spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Aniversarea a 116 ani de lecturã publicã la Bârlad (FOTO)

- Advertisement -

CONFERINTÃ… Biblioteca Municipalã „Stroe S. Belloescu” a aniversat, pe 15 noiembrie, 116 ani de activitate în slujba cãrtii, a comunitãtii bârlãdene si nu numai. Cu aceastã ocazie, în Sala de lecturã a Bibliotecii s-a desfãsurat Conferinta „Contributia bibliotecilor publice la dezvoltarea personalitãtii culturale a comunitãtii”. Sala de lecturã a bibliotecii bârlãdene a fost plinã de invitati si iubitori ai cãrtii. Fiecare participant a primit un mic dar constând în câte un semn de carte si o copie a actului de constituire a Bibliotecii.

În dimineata zilei de 15 Noiembrie 2022, Biblioteca „Stroe S Belloescu” a îmbrãcat hainã de sãrbãtoare. Anul acesta se împlinesc 116 ani de activitate în slujba cãrtii a acestei institutii de culturã ce a jucat si joacã un rol de seamã în pãstrarea cãrtii ca obiect de studiu si de valoare, patrimoniul acesteia îmbogãtindu-se constant cu cãrti din literatura contemporanã, dar si ale clasicilor literaturii nationale si internationale mai noi, înlocuindu-le pe cele scose din uz. Sãrbãtoarea a fost pregãtitã minuntios de colectivul de bibliotecare ce trudesc în universul fascinant al cãrtii scrise. Activitatea a avut loc în Sala de lecturã a bibliotecii, sub forma unei conferinte la care au fost invitati o seamã de scriitori consacrati din Vaslui si Iasi, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Conferinta a purtant numele „Contributia bibliotecilor publice la dezvoltarea personalitãtii culturale a comunitãtii”. Invitati la eveniment au fost scriitorul si publicistul Valeriu Stancu din Iasi, profesorul si criticul literar Teodor Pracsiu – Vaslui, biobliotecarul si poetul Mihai Apostu – Dodesti, poeta Daniela Oatu- Vaslui, Gelu Voicu Bichinet, director al Bibliotecii Judetene „Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui. Conferinta a fost moderatã de sefa Bibliotecii, Cristina Vizitiu. Evenimentul a fost onorat si de prezenta scriitoarelor: Mariana Stancu Iasi si Dorina Stoica – membre ale Uniunii Scriitorilor din România, de prof. dr. Dumitru V. Marin, directorul revistei Meridianul Românesc, de prof. dr. Elena Monu si prof. Elena Popoiu, reprezentând „Academia Bârlãdeanã”, precum si de bibliotecarele pensionare Zânica Tãmãsanu si Pal Tasia. Au fost prezenti consilieri si angajati ai Asociatiei Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, poeti si prozatori bârlãdeni, membri ai Cenaclului „Alexandru Vlahutã” din Bârlad, reprezentanti ai institutiilor de culturã partenere si iubitorii de carte din Bârlad. Interventiile invitatilor ce s-au referit la rolul cãrtii tipãrite în viata cititorilor de vârste diferite, despre cartea tipãritã si cartea electronicã, despre rolul bibliotecarului dar si al cititorului, aprecieri pozitive despre viata culturalã a orasului si perspective de viitor, toate acestea au fost ascultate cu mult interes de cãtre cei prezenti în salã.

Au mai luat cuvântul bibliotecarele pensionare Zânica Tânãsanu (fostã directoare) si Pal Tasia ce au vorbit cu emotie despre perioada când activau în bibliotecã. A vorbit si prof. dr. Elena Monu despre colaborarea dintre bibliotecã si „Academia bârlãdeanã”, poeta Dorina Stoica despre sacralitatea acestui spatiu de culturã, Dumitru V. Marin a vorbit despre cartea tipãritã si despre revista Meridianul Cultural Românesc (nu s-a laudat prea mult!), poeta Gabriela Ana Balan despre relatia sa excelentã cu biblioteca si a adus multumiri pentru sustinere. Reprezentantul CARP Bârlad a înmânat o Diplomã de Excelentã si Medalia de Aur Bibliotecii „Stroe Belloescu”.

<<Într-o atmosferã de adevãratã sãrbãtoare a cãrtii, la Biblioteca Municipalã „Stroe S. Belloescu” s-a aniversat, pe 15 noiembrie, 116 ani de activitate în slujba cãrtii, a comunitãtii bârlãdene si nu numai. Cu aceastã ocazie, în Sala de lecturã a Bibliotecii s-a desfãsurat Conferinta „Contributia bibliotecilor publice la dezvoltarea personalitãtii culturale a comunitãtii”. Timp de aproape douã ore, au fost luãri de cuvânt ale scriitorilor invitati, ale bibliotecarelor pensionare si ale unor scriitori locali. O activitate bine organizatã si reusitã ce va rãmâne în istoria bibliotecii bârlãdene, dar si în memoria patricipantilor”, a scris una dintre invitate, poeta Dorin Stoica pe pagina sa de FB, referindu-se la actiunea la care a participat.

Scurt istoric al Bibliotecii „Stroe Belloescu”

Clãdirea, ridicatã în stil neoromânesc, dupã proiectul arhitectului C.A. Harjeu, între anii 1906-1908, este înscrisã în lista monumentelor de arhitecturã. În 1909, profesorul, omul politic si filantropul Stroe Belloescu (1838 – 1912) numeste edificiul „Casa Nationalã” si îl dãruieste primãriei comunale, în urmãtoarele conditii: sã întretinã si sã îngrijeascã de acest asezãmânt. Acest asezãmânt nu va putea servi decât numai ca bibliotecã publicã, pinacotecã si muzeu”. Înfiintarea „Asociatiei Casa Nationalã de citire a orasului Bârlad Stroe Belloescu”, în anul 1928, a însemnat reorganizarea întregii activitãti de bibliotecã si unirea în jurul acestei institutii a intelectualilor locali. Activitatea „Asociatiei” a condus la acumulãri importante de fonduri, astfel cã în 1942 colectiile bibliotecii însumau 13.548 de cãrti si 14.837 de reviste si ziare. În evidentele bibliotecii din acea vreme au fost înscrise succesiv donatiile Academiei Române, ale Ministerului Instructiunei Publice, ale Cancelariei Monumentelor istorice, ale unor personalitãti ca: C. Hamangiu, N. Gane, Al. Brãtescu – Voinesti, Spiru Haret si ale altor intelectuali cu renume. Respectând traditia, în sãlile fostei Case Nationale se organizeazã permanent expozitii de publicatii, sezãtori literare, cursuri de istoria artei, auditii muzicale, medalioane. Biblioteca sãrbãritã la cei 116 ani de la înfiintare, are în prezent peste  153.000 de volume.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

    • Dar ce cauta militianul de la Locala, in timpul programului de lucru, la o manifestare privata? A fost cumva in concediu sau care e treaba? Cat priveste maculatura lui Gilca si Chelaru aceea nu poate fi numita beletristica pentru jigneste membrii Uniunii Scriitorilor din Romania cu infantilismul ei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.