spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

An de rãscruce pentru comuna Stefan cel Mare

- Advertisement -

Retea de apã si canalizare, scoli noi, parcuri, drumuri asfaltate, acestea sunt proiectele ambitioase ale actualei conduceri a comunei Stefan cel Mare. O parte dintre proiecte sunt deja în curs de executie, altele au fost aprobate si au primit finantare, urmând ca, în curând, sã înceapã lucrãrile, si alte documentatii sunt deja pregãtite pentru a fi depuse la forurile competente, la orice sesiune de depunere de proiecte care va fi deschisã anul viitor. “Valoarea totalã a proiectelor? Nu am fãcut nicio totalizare, tot timpul depunem proiecte pentru a reusi sã dezvoltãm comuna noastrã. Doar accesarea de fonduri europene sau guvernamentale este sansa comunitãtilor rurale, si doar asa ne vom putea tine de cuvânt fatã de cei care ne-au ales”, era de pãrere Mihai Moraru, viceprimarul comunei.

Pentru edilii comunei Stefan cel Mare, anul 2011 a fost un an de rãscruce, în care au fost aprobate si începute o serie de proiecte de cea mai mare importantã pentru dezvoltarea comunei si bunãstarea locuitorilor sãi. Pe lângã o serie de proiecte finalizate deja în acest an, unul dintre ele chiar cu fonduri proprii, respectiv podul peste pârâul care despãrtea în douã satul Brâzesti care a fost refãcut, dupã ce fusese luat de ape cu un an în urmã, prin strãdania autoritãtilor locale, s-a obtinut finantare pentru multe alte lucrãri, unele de anvergurã, care, la finalizare, vor schimba total fata comunei Stefan cel Mare, si, asa cum sublinia viceprimarul Mihai Moraru, “în cinci ani, dacã guvernantii, actuali sau viitori, nu ne vor pune piedici la depunerea de noi proiecte sau finantarea acelora deja aprobate, comuna noastrã va deveni una dintre cele mai frumoase si mai bine dezvoltate de judet. Poate cã beneficiem si de apropierea de municipiul – resedintã de judet, cel putin în privinta avântului cu care se construiesc noi locuinte, cãrora trebuie sã le asigurãm utilitãtile necesare, dar eu cred cã nu va trece mult pânã când cea mai mare parte a locuitorilor comunei vor beneficia de aceleasi conditii ca la oras!”

Primul dintre ambitioasele proiecte care deja a fost demarat si va fi finalizat în decursul anului viitor, chiar de hramul satului, este alimentarea cu apã a satului Stefan cel Mare, finantat prin OG 577, de care vor beneficia peste 350 de gospodãrii, urmat, concomitent, de finalizarea unui parc din jurul primãriei, proiect separat, cu finantare de la Fondul de Mediu, acesta din urmã în valoare de 6,87 miliarde. Un alt proiect, demarat încã din anul 2008, dar blocat din lipsă de finantare, va demara în anul 2012. Este vorba de baza sportivã modernã din comunã, lucrare în valoare de 4,8 miliarde lei vechi. În acelasi timp, se lucreazã la scoala din Bârzesti, executia costând 12 miliarde lei, si care se va finaliza în 2012, an în vor începe lucrãrile si la scoala din Stefan cel Mare, lucrãri de o amploare mult mai mare, costând 33 miliarde lei vechi.

Nici drumurile comunale nu au fost neglijate, o primã lucrare este deja începutã, cu finantare din fonduri guvernamentale, fiind deja turnat asfalt pe o portiune de 1 km, de la DN 15D pânã în satul Brãhãsoaia, urmând ca, de îndatã ce vremea o permite, sã se mai asfalteze încã un km, respectiv rețeaua din jurul bisericii, chiar în centrul satului, valoarea totalã a lucrãrii fiind de 21 miliarde lei. Un alt proiect, mult mai ambitios, este în stadiul de evaluare, dupã ce a fost aprobat la finantare din fonduri europene, prin Mãsura 322, respectiv asfaltarea drumului comunei între Bârzesti si Muntenesti, pe o distantã de 4,5 km. Prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, s-a primit deja aviz favorabil pentru asfaltarea a 3 sate, respectiv Bârzesti, 1,3 km, Cãntãlãresti, 1,5 km de drum, si Mãrãseni, si trei tronsoane de drum, în ultimul caz, lucrãrile demarând dupã finalizarea retelei de apã si canalizare. Respectivul proiect, în urma cãruia locuitorii satului Mãrãseni vor beneficia de apã curentã si canalizare este în valoare de nu mai putin de 85 de miliarde lei, a fost deja aprobat pentru finantare si va demara în primele luni a anului viitor. “Un proiect asemãnãtor, privind alimentarea cu apã si canalizare, dar pentru satul Bârzesti va fi depus anul viitor, pentru obtinerea de finantare din fondul de mediu, cu sanse foarte mari sã fie aprobat. Alte douã proiecte urmeazã a fi depuse tot la agentia de Protectia mediului, privind realizarea a douã parcuri în satele Bârzesti si Mãrãseni. Trebuie spus cã actuala echipã, în frunte cu primarul Emil Huzum si cu mine, suntem hotãrâti sã depunem si în decursul anului viitor, în functie de sesiunile deschise, cât mai multe proiecte care sã poatã duce la dezvoltarea comunei. Poate nu toate vor fi aprobate, dar fiecare proiect finantat astfel este un pas înainte, astfel putem directiona fondurile proprii ale primãriei pe lucrãrile urgente de mai micã anvergurã, cum ar fi întretinerea scolilor, pietruirea drumurilor, asigurarea iluminatului public sau realizarea de alte obiective. Dacã vrem sã facem ceea ce ne-am propus pentru comunitate, ceea ce am promis alegãtorilor, singura sperantã este accesarea de fonduri europene sau guvernamentale, resursele proprii nefiind suficiente pentru dezvoltarea acceleratã a comunei Stefan cel Mare”, era de pãrere viceprimarul Mihai Moraru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.