salariile lor.
      Dacă muncești la negru nu le mai dai bani de salarii, premii, sporuri, pensii.
      Nu doar pentru tine muncești jumătate pentru ei muncești, nu dai, te cauta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.