spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Amintiri cu si despre Ion Chiriac, artistul care a reprezentat Vasluiul pe marile scene ale muzicii românesti

- Advertisement -

POVESTE… Ion Chiriac era unul dintre putinii vasluieni care duceau mai departe tainele muzicii folk. Împreunã cu fratele sãu, Gelu, a cântat alãturi de nume mari ale muzicii românesti – Angela Similea, Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu, Valeriu Sterian, Victor Socaciu, Nicu Alifantis. Fratii Chiriac erau nelipsiti de la spectacolele Cenaclului „Flacãra”, încântau publicul cu piesele lor si reprezentau Vasluiul oriunde mergeau. În editia de azi, vã prezentãm povestea acestora, vãzutã prin ochii profesoarei Elena Condrea, cea care i-a descoperit si i-a pus în legãturã cu poetul Adrian Pãunescu. Ea a fost omul care i-a pregãtit pentru primul lor spectacol, le-a cumpãrat de îmbrãcat si avea grijã sã fie prezenti la cele mai importante evenimente din judet. De asemenea, vã prezentãm si o paginã din viata regretatului artist pe care nu foarte multi o stiu, cea de angajat al Combinatului de Fire Sintetice (CFS) Moldosin Vaslui. Mircea Ciobanu, fostul director, ne-a povestit cum a reusit Ion Chiriac sã-l impresioneze pe un indian, aflat în vizitã la Vaslui, sã-i dea ceasul de aur de la mânã.

Când i-a descoperit pe fratii Chiriac, profesoara Elena Condrea era presedintele Consiliului Județean al Organizatiei Pionierilor Vaslui. „Am fost chematã sã ascult cum cântã doi copiii, pentru cã profesorii lor erau impresionati de talentul lor. Îmi amintesc cã eram împreunã cu sotia secretarului Tãnase, o doamnã care se ocupa si cu actiuni de caritate în judet. Am ajuns la Ghermãnesti si, înainte de a intra, am auzit douã voci care ne-au fãcut sã rãmânem pe loc. Erau Ion si Gelu, interpretau primul lor cântec – „Torna, torna, frate”. Am intrat si am vãzut doi copii timizi, sfiosi, care nu îndrãzneau sã ne priveascã. Dupã auditii, i-am adus la Casa Pionierilor Vaslui, i-am chemat pe prof. Diaconu si prof. Bursuc, ca sã aflãm o opinie avizatã, pentru cã nouã ni se pãrea cã sunt voci nepãmântene. Vã spun sincer, era o revelatie pentru noi. Directorul Casei Pionierilor i-a învãtat atunci sã tinã microfonul în mânã, sã aibã o anumitã tinutã scenicã, pentru cã ei se uitau speriati, nu stiau ce se întâmplã. Talentul lor a fost observat de toti ceilalti care îi ascultau, astfel cã la spectacolul dedicat zilei de 1 Mai au fost cap de afis. Sigur, înainte i-am îmbrãcat de scenã, pentru cã erau modesti. Era prima aparitie a lor în public. De atunci, niciun spectacol nu am mai organizat fãrã el si Valeriu Penisoarã, o altã descoperire de la Duda Epureni. Ulterior, am luat legãtura cu Pãunescu, i-a cooptat imediat în Cenaclul Flacãra si timp de 10 ani au fost membri activi. S-au lansat cu „Moartea cãprioarei”, TVR le-a fãcut si un videoclip apreciat de toti artistii”, a povestit profesoara Elena Condrea, fost presedinte al Comitetului Judetean de Culturã si fost inspector scolar general. Ion Chiriac era vãzut ca un membru al familiei profesoare Elena Condrea. Aceasta ne-a povestit cã îsi dorea sã-l invite la reuniunea cu colegii ei de facultate la Cluj. „Ion mi-a fost si elev la Liceul de Chimie, a cântat la toate spectacolele liceului, mai mult de atât, a fost prezent în familia mea. Când am împlinit 70 ani de viatã, l-am chemat sã ne încânte cu muzica lui. Regret cã nu a fost popularizat mai mult, nu a fost folosit suficient. A fost un talent incontestabil, ce meritã sã fie apreciat alãturi de marii folkisti ai tãrii. O fãrâmã din sufletul meu plânge aceastã disparitie fulgerãtoare a lui. Îmi propusesem sã îl invit la o reuniune cu colegii mei de facultate la Cluj, mã lãudam si eu cu ce realizãri am fãcut în viatã, pentru cã eu consider cã descoperirea acestor doi frati este e o realizare din anii tineretii mele. Ioane, drum bun printre stele, sunt convisã cã de acolo vei lumina puternic, pe mãsura talentului tãu”, a mai povestit profesoara Elena Condrea.

Mircea Ciobanu, fostul director al CFS: „Pentru mine, Ion Chiriac a fost un copil de suflet, cuminte si un artist desãvârsit”

Ion Chiriac a lucrat o bucatã bunã de timp la Combinatul de Fire Sintetice (CFS) Moldosin Vaslui. Fostul director, Mircea Ciobanu, îsi aminteste cu drag de acea perioadã, în special de momentele în care îl invita pe Ion Chiriac sã cânte la agapele pe care le organiza. „Pentru mine, Ion Chiriac a fost un copil de suflet, cuminte si un artist desãvârsit. Încercam sã îl punem în valoare la toate evenimentele pe care le organizam. CFS a fost cel mai mare exportator, 70% din productie o dãdeam la export, astfel cã primeam deseori vizitele reprezentantilor interesati sã importe. Pentru cã încercam sã îi facem sã se simtã bine la noi, vizitele se încheiau cu câte o micã agapã. Ne mândream cu Ion Chiriac si îl invitam mereu sã cânte, iar când trebuia sã plece la concerte în tarã, îl învoiam chiar dacã îmi mai spuneau unii cã îl favorizez. Îmi aduc aminte cã, la un moment dat, au venit niste indieni si, la sfârsit, dupã ce l-au ascultat, au rãmas atât de impresionati, cã unul dintre ei a cos ceasul de la mânã si i l-a fãcut cadou. Era, bineînteles, un ceas de valoare, de aur. O altã întâmplare de care îmi aduc aminte cu drag a fost când a sustinut un recital de exceptie alãturi de Adrian Pãunescu. A reusit atunci un lucru extraordinar: pentru cã Adrian Pãunescu începuse sã iasã din gratiile comunistilor si evita sã pãrãseascã Bucurestiul, Ion Chiriac a fãcut o translare de la masinã la masinã, din judet în judet, si l-a adus la Vaslui, unde noi organizam un eveniment. Au fost momente unice, pe care nu le voi uita niciodatã. A participat la toate întâlnirile anuale pe care le-am organizat de-a lungul anilor cu fostii angajati de la Moldosin. Ne întâlneam la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, unde se fãcea pomenirea celor care au trecut la cele vesnice, iar apoi mergeam la un restaurant. De fiecare datã, el era prezent si ne încânta sufletele cu cântecele pe care le interpreta. Anul trecut trebuia sã organizãm ceva deosebit, cu o prezentare video, cu fotografii surprinse în diferite momente din fabricã, dar din cauza pandemiei a trebuit sã amânãm evenimentul. Sper sã-l putem organiza la un moment dat, îmi pare foarte rãu cã Ion Chiriac nu ni se va mai alãtura, e o pierdere imensã pentru judetul Vaslui”, a povestit fostul director al Combinatului de Fire Sintetice (CFS) Moldosin Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.