spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

ANAF declanșează operațiunea „Cronos”, vizate sunt firmele cu cifre mari de afaceri, profituri mici, și angajați plătiți cu salariul minim pe economie

- Advertisement -
CONTROALE… Echipe mixte de inspectori de muncă și inspectori antifraudă fiscală vor începe campania Cronos cu verificarea unui eșantion de firme specializate în domenii precum construcții și servicii conexe, HORECA, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie

ÎN VIZOR… Inspectorii ANAF vor demara controale la companii din toate domeniile de activitate. Verificările vor viza mai ales societățile care plătesc salarii subdeclarate față de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajați cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanțe între informațiile declarate privind tranzacțiile realizate și cele declarate de partenerii de afaceri.

Potrivit reprezentanților ANAF, „acțiunea își propune să asigure accesul tuturor angajaților din România la protecția conferită de legislația socială (sănătate, pensii, șomaj, asigurări în caz de accidente de muncă) și de legislația muncii. În acest sens, echipe mixte de inspectori de muncă și inspectori antifraudă fiscală vor începe campania Cronos cu verificarea unui eșantion de firme specializate în domenii precum construcții și servicii conexe, HORECA, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie”, transmite Agenția Națională de Administrare Fiscală. Inspectorii vor verifica cu precădere firmele care încearcă să scape de plata unor taxe. Mai precis pe cele care au mulți angajați cu salariu minim pe economie, declară cifre mari de afaceri, dar profituri foarte mici sau cele care beneficiază de împrumuturi suspecte. „Sunt vizate societățile care plătesc salarii subdeclarate față de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajați cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanțe între informațiile declarate privind tranzacțiile realizate și cele declarate de partenerii de afaceri. Controalele vizează atât munca „la negru”, fără forme legale, cât și cazuri de muncă în care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat parțial, care presupun fie încheierea contractelor de muncă cu normă întreagă cu salariul minim garantat, fie încheierea contractelor de muncă cu timp parțial, în timp ce, în realitate, se realizează normă întreagă, dar cu plata fără fiscalizare a diferenței de bani până la salariul real, mai mare”, se mai arată în comunicatul ANAF.

Inspectorii, cu ochii și pe achiziții

Vor fi verificate și achizițiile făcute de firme. „De asemenea, vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziții de bunuri și servicii care afectează TVA și impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obținute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanțarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarată sau declarată parțial. Controalele comune ale IM și DGAF-ANAF se vor derula pe întreaga perioadă a PNRR și au în vedere asigurarea accesului angajatului la sistemele de asigurare socială și alte instrumente de protecție socială, prin plata contribuțiilor aferente și reducerea decalajului fiscal la contribuțiile sociale obligatorii și la impozitul pe salarii și declararea muncii în rândul tuturor categoriilor de contribuabili”, mai anunță ANAF.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

  1. După ce că doi ani nu ia ajutat statul pulii nici măcar cu un leu și-a u ținut oamenii așa cum au putut, acum s-au găsit tot pe ei sa ii futa. Cei din Horeca au mai luat-o la iuiu și acum cu ucrainenii că le da cică 100 de lei de persoană cazată și cind colo…..! Da niste controale de la cei de la finanțe in colaborare cu doamna InCurte de Conturi pe la tot felul de instituții să vadă cum și-au mărit salariile și sporuri ilegal , nu se poate!!
    Bineînțeles că nu!. Este împotriva legii !

    • Ai dreptate coco
      Ia uite ce manichiura și cesalau are stioarfa din imagine!
      Sânt sigur că a intrat în ANAF pe competențe!!!!!!!

  2. ia sa vedem pe BERLIN BARLAD cum se scoate, plateste numa minimul pe economie restul la negru …… nu mai zic cate ore/luna se muncesc la aceasta firma…..

  3. Priviți numai in agricultură ce bani se învârt și cate locuri de muncă sunt . Se învârt miliarde de euro dar se lucrează numai cu zilieri. Mergeți in companiile agricole sa vedeți dacă are cineva forme legale, sau câte cereale se vând fără documente legale. Statul aruncă subvențiile la unii care nu au angajați, Mergeți în sectorul zootehnic la oi vaci porci pui sa vedeți cu se lucrează cu zilieri pe post de sclavi. Ce fac autoritățile statului? Avem itm,apia, anaf,poliția economică etc etc dar PD teren este jale.

    • Mănânci căcat Bugetarule! Patronii in ziua de azi sunt slugile angajaților. Angajatul te lasă cu curul in drum când ai mai mare nevoie de el. Nici in pula nu îl doare! Ce închidere de contract cu litera ,i” ce recuperare de prejudicii după ce îți strică utilaje de mii de euro pt care plătești pe viață sau cu totul gajjjj

  4. Hopa ,s au trezit autoritățile statului, sau este o acțiune de imagine? Când toate firmele din țară caută soluții sa plătescă cât mai puțin la stat ,pe angajați ii țin pe salariul minim sau cu jumătate de norma, munca la negru este specialitatea firmelor mai ales in agricultură unde se lucrează doar cu zilieri, tot mediul privat se plânge de lipsa forței de munca iar miloane de romani aleg calea străinătății. Mediul privat este evazionist plin de milionari în euro ,în timp ce alții se zbat în sărăcie. Legile trebuie schimbate mai ales in privința muncii la negru. Nu intri la lucru până nu ai toate formele legale. Amenzile sa fie drastice.

    • Eu v-as pune macar o luna in locul unui patron cu peste 30 de angajati sa vedeti cum este!
      Aveti si vreti doar drepturi!
      Daca eu vreau sa dau un angajat afara pe motiv ca absenteaza, ca a venit baut la serviciu nu pot, ca deh, trebuie comisie disciplinara si altele. Daca il dau afara ma amendeaza ITM! Dar el are voie sa nu vina la tura de noapte, nu pot sa ii fac nimic, nici macar mustrare la salariu! El are voie sa distruga proprietatea firmei, iar eu nu ii pot opri banii, trebuie sa il dau in judecata pentru asta! Vi se pare normal? Nu! Va invit o luna intr-un stres in care toate institutiie statului cauta sa te F! Cum esti tratat ca cel mai mare hot fata sa faci vreo magarie si sa fiscalizezi absolut orice.
      Dar asa vedeti voi din afara, ca timpul trece, leafa merge, da-l dracu de patron, sa plateasca ca are bani! Dar te-ai gandit vreodata ca poate omul ala in anumite luni a facut sacrificii sa va plateasca salariile??Nu! Nu te-ai gandit pentru ca nu iti pasa! Iti pasa sa ai munca putina pe bani multi!!!
      Crezi ca statul te iarta daca firma merge pe pierdere si tu te imprumuti de bani sa platesti salariile? Nu, nu te iarta! Pana pe 25 ale lunii te duci frumos cu sacosica de bani la finante!
      Nu mai zic de cei care aveti popriri pe conturi de la executori! Ca nu va platiti datoriile! RUSINE!
      STITI DOAR SA CERETI! IA MAI INTAI OFERITI, ARATATI CA MERITATI SA PRIMITI MAI MULTI BANI SI DUPA AIA CERETI DACA NU VI SE DA!
      Blamati si bugetarii, pe voi cine va impiedica sa candidati pe un post de bugetar? Urmariti siteurile institutiilor, aplicati, et voila!
      Eu sunt lamurita cu ambele parti! Si cu voi cei care lucrati la privat si cu bugetarii.
      Daca cumva aveti noroc ai ajungeti bugetari tot veti gasi ceva sa nu va convina(ca si cei de la buget, muncesc prea mult, mai alea doamnele de la finante), ca asa e omul construit, vesnic nemultumit!
      Mai bine blamati statul ca el este de vina! Daca voi luati 1540 lei( min pe ec) angajatorul mai da la stat inca vreo 1000 si ceva de lei. Pe langa banii astia per angajat, mai pune si impozit venit, plata TVA. Eheee se aduna! Vedeti ca statul va fura, nu patronii! Patronii va ofera locuri de munca, ei dorm cu stres si voi noaptea dormiti ca bebeii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.