11.5 C
Vaslui
05-oct.-2022

Ape tulburi la Codãesti

- Advertisement -

JUDECAT Actualul primar Rusu a fost trimis în judecatã de procurorii DNA Iasi pentru cã, alãturi de secretarul primãriei, Valeriu Raba, presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Animale din localitate si o consilierã de la APIA au pus la cale o suveicã, prin care se declarau suprafete de teren si diverse efective de animale, în mod fictiv, dupã care încasau diverse sume de bani din bugetul Comunitãtii Europene, pe care le treceau în buzunarul propriu.

Focar de scandal la Codãesti, acolo unde liderii USL fac un sondaj în rândul populatiei pentru a vedea câtã încredere mai au oamenii în actualul primar al localitãtii, Mitu Rusu. Conform unor informatii, USL ar dori sã-l punã drept candidat pe actualul viceprimar PSD al comunei, Ticu Livint, cel care se chinuie sã termine liceul de la Negresti si sã dea Bacalaureatul în aceastã varã! Oamenii din Codãesti spun cã, dacã Livint ajunge primar, în comunã se va instaura dictatura, câtã vreme sotia acestuia este contabila-sefã a primãriei, iar fiica juristã. Conform unor surse, Livint va fi anuntat drept candidat PSD în cursul acestei sãptãmâni, când va fi finalizat si sondajul pe comunã. Actualul primar Rusu a fost trimis în judecatã de procurorii DNA Iasi pentru cã, alãturi de secretarul primãriei, Valeriu Raba, presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Animale din localitate si o consilierã de la APIA au pus la cale o suveicã, prin care se declarau suprafete de teren si diverse efective de animale, în mod fictiv, dupã care încasau diverse sume de bani din bugetul Comunitãtii Europene, pe care le treceau în buzunarul propriu.

Viceprimarul Livint Ticu are toate motivele sã fie multumit. La peste 50 de ani, în varã, va merge sã dea examenul de Bacalaureat la Negresti, în timp ce sefii sãi de partid se gândesc sã-l propunã candidatul USL pentru functia de primar. Actualul primar, Mitu Rusu, pare sã fi iesit de tot din gratiile conducerii PSD de la Vaslui, care nu vede cu ochi buni dosarul penal al acestuia. Pentru a stabili care candidat este mai bun, mai bine vãzut în ochii electoratului, Partidul Social Democrat a lansat un sondaj în comunã, în care oamenii sunt chemati sã spunã pe cine-l preferã: pe actualul primar sau pe viceprimarul Livint. Conform unor surse interne, se pare cã sansele sunt de partea viceprimarului, care ar putea sã-si satisfacã, astfel, un orgoliu personal. Problema este cã, odatã ajuns primar, Livint ar avea toatã comuna pe mânã, cu nevasta acestuia contabil sef si fiica juristã.

Coruptie în primãria Codãesti

În 2011, procurorii DNA Iasi au trimis în judecatã conducerea primãriei Codãesti, pentru fapte grave de coruptie. Primarul Mitu Rusu si secretarul primãriei Codãesti, Valeriu Raba, în complicitate cu presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Animale din localitate si o consilierã de la APIA au pus la cale o suveicã, prin care se declarau suprafete de teren si diverse efective de animale, în mod fictiv, dupã care încasau diverse sume de bani din bugetul Comunitãtii Europene, pe care le treceau în buzunarul propriu. Cei patru au fost trimisi în judecatã pentru o pagubã produsã în fondurile UE de peste trei miliarde lei vechi, fiind aplicat sechestru asigurator pe bunurile acestora. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Iasi au retinut cã, în cursul anilor 2007 – 2009, inculpatii Adam Fãnicã, presedinte al Asociatiei crescãtorilor de animale, Rusu Mitu, primarul comunei Codãesti, judetul Vaslui si Raba Valeriu, secretarul comunei Codãesti, au obtinut în mod nelegal suma totalã de 304.841,96 lei (aproximativ 81.239 euro calculat la un curs mediu anual de 3,75 lei/euro) provenitã din ajutoarele financiare acordate de Fondul european pentru garantare în agriculturã (F.E.G.A.) prin plãti directe gestionate de Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (A.P.I.A). Pentru a obtine astfel de sume, inculpatii au întocmit mai multe documente false (hotãrâre a Consiliului local, contract de societate, contract de închiriere, proces verbal de constituire de societate, tabele cu utilizatorii pajistii, procese verbale care atestau în fals executia de lucrãri de întretinere si amenajare) pe care Adam Fãnicã, în calitate de reprezentant al Asociatiei crescãtorilor de animale, le-a depus la A.P.I.A.Vaslui. Aceastã situatie a fost posibilã si prin faptul cã functionarul public din cadrul A.P.I.A. Vaslui, inculpata Mitrofan Liliana Carmen, nu si-a îndeplinit atributiile de serviciu în mod corespunzãtor si a primit aceastã documentatie falsificatã fãrã sã verifice situatia realã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

35 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.