31.7 C
Vaslui
03-iul.-2022

Amenzi mai mari pentru vasluienii care dau foc la miriști, dar și pentru cei care aruncă deșeurile la întâmplare

PEDEPSE… Cei care dau foc la miriști riscă pedeapsa cu închisoare de la 3 la 5 ani.

LEGE MAI ASPRĂ… Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care cuprinde măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor, prevederile aplicându-se imediat după ce apare în Monitorul Oficial. „Cea mai importantă decizie e legată de incriminarea faptelor de incendiere a deșeurilor, iar aici am propus ca pedeapsa să fie cu închisoare de la 3 la 5 ani. Pentru abandonarea deșeurilor am majorat amenda pentru persoane fizice de la 10.000 lei până la 20.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 50.000 la 70.000 lei amendă contravențională”, a anunțat ministrul.

Tanczos Barna a mai explicat că în OUG sunt câteva aspecte legate de arderea miriștilor, iar amenzile sunt de la 7.000 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoane juridice. „În aceeași ordonanță de urgență, am clarificat câteva aspecte legate de arderea miriștilor. Săptămânile trecute am avut foarte multe incendii. Este un raport pe care l-am pregătit și informăm Ministerul Agriculturii zilele acestea cu privire la 10.000 de arderi simultane în țară. Au fost la un moment dat 7.000 de focuri simultane în România, focuri sau incendieri de miriști, motiv pentru care am propus ca pentru persoanele fizice amenzile să fie majorate la 7.000 lei minimul și 15.000 lei maximum, iar pentru persoane juridice amenzi între 50.000 lei și 100.000 lei”, a afirmat ministrul Mediului. Miercuri, în cadrul ședinței de Guvern au fost aprobate două ordonanțe de urgență și o hotărâre de Guvern. Una dintre ordonanțele de urgență se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deșeurile. „Și aici cea mai importantă decizie este legată de incriminarea faptelor de incendiere și de îngropare a deșeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător și a decis Guvernul astăzi ca pentru aceste fapte să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. În trecut, am susținut de fiecare dată, de la începutul mandatului, necesitatea înăspririi pedepselor pentru gestionarea nelegală, incorectă a deșeurilor. Incendierea și îngroparea practic ne afectează pe toți, afectează aerul și afectează aproape ireversibil apele subterane. Am ales varianta ordonanței de urgență pentru că nu mai putem aștepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanța de urgență și sancțiunile pot fi înăsprite imediat”, a afirmat Tanczos Barna, la finalul ședinței de Guvern de miercuri. El a vorbit și despre amenzile pentru persoane fizice și juridice pentru abandonarea deșeurilor. „În același timp, pentru abandonarea deșeurilor am venit cu o clarificare a definiției, am clarificat definiția abandonării și am majorat amenzile. Amenda pentru persoane fizice începe de la 10.000 lei, pentru deșeurile abandonate, până la 20.000 lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 la 70.000 lei amendă contravențională”, a mai spus ministrul Mediului.

Consiliile locale și județene, liber la exproprieri

Barna a mai explicat că au fost găsite soluții, prin actul normativ, și pentru autoritățile locale, consiliile județene și locale cu privire la gestionarea deșeurilor. „În aceeași ordonanță de urgență, tot în domeniul gestionării deșeurilor venim cu o soluție pentru autoritățile locale, pentru consilii județene și pentru consilii locale și prevedem în legislația privind exproprierile posibilitatea ca terenurile necesare înființării unor gropi de depozitare autorizate, terenuri necesare pentru creare de logistică de gestionare a deșeurilor să fie expropiate pentru utilitate publică. Este un pas important, un ajutor real pentru consiliile județene care trebuie să implementeze strategiile de gestionare a deșeurilor”, a mai afirmat ministrul Mediului.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here