spot_img
25.2 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Apa vasluienilor, potabila si nu prea!

- Advertisement -

Toamna a stricat apa din municipiul Vaslui!

DUBIOS De mai bine de douã sãptãmâni, vasluienii au sesizat prezenta unui miros si a unui gust puternic asemãnãtor DDT-ului în apa care curge la robinete. Mai multi cetãteni din municipiul Vaslui au crezut initial cã este vorba despre o poluare accidentalã care se poate remedia, însã nu micã le-a fost mirarea sã constate cã, de fapt, aceastã problemã persista zilnic, fãrã a se îndrepta situatia.

Dacã pe multi vasluieni nu i-a afectat pe moment consumul apei, întrucât s-au aprovizionat mai mult cu apã îmbuteliatã din comert, alti cetãteni s-au arãtat foarte nemultumiti de indiferentaa celor care ar trebui sã se ocupe de calitatea apei. “Nu îmi convine ce se întâmplã. E strigãtor la cer. Nu-i zi în care sã nu fie probleme cu apa de la robinet. Ba e opritã, ba are culoarea maronie, ba are un gust si un miros scârbos, parcã de DDT. Sincer, îmi este teamã sã mai consum apa asta, pentru cã nu îmi mai dã nicio garantie cã ar mai fi potabilã. Ar trebui sã se autosesizeze cei responsabili, pentru cã la Statiile de Epurare sau de Tratare a apei cu sigurantã sunt mari probleme”, ne-a declarat Nelu Mazilu, un cetãtean care locuieste în Cartierul 13 Decembrie. “Am sesizat cã apa are un miros insuportabil, de chimicalã parcã. Din aceastã cauzã nu am avut curajul sã beau si chiar întrebat si pe câtiva cunoscuti dacã se confruntau cu aceeasi problemã. Am înteles cã da, si de aceea am consumat numai apã îmbuteliatã sau de la fântãnã. Dacã în privinta aceasta nu mi-am fãcut mari probleme, nu acelasi lucru îl pot spune despre folosirea apei mizere la prepararea hranei. Sincer, nu stiu cum se descurcã familiile cu copii, se stie cã micutilor trebuie sã le dai mâncare gãtitã”, ne-a spus Catinca Gavrilã, din zona Smârdan.

Apã cu influente… tomnatice

Întrebat dacã în aceastã perioadã au fost probleme la Statiile de tratare sau de epurare a apei din Vaslui, directorul Aquavas Vaslui, Dorin Bãlãnescu a recunoscut cã apa de la robinetele vasluienilor într-adevãr a suferit o modificare a calitãtii, însã vinovat de aceastã situatie se face…toamna! Conducerea societãtii Aquavas SA Vaslui sustine cã populatia nu are de ce sã intre în panicã din cauza mirosului pe care o are apa care curge la robinet deoarece, nu este afectatã potabilitatea. “Este un miros specific, provine din sursa de apa de la Solesti, asa mai vine cu influente tomnatice, care au modificat structura apei. De aceea, de astãzi am trecut pe alimentarea preponderantã de la sursa de apã de la Puscasi si deja se cunoaste o redresare a parametrilor apei”, ne-a declarat Dorin Bãlãnescu, directorul Aquavas Vaslui. Chiar dacã a recunoscut, ce-i drept indirect, cã apa de la robinetele vasluienilor nu a fost tocmai bunã pentru consum, directorul Aquavas nu a dorit sã spunã de fapt dacã apa a fost contaminatã sau a avut o concentratie mãritã de DDT, o otravã care distruge celula nervoasã si care, prin descompunerea lui cauzeazã tulburãri endocrine, precum si un efect cancerigen.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.