spot_img
spot_imgspot_img
18.8 C
Vaslui
25-mai-2024

Angajații magazinelor, puși la munca de jos: acolo unde automatele SGR nu funcționează, PET-urile vor fi preluate manual

- Advertisement -

CA LA NOI… S-au grăbit să implementeze un sistem cu grave probleme de funcționare, în ciuda avertismentelor primite din partea comercianților, iar acum, când acest sistem își arată limitele, se pregătesc să arunce castanele fierbinți tot în brațele comercianților. Vorbim de reprezentanții Ministerului Mediului, care la sfârșitul anului trecut au operaționalizat Sistemul de Garanție -Returnare (SGR). Asta a presupus ca românii să plătească o garanție de 50 de bani atunci când cumpără o băutură îmbuteliată, ca apoi, când returnează ambalajul la unul dintre punctele de returnare organizate de către comercianți, să primească pe loc valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționați de prezentarea bonului fiscal. Numai că în ultimele săptămâni, aceste aparate de preluare a ambalajelor și-au cam arătat limitele, inclusiv în multe magazine din județul Vaslui, ceea ce i-a făcut pe aceiași reprezentanți ai Ministerului Mediului să schimbe strategia. Aceștia se gândesc acum să-i oblige pe comercianți să preia manual PET-urile, ceea ce presupune o muncă în plus, care nu va fi remunerată.

De la data implementării SGR în România, mai mulți români s-au plâns de faptul că aparatele nu au funcționat, PET-uri cu sigla SGR fiind refuzate. Apare astfel o nouă obligativitate pentru toate magazinele din România, iar ea a fost gândită chiar de Ministrul Mediului, care  a precizat că în prezent instituția lucrează la o hotărâre de guvern în acest sens. Practic, Mircea Fechet vrea ca acolo unde sistemul de preluare a PET-urilor nu funcționează, ambalajele să fie preluate manual de către angajații magazinelor. Vă spun că eu folosesc sistemul garanție returnare în fiecare weekend și până acum fie am fost eu mai norocos, fie în județul Bacău lucrurile funcționează mai bine decât în alte județe, dar deocamdată nu mi s-a întâmplat să constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automată să nu funcționeze. Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, așa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcționează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, și la casa de marcat lăsăm și pet-urile goale și primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.