Ape tulburi la Albita: vamesul Birlãdeanu, omul de legãturã la contrabandã cu tigãri!

GRAV… Vamesul din Husi, Gelu Manuel Birlãdeanu, este acuzat de anchetatori cã ar fost omul de legãturã în cazul capturii impresionante, fãcute în vama Albita, cu marfã de contrabandã în valoare de aproape 1,4 milioane de lei. Dacã pe 30 mai instanta a dispus arestarea a cinci indivizi, cu dublã cetãtenie, româno-moldoveneascã, iatã cã dupã o sãptãmânã i-a venit rândul si vamesului bãnuit cã le dãdea contrabandisilor o mânã de ajutor, ca sã treacã marfa care, conform declaratiilor, ar fi urmat sã ajungã pe piata neagrã din Paris. Este vorba despre tigãri, esente pentru narghilea, dar si alcool. În privinta vamesului, acuzat de complicitate la contrabandã calificatã, sunt si voci care îl apãrã si spun cã “e o victimã” în toatã situatia, însã e greu de crezut cã instanta de judecatã ar fi dispus cea mai asprã mãsurã preventivã în privinta sa, dacã nu existau elemente care sã îl vizeze.

În declaratia de avere, vamesul Birlãdeanu, care detine functia de inspector principal la vama Albita, nu are trecut mare lucru, în afara unui autoturism Peugeot 3008, cumpãrat în 2017 si mai multe sume de bani, depuse pe numele sotiei, la bancã. De asemenea, Birlãdeanu are trecut un venit salarial anual în valoare de 43.215 lei, ceea ce înseamnã cã, pe lunã, angajatul vãmii Albita lua în jur de 4000 lei. Conform acuzatiilor aduse de procurori, se pare cã acesta nu s-a multumit cu leafa, astfel cã s-a amestecat în “afacerile” contrabandistilor, pe care îi mai ajuta la introducerea în tarã a mãrfurilor ilegale. Unii dintre colegii sãi îi iau apãrarea: “El este un bun profesionist, iar toate acuzele în acest dosar nu stim pe ce se bazeazã. E un bãiat muncitor, sotia sa este economistã. Ne-a luat total prin surprindere arestarea lui. Dacã el stie cã este nevinovat, sã lupte, ca sã îsi dovedeascã nevinovãtia. Au mai fost colegi din vama Albita de-a lungul timpului bãgati aiurea, în dosare penale, dar au continuat sã lupte în Justitie. Dacã e vinovat, sã îsi plãteascã greseala, dar dacã e nevinovat, sã caute sã demonstreze cã nu are treabã cu contrabanda”, l-au apãrat pe Birlãdeanu unii dintre colegii lui.

Politistii de frontierã i-au prins pe contrabandistii de mãrfuri fine!

“Politistii de frontierã din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frotierã Vaslui au descoperit în acest sfârsit de sãptãmânã, în cadrul unei actiuni punctuale,  bunuri de contrabandã în valoare totalã de 1.359.100 lei ce urmau sã ajungã pe piata neagrã din Paris.

În data de 29 mai a.c., pentru întregirea probatoriului într-un dosar penal aflat în lucru, în care sunt cercetate fapte de contrabandã, politistii de frontierã din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontierã Vaslui au organizat si desfãsurat o actiune punctualã pentru prevenirea si combaterea contrabandei în zona de responsabilitate. În cadrul actiunii desfãsurate, în jurul orei 18.00, au identificat în trafic, pe sensul de intrare în tarã din Punctul de Trecere a Frontierei Albita, o autoutilitarã înmatriculatã în R. Moldova. Autovehiculul aflat în atentie a fost monitorizat, ocazie cu care s-a constatat cã a oprit într-o parcare de pe raza localitãtii de frontierã Rîsesti. În aceastã parcare, din autoutilitarã au fost descãrcate mai multe colete si încãrcate în remorca unui autocar înmatriculat în România, stationat în aceeasi parcare. În jurul orei 02.00, autocarul în cauzã, condus de M.T., cu cetãtenie romanã si R. Moldova,  în vârstã de 33 de ani, a fost oprit la intrarea în municipiul Husi si condus la sediul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontierã Vaslui pentru efectuarea unui control amãnuntit. În urma controlului amãnuntit efectuat asupra mijlocului de transport, colegii nostri au descoperit, în coletele transportate, ascunse si nedeclarate, 25.999 pachete de tigãri de diferite mãrci, 1.230 Kg de esente aromatice pentru narghilea si 74 litri de bãuturi alcoolice, de diferite mãrci, cu timbru de accizã R. Moldova. Pentru clarificarea unor aspecte de interes operativ, în data de 30 mai a.c., în jurul orei 07.30, colegii nostri, însotiti de M.T., s-au deplasat în aceeasi parcare din localitatea Râsesti, unde a fost identificat un alt autocar stationat. În urma controlului efectuat asupra acestuia, au mai fost descoperite în coletele transportate,  26.470 pachete de tigãri de diferite mãrci, cu timbru de accizã R. Moldova”, au comunicat reprezentantii Politiei de Frontierã.

Tigãrile, bãutura si esenta pentru narghilea, în drum spre Paris

“Cu privire la cele constatate, M.T. a declarat cã bunurile de contrabandã îi apartin si cã urmau sã fie comercializate pe piata neagrã din Paris. Conform prevederilor legale, a fost luatã mãsura retinerii tuturor bunurilor descoperite,  în valoare totalã de 1.359.100 lei, precum si indisponibilizarea la sediul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontierã Vaslui, pentru recuperarea prejudiciului cauzat, a celor douã autocare si remorcii, în valoare totalã de 488.640 lei”, au transmis reprezentatii Politiei de Frontierã Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ