spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
18-mai-2024

Amenzi de peste 400.000 de lei aplicate de inspectorii de muncă, într-o singură lună!

- Advertisement -
SANCȚIUNI… În urma controalelor efectuate de inspectorii de muncă, în luna aprilie, au fost aplicate amenzi uriașe.

CONTROALE… Luna aprilie s-a dovedit una plină de evenimente pentru inspectorii de muncă vasluieni. Astfel, în urma controalelor efectuate au fost aplicate 59 de amenzi contravenținale a căror valoare s-a ridicat la 424.000 de lei. De asemenea, au fost descoperite și 16 persoane care prestau muncă fără forme legale. Angajatorii prinși cu astfel de practici au fost și ei amendați, la rândul lor, iar cuantumul amenzilor a ajuns la 320.000 de lei. Și în luna aprilie, activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancționarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecția Muncii. De asemenea, în luna aprilie, inspectorii de muncă au făcut controale ca urmare a campaniilor naționale privind firmele din domeniul construcțiilor, fabrici de pâine sau service-urilor auto.

Luna aprilie s-a dovedit una plină de amenzi pentru angajatorii vasluieni care nu respectă legislația muncii. Astfel, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate un număr de 124 controale care au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. În urma verificărilor au fost sancționați 50 angajatori, fiind aplicate 59 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 424.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 203 măsuri de intrare în legalitate. De asemenea, au fost sancționați, pentru muncă nedeclarată, un numar de 12 angajatori, fiind identificate 16 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru muncă nedeclarată în luna aprilie fiind de 320.000 lei. În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă au efectuat vizite de inspectie la 75 angajatori. În urma vizitelor de inspecție efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă, în luna aprilie au fost constatate 184 neconformități. Pentru neregulile constatate au fost sanctionați un număr de 66 angajatori, fiind aplicate 183 sancțiuni contravenționale. În luna aprilie 2024 au fost comunicate de angajatori, un număr de 10 evenimente în care au fost implicați lucrători, urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor.

Campanie națională de verificare a firmelor de construcții

AMENZI… În perioada 01.04 – 06.04.2024, s-a desfășurat Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate  prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii din domeniile construcții clădiri, lucrări de geniu civil și lucrări speciale de construcții. Obiectivele acestei campanii au vizat  identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează atât domeniul relațiilor de muncă cât și a securității și sănătății în muncă. În același context,  în domeniul relațiilor de muncă,  inspectorii de muncă au verificat modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la  angajarea personalului, timpul de muncă și timpul de odihnă, repausuri periodice, precum și acordarea drepturilor salariale. De asemenea, a fost pus accent pe informarea și conștientizarea angajatorilor și  lucrătorilor  cu privire la  necesitatea respectării prevederilor legale din ambele domenii. În cadrul campaniei, în județul Vaslui au fost controlați 36 angajatori în domeniul relatiilor de muncă, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale și dispuse 58 măsuri de intrare în legalitate. Au fost identificate 8 persoane care prestau muncă fără forme legale și aplicate amenzi în valoare de 160.000 de lei. În domeniul securitate și sănătate în muncă au fost controlați în cadrul aceleași campanii un număr de 28 angajatori, au fost constatate 84 de deficiențe, 84 de măsuri dispuse. Au fost aplicate 8 amenzi contravenționale și 74 de avertismente. Cuantumul amenzilor aplicate este de 42.000 lei.

Fabricile de pâine, luate la control de ITM Vaslui

CONTROALE… În perioada 09 – 12.04.2024 s-a desfășurat Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniul “fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase”. În cadrul acestei campanii, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate vizite de inspecție la 21 angajatori. Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, dispuse 20 de măsuri de remediere a neconformităților constatate în domeniul relațiilor de muncă. În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate vizite de inspecție la 13 angajatori au fost constatate 32 neconformități față de prevederile legale și au fost aplicate 32 sancțiuni contravenționale și două amenzi în sumă totală de 11.000 lei și 30 de avertismente. Și tot în luna aprilie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui a desfășurat, sub coordonarea Inspecției Muncii, Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul: „Întreținerea și repararea autovehiculelor”. În domeniul relațiilor de muncă, în cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă au efectuat vizite de inspecție la 14 angajatori. Au mai fost aplicate 3 amenzi în valoare de 9.000 lei si 4 avertismente. În urma controalelor efectuate în domeniul relațiilor de muncă, au fost dispuse și 15 măsuri de remediere a neconformităților constatate. În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost controlați un număr de 8 angajatori, constatate 23 neconformități față de prevederile legale și au fost aplicate 23 sancțiuni contravenționale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.