spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Angajãrile directe în institutiile publice continuã si pe durata perioadei de alertã

- Advertisement -

MODIFICÃRI… Institutiile publice din judetul Vaslui vor putea face angajãri fãrã concurs si pe durata perioadei de alertã, la fel cum s-a procedat si pe perioada stãrii de urgentã. Noua lege privind combaterea COVID-19 mai prevede ca, prin derogare de la Codul muncii, pe durata stãrii de alertã, sefii institutiilor publice implicate în combaterea pandemie de COVID-19 pot dispune unilateral detasarea angajatului, chiar si fãrã acordul lui prealabil, cu conditia ca angajatorul la care se face angajarea sã fie din acelasi domeniu de activitate. De asemenea, pe durata stãrii de alertã, angajatorul poate dispune unilateral desfãsurarea activitãtii în regim de telemuncã sau muncã la domiciliu, aratã legea pe care Guvernul României a trimis-o în Parlament, pentru a fi votatã.

Ziarul Vremea Nouã vã prezintã principalele zece modificãri în domeniul muncii si protectiei sociale aduse prin noua lege privind combaterea COVID-19, lege care va fi valabilã pe durata stãrii de alertã:

1. Pe durata stãrii de alertã, conducãtorii institutiilor publice implicate în combaterea pandemiei de COVID-19 si a efectelor acesteia, pot dispune unilateral fie întreruperea concediilor si reluarea activitãtii, fie efectuarea totalã sau partialã a concediului de odihnã sau de odihnã suplimentar.

2. Sefii centrelor de îngrijire si asistentã a persoanelor vârstnice si a centrelor pentru copii si adulti au obligatia de a asigura mãsurile de continuitate a activitãtii pe durata stãrii de alertã având dreptul sã stabileascã programul de lucru al angajatilor

3. Valabilitatea contractelor colective de muncã si a acordurilor colective de muncã se prelungeste pe durata stãrii de alertã, precum si pentru o perioadã de 90 de zile de la încetarea acesteia.

4. Pe durata stãrii de alertã, prin derogare de la Codul muncii, angajatorii din sistemul privat, autoritãtile si institutiile publice centrale si locale, precum si regiile autonome, societãtile nationale, companiile nationale si societãtile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat cu un numãr mai mare de 50 de salariati pot stabili programe individualizate de muncã, fãrã acordul salariatului, astfel încât între salariati sã se asigure existenta unui interval de o orã la începerea si la terminarea programului de muncã, într-o perioadã de trei ore.

5. Pe durata stãrii de alertã, pentru angajatii din sistemul public, angajatorul poate stabili, cu acordul acestora, executarea unor lucrãri sau sarcini de serviciu urgente, în legãturã cu prevenirea si combaterea situatiei care a generat starea de alertã, indiferent de natura atributiilor de serviciu, cu asigurarea mãsurilor de protectie a angajatului.

6. Pe durata stãrii de alertã, angajatii din sistemul public vor rãmâne disponibili pentru efectuarea sarcinilor de serviciu, în functie de volumul de activitate al institutiei în vederea realizãrii scopului prezentei legi. Aplicarea acestui articol se va face cu respectarea unui numãr de maximum 54 ore pe sãptãmânã, inclusiv orele suplimentare.

7. Pe durata stãrii de alertã, pentru neîndeplinirea gravã a atributiilor de serviciu legate de mãsurile prevãzute de prezenta lege, persoanele cu functii de conducere din institutii si autoritãti publice pot fi suspendate sau demise din functii, potrivit statutului profesional.

8. Institutiile si autoritãtile publice pot angaja personal fãrã concurs, în functie de nevoile determinate de prevenirea si combaterea situatiei care a generat starea de alertã, pe duratã determinatã de 6 luni. Pe durata stãrii de alertã, prin derogare de la prevederile Codulului administrativ, numirile în functiile publice sau de înalt functionar public pot fi fãcute fãrã îndeplinirea conditiei de a fi functionar public sau, dupã caz, înalt functionar public, pentru o duratã determinatã de 6 luni

9. Pe durata stãrii de alertã, se interzice declararea, declansarea sau desfãsurarea conflictelor colective de muncã în unitãtile sistemului energetic national, din unitãtile operative de la sectoarele nucleare, din unitãtile cu foc continuu, din unitãtile sanitare si de asistentã socialã, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, din transporturile pe cãile ferate, din unitãtile care asigurã transportul în comun si salubrizarea localitãtilor, precum si aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electricã, cãldurã si apã.

10. Termenele de preaviz prevãzute la art. 81 alin. (4) din Codul muncii nu încep sã curgã, iar, dacã au început sã curgã, se suspendã pe întreaga duratã a stãrii de alertã, în cazul personalului încadrat în unitãti sanitare, de asistentã socialã, de asistentã medico-socialã si în institutiile din domeniul apãrãrii, ordinii publice si securitãtii nationale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.