spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Angajatii de la privat, tot mai aproape de voucherele de vacantã

- Advertisement -

VESTI BUNE… Aproximativ 4,2 milioane de angajati din sectorul privat vor putea beneficia de vouchere de vacantã, în valoare de 1.450 lei pe an de persoanã, ca efect al initiativei legislative depuse în Parlament de un deputat apartinând coalitiei de guvernare. Contravaloarea voucherelor va fi suportatã din sumele cu care salariatii din sectorul privat contribuie la buget, prin impozite pe venit si/sau CAS, astfel cã, pentru angajatori, acordarea voucherelor nu implicã niciun efort financiar suplimentar. Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacantã celor circa 4,2 milioane de salariati din sectorul privat se ridicã la 6,09 miliarde lei.

Propunerea legislativã de acordare a voucherelor de vacantã si salariatilor din sectorul privat „eliminã o discrepantã importantã” între angajatii din sectorul bugetar si cei de la privat, dar este si o mãsurã care încurajeazã încheierea de contracte de muncã si reduce presiunea fiscalã în conditiile în care în România costul fiscal pe angajat este de peste 40%, „cel mai ridicat din UE”, a declarat, marti, presedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu. „În favoarea acestei propuneri au semnat nu mai putin de 140 de parlamentari (…). Mã numãr si eu printre initiatorii acesteia (…). Dezbaterea în jurul ei va avea o cuprindere mai mare – aceea de arãta cã Parlamentul are vointa de a elimina inechitãtile dintre bugetari si angajatii în mediul privat (…). Proiectul de acum prevede extinderea sistemului voucherelor de vacantã suportate din bugetul de stat si la cei 4,2 milioane de angajati din sectorul privat, eliminând, asa cum spuneam, o discrepantã importantã, între angajatii din sectorul bugetar si cei de la privat. Fãrã ca angajatorii privati sã facã un efort propriu! (…) Este o mãsurã care încurajeazã încheierea de contracte de muncã si reduce presiunea fiscalã în conditiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE”, a mai precizat Gorghiu. Ea a mentionat cã un element foarte important este faptul cã cea mai mare parte din valoarea acestor vouchere de vacantã, „cel putin douã treimi”, se va întoarce în economie. „Sectoare precum turismul si HoReCa vor fi impulsionate si la fel industriile conexe: transport, comert, servicii, industria alimentarã. Si asta dupã ce ele au fost afectate de mai bine de trei ani de crize multiple si suprapuse: pandemia COVID, inflatie, criza energeticã sau inflatie”, a punctat Gorghiu.

Cele trei motive care au determinat parlamentarii sã se gândeascã si la privati

Senatorul liberal Eugen Tapu Nazare a subliniat cã trei sunt motivele care au stat la baza acestei initiative legislative, semnatã de peste 140 de parlamentari de la PNL, PSD si UDMR: discriminarea între angajatii din sectorul public si privat, costul fiscal din România, care este cel mai mare din UE, si ponderea turismului în PIB. „De ce am elaborat acest proiect legislativ: am plecat de la trei motive principale. Discriminarea care este fãcutã astãzi între angajatii din sectorul privat si cei din sectorul public, în conditiile în care cei 4,2 milioane de angajati din sectorul privat sunt practic principalii contributori si tocmai ei nu beneficiazã de aceastã facilitate, ci numai din sectorul public (…). Astãzi, România are cel mai mare cost fiscal din Uniunea Europeanã pe angajat, adicã 40,85%, în conditiile în care media pe UE e 26 – 27% (…). Al treilea motiv principal este ponderea turismului în PIB. În România, conform INS, ponderea turismului în PIB este 2,9%, în conditiile în care media în UE este 4%”, a transmis senatorul.

„Efort se face si în mediul privat”

Tudorita Lungu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului si Turismului (MAT), a precizat cã ministerul pe care îl reprezintã sustine aceastã initiativã legislativã, pentru cã „efort se face si în mediul privat”, iar acest proiect „vine si face dreptate”. „Este un beneficiu pentru forta activã a acestui stat. Pânã la urmã, ei (angajatii din mediul privat – n.r.) sunt cei care creeazã plus valoare si ne ajutã pe noi, stat, sã facem si protectie socialã. Pentru cã dacã mediul privat nu merge, nu avem ce distribui. MAT sustine neconditionat acest proiect de lege si îmi doresc foarte tare sã ne mobilizãm cu totii, parlamentari, indiferent de ce culoare politicã am avea, sã convingem Ministerul de Finante cã nicio sumã nu este prea mare pentru a acorda atentie salariatilor si fortei active a acestui stat. Pentru cã, pânã la urmã, cei 6 miliarde de lei par o sumã foarte mare, însã ea se întoarce în economie si nu e un efort bugetar aruncat pe apa sâmbetei”, a spus Lungu. În interventia sa, senatorul Turos Lorand, liderul grupului parlamentar al UDMR, a subliniat cã prin acest proiect se eliminã discriminarea între angajatii de la stat si cei privati. „Sprijinim (acest proiect – n.r.), considerãm cã e benefic atât angajatilor, cât si angajatorilor si aduce în plus si cu ce noi nu ne-am obisnuit de-a lungul anilor, nu necesitã efort financiar din partea angajatorilor, nici mãcar o pre-finantare (…). Pe de altã parte, cred cã e foarte benefic atât sistemului HoReCa, cât si întregii economii nationale”, a sustinut senatorul UDMR. La dezbaterea de ieri au participat parlamentari, reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie a României, ai Consiliului National al Întreprinderilor Mici si Mijlocii si ai asociatiilor patronale din turism.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. S-autrezit nesimtitii de parlamentari in preajma alegerilor sa vada ca privatii muncesc din greu fara premii fara alte avantaje si cu salarii de mizerie.Să le fie rusine!

  2. voucherele astea sunt o golănie la fel ca pensiile speciale, date cu dedicație pentru niște șmecheri care in loc sa concureze, sa fie competitivi si sa îmbunătățească serviciile doar o sa le scumpească, pentru ca, are vaca lapte, care pe deasupra li se da si gratis, fără nici o condiție. Nu mai este mult pana prostimea va plătit cu tot cu vouchere mult mai mult fata de cat ar trebui sa coste asemenea servicii si toate preturile vor sari inevitabil si ele in sus, iar toate scumpirile astea tot pe amarați vor cădea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.