spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Angajatorii, presiuni și amenințări: vasluienii care nu se vaccinează anti-COVID-19 și-ar putea pierde locul de muncă!

- Advertisement -

CONSTRÂNGERE…Tot mai mulți vasluieni reclamă faptul că sunt amenințați, mai mult sau mai puțin voalat de către șefii lor, cu pierderea locului de muncă în cazul în care nu se vor vaccina împotriva COVID-19. Fie că vorbim de farmaciști, lucrători în panificație sau angajați ai firmelor de transport persoane, cu toții spun că sunt nevoiți să se imunizeze dacă vor să-și păstreze serviciul. „Ni s-a transmis că noi trebuie să fim un exemplu pentru restul populației, iar cine nu e de acord să se vaccineze e liber să-și caute un alt loc de muncă, că piața muncii va regla aceste plecări. Din cele aproape 40 de farmaciste câte suntem în tot județul, la început, când s-au făcut listele, nici jumătate nu au fost de acord să se vaccineze. Acum suntem 37 care deja ne-am vaccinat, inclusiv eu. Niciuna dintre noi nu e antivaccinistă, suntem conștiente că altă soluție nu există în acest moment, însă ne-am fi dorit să primim mai multe informații despre vaccin. Recunosc că aș fi vrut să mă vaccinez mai târziu, însă amenințarea cu pierderea locului de muncă nu mi-a lăsat prea multe porți deschise”, ne-a declarat o farmacistă, sub protecția anonimatului.  

Discuția despre vaccinarea anti-Covid este pe cât de firească pe atât de necesară, doar că până acum nu am avut parte de astfel de dezbateri, cu specialiști pro și contra vaccinării dialogând la aceeași masă. Îl avem în schimb pe medicul Streinu Cercel, care ne-a transmis deja să ne băgăm mințile în cap și să ne imunizăm, avem medici de familie care au anunțat că nu mai consultă pacienții care nu se vaccinează, iar pe plan european, din ce în ce mai multe țări discută despre introducerea unui pașaport de vaccinare, care ar permite doar celor care și-au inoculat serul să circule liber. Apariția acestui document ridică serioase semne de întrebare despre cât de benevolă este, în realitate, această vaccinare? Chestiunea obligativității agită spiritele, mai ales că la această oră nu știm prea multe despre perioada de imunitate asigurată de vaccinare sau dacă acest vaccin împiedică răspândirea virusului cu totul. Cadrul general asupra căruia au căzut toți experiții de acord, pe baza datelor existente, este că acest vaccin te ferește de o formă mai gravă a bolii, dar nu împiedică cu totul răspândirea ei. În plus, pentru unele persoane care nu sunt sănătoase, această vaccinare trebuie privită cu atenție. Spre exemplu, pe prospectul vaccinului Pfizer se atrage atenția că persoanele cu probleme de coagulare a sângelui trebuie să fie precaute. O altă problemă o reprezintă faptul că vaccinarea se face în valuri, nu toată lumea e programată în primele două etape ale acestei proceduri. Asta înseamnă că pe măsură ce trec lunile, cei nevaccinați își pot pierde o parte din drepturi, chiar dacă ei nu au nicio vină. Acest privilegiu de a te vaccina printre primii poate duce la o discriminare la locul de muncă, poate crea două categorii de angajați, cu drepturi mai multe sau mai puține, iar asta duce la stigmatizare. Cei nevaccinați au început deja să fie văzuți ca un pericol la locul de muncă. La Cluj, spre exemplu, studenții Universității de Medicină și Farmacie care refuză vaccinul au fost anunțați că nu vor mai intra în niciun spital, aproape de pacienți, iar la Brașov, mai mulți patroni de hoteluri au declarat că nu vor mai accepta la muncă decât pe cei care sunt vaccinați, iar dacă nu sunt vaccinați, le va cere angajaților rezultatul unui test rapid în fiecare zi. 

Presiuni și pe angajații vasluieni 

Cum în Vaslui teama de a rămâne fără loc de muncă este mai mare decât în alte județe, și presiunea pe angajații care au refuzat, până acum, vaccinarea este mai mare. La sfâșitul săptămânii trecute am fost contactați de mai multe farmaciste din Vaslui și Bârlad, care ne-au dezvăluit tratamentul la care sunt supuse la locul de muncă. ” Ni s-a spus de la bun început că noi trebuie să fim un exemplu pentru restul populației, iar cine nu e de acord să se vaccineze e liber să-și caute un alt loc de muncă, că piața muncii va regla aceste plecări. Din cele aproape 40 de farmaciste câte suntem în tot județul, la început, când s-au făcut listele, nici jumătate nu au fost de acord să se vaccineze. Acum suntem 37 care deja ne-am vaccinat, inclusiv eu. Niciuna dintre noi nu e antivaccinistă, suntem conștiente că altă soluție nu există în acest moment, însă ne-am fi dorit să primim mai multe informații despre vaccin. Câte persoane care și-au inoculat serul au citit prospectul de pe vaccin. Sunt semne de întrebare pentru că nicăieri nu scrie despre perioada de imunitate pe care ți-o asigură vaccinul. Dacă vaccinul Pfizer asigură imunitate pentru șase luni, așa cum se aude, ce facem după perioada respectivă? Ne vaccinăm din nou? Așa ne vom trăi viețile de acum înainte? Recunosc că aș fi vrut să mă vaccinez mai târziu, aș fi vrut să văd dacă apar reacții adverse severe, însă amenințarea cu pierderea locului de muncă nu mi-a lăsat prea multe porți deschise. În toate campaniile de promovare se transmite că vaccinarea este benevolă, se imunizează doar cine vrea, însă în realitate lucrurile stau cu totul altfel, mai ales pentru cei din sistemul sanitar. Avem rude și prietene care lucrează în spitale, în clinici private, nu vă imaginați ce presiuni s-au făcut și acolo pentru a se vaccina cât mai mulți angajați. Au fost obligați să se vaccineze inclusiv cei care au trecut prin boală”, ne-a declarat una dintre farmaciste. Din motive lesne de înțeles, acestea au refuzat să-și decline identitatea. Potrivit surselor noastre, presiuni se fac nu doar în sistemul sanitar, ci și în domenii precum panificație, transport persoane, sau distribuția de carne. „Directorul a decis să ne înscrie pe toți pentru vaccinare, fără să ne întrebe. Ne-a spus doar că un focar de coronavirus la locul de muncă ar provoca pierderi financiare prea mari, ia el nu-și permite acest risc, mai ales că vaccinarea e gratuită. Așa că am fost programați cu toții pentru vaccinare, chiar dacă pe noi nu ne-a întrebat. Am acceptat pentru că altă soluție nu am avut. Nu mă deranjează că m-a programat fără să mă întrebe pentru că eu oricum am vorbit cu soția înainte de a ajunge vaccinul în România și stabilisem că amândoi ne vom vaccina. Avem părinții bolnavi, tatăl meu are probleme cu plămânii, nu aș vrea să pățească ceva din cauza mea”, ne-a spus angajatul unui abator de păsări din județ. 

 „Noi am transmis că vaccinarea este benevolă” 

Contactată telefonic, conducerea Direcției de Sănătate Publică Vaslui ne-a declarat că până la această oră nu are cunoștință despre astfel de presiuni puse pe angajații vasluieni. „Noi, în toate comunicatele pe care le-am dat, am transmis că vaccinarea este voluntară, așa cum transmite și Ministerul Sănătății. Până acum nu avem astfel de sesizări și nici nu știm ce discuții poartă angajatorii cu salariații lor”, ne-a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.