spot_img
24.3 C
Vaslui
16-iun.-2024
spot_img

Anul universitar a început cu gândaci si promisiuni

- Advertisement -

SUPRIZE Gândacii sunt inclusi în pretul unor cãmine ale Universitãtii „Al. I. Cuza” Iasi. Studentii care s-au cazat în camere ieftine au avut parte de câteva surprize. Cazarea în cãminele din Copou costã între 110 lei si 480 lei. Aceste nereguli nu i-au împiedicat pe studenti sã se destindã cu muzicã bunã, concerte si festivitãti cu ocazia debutului de an universitar.

În functie de posibilitãtile financiare, de medie, dar si de noroc, studentii au fost cazati în cãmine mai mult sau mai putin renumite pentru conditiile pe care le oferã. Important este si etajul pe care îl vor prinde dar si colegii pe care îi vor avea pe o perioadã de cel putin opt luni. În Complexul „Titu Maiorescu”, la fel ca si anul trecut, doar în trei cãmine din patru s-a fãcut cazarea. Lipsa fondurilor tine încã închis cãminul C5, în care se promisese încã din primãvarã cã se terminã de renovat un tronson. Restul cãminelor, C6, C7 si C8 s-au prezentat bine, având apã caldã, cãldurã si, mai nou, centralã proprie. În camere existã Internet însã geamurile nu au termopane, asa cum este în Codrescu. Gândacii nu tin însã cont de conditii, rãspândindu-se în ambele complexe. „Conditiile sunt, în general, bune. Dar, gândacii sunt cu adevãrat o problemã. Uneori îi gãsim în camere, pe holuri si, mai grav, la bucãtãrie.”, dezvãluie un student cazat într-un cãmin de la „Cuza”. Reprezentantii Universitãtii cunosc problema si luptã cu ea, chiar dacã, de multe ori, fãrã succes. „Am stropit toatã vara. La sapte zile, am tot stropit. Nu mai sunt acum, dar sunt sigur c-or sã aparã din nou. Ãstia se aduc în bagaje si se înmultesc atât de repede! În plus, încep sã reziste si la solutiile de stropit!”, recunoaste Gheorghe Amarandei, director al Directiei pentru Probleme Social-Studentesti. Cazarea va fi în acest an de 110 lei pe lunã, pentru fiecare dintre cei cinci studenti din fiecare camerã din „Maiorescu” sau din „Codrescu”, în cãminele C10, C12, C13. Exceptie este cãminul de familişti C11, unde o camerã pentru douã sau trei persoane costã 140 de lei.

C4, cel mai ocolit dintre cămine

Acelasi tarif, de 110 lei pe lunã, este perceput si pentru tinerii din C4 – Complex Târgusor. Potrivit studentilor cazati aici, C4 pare dintr-o altã lume. „Este pentru copiii mai sãraci. Nu cã ei n-ar merita mai mult, dar conditiile sunt pe mãsura pretului.”, spune un angajat al Universitãtii. „Din anul universitar 2013-2014, dacã vom da drumul la cãminul C5, sperãm sã putem bãga C4 în reabilitare. Din Târgusor, este singurul care aratã mai rãu, dar pe interior este bine pregãtit. Mobilierul e mai bunisor, dupã ce o parte din el a fost schimbat de la C5.”, a declarat Gheorghe Amarandei. Conditiile sunt mai bune în celelalte cãmine din „Târguşor”, dar asta înseamnã si preturi mai mari. De exemplu, 200 de lei pentru patru în camerã, 220 de lei pentru trei în camerã, 250 de lei pentru doi în camerã. La Gaudeamus, taxa lunarã este de 350 de lei, iar la Akademos – 480 de lei. Cu toate astea, apar din ce în ce mai multe anunturi cu privire la „tranzactiile” ilegale cu camere de cãmin. Mãsura extremã pentru vânzarea unui loc în cãmin poate duce si la exmatriculare, fãrã drept de reînscriere.

Voie bunã si multã muzicã la deschiderea anului universitar

Conditiile din cãmine nu i-au împiedicat pe noii boboci sã se distreze pe cinste la festivitãtile de deschidere ale anului universitar. De exemplu, la „Medicinã” a avut loc ieri o paradã a steagurilor, în cinstea a celor aproximativ 2.000 de cursanti din strãinãtate care studiazã aici. În acest an sunt peste 300 de boboci înscrisi la „Medicinã”, în Iasi. În plus, duminicã searã, formatia Iris în noua formulã a concertat pentru studentii Universitãtii de Medicinã si Farmacie Iasi. De partea cealaltã, ieri, începând cu ora 10.00, studentii au participat la deschiderea festivã a anului universitar în Aula Magna „Mihai Eminescu” iar ziua s-a încheiat cu o petrecere dedicatã celor peste o mie de boboci, în Cantina „Titu Maiorescu”. „Bun venit la UAIC” se aflã deja la cea de-a doua editie. Evenimentul este organizat în deschiderea anului academic pentru a face cât mai frumoasã si mai usoarã trecerea de la statutul de elev la viata de student. Realizat dupã modelul activitãtilor de orientare din universitãtile americane, aceasta rãmâne cea mai mare manifestare de acest gen din mediul universitar românesc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.