spot_img
spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
25-mai-2024

Angajații muzeului și ai bibliotecii județene, în grevă japoneză: “20 de ani de stare de rău, lehamite și uitare. Ajunge!”

- Advertisement -
PROTEST… Angajații Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” și cei ai Bibliotecii Județene “Nicolae Milescu Spătarul” au fost în grevă japoneză.

NEMULȚUMIRI… Angajații Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” și cei ai Bibliotecii Județene “Nicolae Milescu Spătarul” au declanșat ieri o grevă japoneză în semn de protest față de “situația dramatică în care se află această categorie socio-profesională”. Salariații spun că “drepturile le-au fost ignorate și minimalizate de către toate guvernările din România”. “Această acțiune este reacția firească la atitudinea Guvernului de a ignora și umili toți angajații din muzeele și bibliotecile publice prin neonorarea promisiunilor făcute de a elimina inechitățile salariale apărute ca efect al OUG 128/2023, față de sistemul de învățământ. Protestul se va desfășura la locul de muncă prin purtarea unor banderole albe. Acțiunea din data de 4 aprilie este prima manifestare în cadrul calendarului acțiunilor de protest național, ce vor culmina cu declanșarea grevei generale, în a doua decadă a lunii mai, în paralel cu demonstrațiile de protest preconizate pentru Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor”, se arată într-un comunicat al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Angajații Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” și cei ai Bibliotecii Județene “Nicolae Milescu Spătarul” s-au alăturat demersului început de membrii Federației Sindicale Culturmedia afiliată Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa. Sindicaliștii au transmis ieri un comunicat în care și-au prezentat nemulțumirile: “20 de ani de discriminare; 20 de ani de nesustenabilitate! 20 de ani de stare de rău! 20 de ani de lehamite și uitare. Ajunge! Angajații din muzeele și bibliotecile publice din România declanșează joi, 4 aprilie, seria de acțiuni de protest față de situația dramatică în care se află această categorie socio-profesională. Federația Sindicală Culturmedia afiliată Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa atrage atenția asupra degradării cronice a mediului profesional în care își desfășoară activitatea salariații din muzeele și bibliotecile publice din România, un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările. Acțiunile guvernului de la sfârșitul anului 2023, culminând cu emiterea OUG 128/2023, au avut ca efect discriminarea fățișă a tuturor salariaților din sistemul public al muzeelor și bibliotecilor din România, în ciuda complexității pregătirii personalului, performanțelor profesionale a acestuia, importanței strategice și utilității domeniului. În aceste condiții, Federația Sindicală Culturmedia solicită măsuri de urgență pentru: Remedierea discriminării morale și salariale generate de OUG 128/2023 și egalizarea, de urgență, în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice; Alocarea unui buget de 0.9 din PIB către sectorul cultural cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci”.

Sindicaliștii cer indexarea salariilor din instituțiile de cultură cu rata inflației

Lista nemulțumirilor continuă cu cele referitoare la salarii și la plata orelor suplimentare: “Remedierea anomaliilor actuale din sistemul de salarizare a personalului din instituțiile culturale – egalizarea cu instituțiile de spectacol; Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice din instituțiile de cultură, cu rata inflației; Plata suplimentară a personalului din unitățile/instituțiile de cultură implicat în activitățile generatoare de venituri la bugetul de stat (cercetări arheologice preventive, alte activități generatoare de venituri proprii) precum și a personalului din echipele de proiecte finanțate din fonduri europene; Plata orelor suplimentare efectuate de personalul din muzee și biblioteci și compensații financiare pentru personalul care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale; Respectarea, consultarea și implicarea partenererilor legali de dialog social în activitatea de legiferare care este de natură să producă efecte în domeniu; Contract colectiv de muncă unic, la nivel național pentru instituțiile muzeale și pentru biblioteci; Pe data de 4 aprilie, membrii Federației Sindicale Culturmedia, afiliată Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, vor protesta față de politicile salariale discriminatorii și față de neonorarea promisiunilor lansate în spațiul public de reprezentanții Guvernului. Protestul se va desfășura la locul de muncă, în toate muzeele și bibliotecile publice și la toate punctele de lucru din cadrul șantierelor arheologice preventive organizate de instituțiile muzeale, prin purtarea unor banderole albe. Protestul din data de 4 aprilie este primul în cadrul calendarului acțiunilor de protest național, ce vor culmina cu declanșarea Grevei Generale, în a doua decadă a lunii mai 2024, în paralel cu demonstrațiile de protest preconizate pentru Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor”, se arată în comunicatul transmis ieri de Federația Sindicală Culturmedia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Ok…..vreți salarii mărite! Foarte frumos! Dar pentru ce? Ce produceți, cu ce sunteți utili cetățenilor din județul Vaslui, un județ terminat de Buzatu si gasca lui! Nu va convine salariul? Demisia și căutați va loc de muncă mai bine platit! De exemplu…în privat! V așteptăm!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.