19.8 C
Vaslui
06-oct.-2022

Apa de la Lidl, contaminatã!

- Advertisement -

BOALA CARE TE ASTEAPTÃ LA RAFT

ALERTÃ Apa Saguaro contaminatã a ajuns si în magazinele din judetul Vaslui. Peste 20.000 de litri de apã infestatã cu bacteria Listeria monocytogenes au fost cumpãrati si consumati de vasluieni înainte ca mãsura de retragere de pe piatã sã fie impusã si aplicatã. Perioada de incubatie a bolii este între 3 si 70 de zile, astfel, dacã ati avut nesansa consumului de apã infestatã, sunteti încã supusi riscului sã dezvoltati afectiunea.

Nu cu mult timp în urmã, din douã hypermarketuri din Botosani si Dorohoi au fost retrasi mii de litri de apã mineralã. Aceastã mãsurã a fost luatã dupã ce, în urma unui control de rutinã efectuat de firma producãtoare, s-au descoperit douã loturi de apã cu o încãrcãturã biologicã de 30 de ori mai mare fatã de limita admisã. Numele apei minerale este Saguaro si este comercializatã de reteaua de magazine Lidl. Alerta a fost datã chiar de firma care produce acest tip de apã necarbogazoasã, în urma unui examen de autocontrol când s-a descoperit o cantitate inadmisibil de mare de bacterii în douã loturi de apã îmbuteliate în ambalaje de 5 litri. Se pare cã aceste douã loturi de apã au fost distribuite în 20 de judete din tarã, ba mai mult, 4080 de bucãti ar fi ajuns si în cele cinci magazine Lidl din judetul Vaslui. “ Este adevãrat cã si judetul Vaslui a figurat în lista judetelor în care s-a dat alerta pentru retragerea de pe piatã a unei anumite cantitãti de apã mineralã necarbogazoasã, care fuseserã distribuite în cele cinci locatii de comercializare din Vaslui, Bârlad si Husi, dupã ce firma care se ocupã de producerea si distribuirea acesteia s-a autosesizat în privinta neregulii descoperite în încãrcãtura microbiologicã a loturilor de productie 47 si 49. Imediat, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor s-au deplasat în teren, dar nu a fost retrasã de la comercializare nicio sticlã de apã mineralã pentru cã rafturile si depozitele erau goale. Toate cele 4080 de bucãti care figurau la Vaslui în lista de distributie, apã mineralã necarbogazoasã, îmbuteliatã în sticle de 5 litri, fuseserã vândute”, a declarat Mihai Ponea, director adjunct al DSVSA Vaslui. Conform analizelor de laborator, în urma testelor efectuate probelor luate în apã a fost identificatã prezenta bacteriei Listeria monocytogenes, o bacterie mobilã, responsabilã de o infectie rarã numitã Listeriozã.

Listerioza, boala comercializatã la sticla de 5 litri

În general, bacteria care produce aceastã afectiune se transmite prin hrana contaminatã: lapte nepasteurizat si produse realizate din acesta, mai ales brânzeturi moi, carne insuficient preparatã termic, ouã, vegetale nespãlate dar, ca o noutate, aceasta poate fi cumpãratã la sticlã de la hypermarket. Simptomele clinice ale acestei infectii destul de rare sunt: febra, dureri musculare, tulburãri gastro-intestinale (greatã, vãr¬sã¬turi, diaree) afectarea sistemului nervos, tradusã prin cefalee, gât întepenit, confuzie, tulburãri de echilibru, convulsii. În general, adultii sãnãtosi, dacã se infecteazã, sunt rezistenti la boalã sau fac forme foarte usoare, dar pentru copii, bãtrâni, femei gravide sau oricare altã pesoanã cu deficiente imunologice listerioza poate constitui o boalã foarte gravã. Din pãcate, listerioza este o boalã destul de greu detectabilã, iar manifestãrile ei apar destul de târziu. Perioada de incubatie a bolii este între 3 si 70 de zile, astfel, dacã ati avut nesansa consumului de apã infestatã, sunteti încã supusi riscului sã dezvoltati afectiunea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.