1.9 C
Vaslui
29-mart.-2023

Angajații străini, în atenția inspectorilor de muncă

- Advertisement -
INFORMARE… Inspectorii de muncă au desfășurat o amplă campanie de informare a angajatorilor care folosesc străini la muncă.

CAMPANIE… Timp de trei săptămâni, inspectorii de muncă din cadrul ITM Vaslui au desfășurat o amplă campanie de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care doresc să lucreze în județ. Acțiunea s-a desfășurat în colaborare cu Inspectoratul General pentru Imigrări. De asemenea, în cadrul acțiunii a fost verificată și munca la negru, iar angajatorii prinși pe picior greșit au fost amendați. Au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată că lucrează fără forme legale.

Inspecția Muncii și Inspectoratul General pentru Imigrări au încheiat pentru anul 2022 “Planul de Cooperare Operativă pentru depistarea angajaților străini ilegali și combaterea muncii nedeclarate a străinilor”. În cadrul planului de cooperare au fost stabilite și acțiuni comune în scopul prevenirii angajării fără forme legale a străinilor. Astfel, în zilele de 25.03.2022, ora 10.00, în municipiul Vaslui, respectiv 14.04.2022, ora 11.00 în municipiul Bârlad, Inspectoratul Teritorial de Muncă în colaborare cu Biroul de Imigrări Vaslui au organizat două sesiuni de informare și conștientizare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care doresc să desfășoare activități lucrative. Acțiunile au avut drept scop informarea angajatorilor interesați în legătură cu prevederile legale referitoare la angajarea străinilor și regimul juridic aplicabil acestora pe teritoriul României, normarea străinilor care doresc să desfășoare activități lucrative în România. În cadrul celor două sesiuni au fost prezentate și dezbătute prevederile legale cuprinse în următoarele acte normative: Legea nr. 53/2003 cu modificările și completările ulterioare, noile modificări legislative cu privire la munca nedeclarată și subdeclarată, OUG nr.194/2002 (republicată și actualizată) privind regimul străinilor în România, Ordonanța nr. 25/2014 cu modificările și completările ulterioare – privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, OUG nr. 20/2022 privind modificarea și completarea unor acte normative precum și stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară, HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidență al salariaților. De asemenea, în baza Planul de Cooperare Operativă pentru depistarea angajaților străini ilegali și combaterea muncii nedeclarate a străinilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă împreună cu reprezentanți ai Biroului de Imigrări Vaslui au desfășurat două acțiuni de control la agenții economici susceptibili de a folosi la muncă ilegal cetățeni străini. În cadrul acțiunilor de control au fost identificați doi angajatori care foloseau trei cetățeni străini prestând muncă nedeclarată. Aceștia au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.