Angajatorii vasluieni continuă să folosească munca la negru, amenzi de 80.000 lei

CONTROALE… Zeci de mii de lei amenzi și muncă nedeclarată, este bilanțul lunii ianuarie a controalelor efectuate de inspectorii de muncă vasluieni. Astfel, pentru munca nedeclarată au fost aplicate amenzi în valoare de 80.000 de lei angajatorilor care foloseau munca la negru. În schimb, îmbucurător este faptul că, în decursul lunii, nu a fost înregistrat niciun accident de muncă. Acțiunile inspectorilor de muncă vor continua și în lunile următoare, iar tema principală a controalelor este legată de munca la negru, dar și de modul în care sunt respectate regulile de protecție împotriva COVID-19.

În luna ianuarie 2021 inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor control muncă nedeclarată și control relații de muncă, la dispoziția Inspecției Muncii au efectuat acțiuni de prevenire și control care au avut ca obiectiv principal verificarea modului de respectare de către angajatori și salariații acestora a prevederilor legale privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acțiunile de control au vizat în principal locațiile aglomerate: restaurantele, cafenelele, hotelurile, motelurile și pensiunile, piețele agroalimentare, centrele comerciale și sălile de jocuri din județul Vaslui. De asemenea, inspectorii de muncă au continuat activitatea de control având ca obiective principale identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă: timp de muncă și repaus, salarizare, contracte de muncă – încheiere, modificare, suspendare și încetare. În luna ianuarie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 79 de controale la 79 de angajatori. Toate controalele au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. 

Sancțiuni pentru munca nedeclarată

În acest context, în luna ianuarie au fost identificați 4 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Trei angajatori foloseau muncă nedeclarată fără încheierea unui contract individual de muncă, iar un angajator, la data controlului nu avea transmis un contract individual de muncă în REVISAL cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității. Au fost identificate 3 persoane care prestau muncă nedeclarată fără a avea încheiate contracte individuale de muncă și o persoană a cărei contract de muncă nu a fost transmis în REVISAL cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna ianuarie fiind de 80.000 lei. În luna ianuarie, în domeniul relațiilor de muncă, în total au fost aplicate 5 de sancțiuni contravenționale, din care 4 de amenzi în valoare de 80.000 lei și un avertisment. Au fost trasate un număr de 169 măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

Sancțiuni în domeniul securității și sănătății în muncă

In luna ianuarie 2021, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă, au efectuat vizite de inspecție la 37 de angajatori și au încheiat 48 de procese verbale de control, fiind constate un numar de 55 de neconformități. In urma vizitelor de inspecție efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă, în luna ianuarie 2021 au fost constatate 55 de neconformități, acestea fiind, în principal: nu se realizează triajul epidemiologic a lucrătorilor și persoanelor care au acces în spații închise, pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-Co-2, este permis accesul persoanelor și desfășurarea activității în spații închise fără mască de protecție, angajatorii nu au elaborat instrucțiuni cu privire la acțiunile și măsurile ce trebuiesc respectate în vederea prevenirii infectării cu noul coronavirus. De asemenea, lucrătorii nu au fost informații cu regulile și măsurile ce trebuiesc respectate în vederea prevenirii infectării cu noul coronavirus, angajatorii nu au realizat măsurile dispuse în procesele verbale de control încheiate anterior. Și tot în luna ianuarie 2021, au fost comunicate de angajatori 7 evenimente, în care au fost implicați  lucrători și au fost avizate de către  I.T.M. Vaslui și I.M. Bucuresti, 3 dosare de cercetare. În luna ianuarie nu au fost înregistrate accidente de muncă.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ